Printed from Chabad.gr

Η Ιστορία του Άριε

Το καινούργιο παλιό σχολικό

To read in English, click here

school-bus-867299.jpg 

Μια φορά ο Ρέμπε, Ραβίνος Μενάχεμ Μέντελ Σσνέερσον, περπατούσε στον δρόμο και είδε τον διευθυντή του εβραϊκού σχολείου να περιεργάζεται ένα λεωφορείο που ήταν για πούλημα. Όταν ρώτησε ο Ρέμπε γιατί το περιεργαζόταν, ο διευθυντής απάντησε πως θέλει να το αγοράσει γιατί στο σχολείο, δόξα τον Θ-ό, είναι πολλοί πια οι μαθητές και χρειάζονταν και άλλο σχολικό.

Όταν ο Ρέμπε τον ρώτησε "Γιατί δεν αγοράζετε ένα καλύτερο και καινούργιο; Αυτό το λεωφορείο είναι παλιό", εκείνος του απάντησε πως δεν έχει αρκετά χρήματα.

Αυτό που του απάντησε μετά ο Ρέμπε, νομίζω πως είναι ένα καλό μάθημα για όλους μας: "Όλα είναι ανάλογα με τιw προσδοκίες σου. Επειδή νομίζεις ότι σου αρκεί ένα παλιό λεωφορείο, λες πως δεν σου φτάνουν τα χρήματα για κάτι περισσότερο. Αν όμως θεωρούσες απαραίτητο ένα καλό λεωφορείο για το καλό των μαθητών, θα έβρισκες και τα αναγκαία χρήματα".

Πρέπει δηλαδή να μην ικανοποιούμαστε με το λίγο, το μικρό, το παλιό, αλλά να βάζουμε ανώτερους στόχους και να προσπαθούμε να τους επιτύχουμε.

Σσαμπάτ Σσαλόμ,

Άριε από την Γιεσσιβά

Ο ξάκουστος γιατρός της Αννοπόλ

To read it in English, click here

stethoscope-2359757-crop.jpg 

Μια φορά, ήταν ένας εβραίος άρρωστος και ζήτησε από τον ραβίνο του, να τον ευλογήσει για να θεραπευτεί. Ο ραβίνος τον έστειλε στο χωριό Αννοπόλ (Ανιπόλη στην Πολωνία) για να πάει στον γιατρό της εκεί πόλης, και εκείνος να τον θεραπεύσει. Πήγε λοιπόν στην Αννοπόλ, μα δεν βρήκε κανένα γιατρό.

Γύρισε πίσω στην πόλη του και είπε στον ραβίνο πως δεν υπήρχε γιατρός στην Αννοπόλ και τον ρώτησε σε ποιόν τον έστειλε; Ο ραβίνος τον ρώτησε:  "Όταν κάποιος αρρωσταίνει στην Αννοπόλ, τι κάνει;" Ο ασθενής του απάντησε πως αφού δεν έχουν γιατρό, το μόνο που μπορούν να κάνουν, είναι να προσευχηθούν στον Θ-ό να τους θεραπεύσει. Ο ραβίνος του απάντησε: "Σε αυτόν το Γιατρό σε έστειλα και εγώ".

Ο Θ-ός θέλει από εμάς να κάνουμε πολλά πράγματα από μόνοι μας και όχι να τα βρίσκουμε έτοιμα. Αυτό μπορεί να μας κάνει να ξεχάσουμε πως όλα και όχι μόνο η υγεία μας, προέρχονται από Εκείνον και να αρχίσουμε να βασιζόμαστε μόνο στον εαυτό μας. Πρέπει που και που να σταματάμε για λίγο και να θυμόμαστε πως όλα προέρχονται από Αυτόν και όχι από εμάς.

Σσαμπάτ Σσαλόμ,

Άριε από την Γιεσσιβά

Τα γενέθλιά μου και η ατομική βόμβα

To read it in English, press here

presents-153926.png 

Άκουσα μια ιστορία και θα ήθελα να την μοιραστώ μαζί σας. Μια φορά, λίγο μετά την ανακάλυψη της ατομικής βόμβας, ένα παιδί σταμάτησε τον Ρέμπε, Ραβίνο Μενάχεμ Μέντελ Σσνέερσον, στον δρόμο και τον ρώτησε αν αυτή η ανακάλυψη είναι καλή, αφού την χρησιμοποίησαν για να σκοτώσουν τόσους πολλούς ανθρώπους. Του απάντησε ο Ρέμπε: «Έχεις μαχαίρι στην κουζίνα του σπιτιού σου, σωστά; Το μαχαίρι είναι καλό ή κακό; Είναι ανάλογα με τον σκοπό που θα τον χρησιμοποιήσεις. Για να κόψεις λαχανικά είναι καλό, ενώ για να σκοτώσεις ανθρώπους είναι κακό. Το ίδιο συμβαίνει και με την ατομική ένεργεια. Είναι ανάλογα με την επιλογή χρήσης της από τον άνθρωπο».

Σήμερα γιορτάζω τα γενέθλιά μου! Την μέρα της γέννησης μας, όπως και στο ξύπνημα μας κάθε μέρα, ο Θ-ός μας δίνει καινούργιες δυνάμεις. Ο καθένας από εμάς αποφασίζει αν θα τις αξιοποιήσει σωστά ή όχι. Τα γενέθλια μας είναι σαν το ξυπνητήρι. Μας υπενθυμίζουν την μέρα που ο Θ-ός μας έδωσε για πρώτη φορά όλες τις ικανότητές μας. Μας κάνει να αναρωτηθούμε, εάν τις χρησιμοποιούμε με θετικό τρόπο . Η απάντηση είναι στα χέρια μας. Απλά πρέπει να αποφασίσουμε σωστά και να συμπεριφερθούμε ανάλογα με την απόφασή μας.

Σσαμπάτ Σσαλόμ,

Άριε από την Γιεσσιβά

Τι να ζητήσεις την ημέρα του γάμου σου

To read it in English, press here

marry-me-1044416-crop.jpg 

Σε μια πόλη έχουν το έθιμο, πριν τον γάμο, το ζευγάρι να πηγαίνει στον ραβίνο να τους ευλογήσει. Κάθε φόρα μετά την ευλογία ο ραβίνος εξηγεί στο ζευγάρι, πως η μέρα του γάμου είναι πολύ σημαντική και οι προσευχές τους αυτήν την συγκεκριμένη μέρα εισακούγονται.

Μια φορά, ο ραβίνος ρώτησε μια νύφη για τι θα προσευχηθεί. Εκείνη του απάντησε πως μέχρι τώρα στην ζωή της όλα ήταν εύκολα και θα ήθελε να ζητήσει από τον Θ-ό να συνεχίσει όλα να της είναι εύκολα. Της απάντησε τότε ο ραβίνος: "Στην ζωή τίποτα δεν έρχεται εύκολα και δεν είναι σωστό να σπαταλήσεις αυτήν την ιερή μέρα [του γάμου] ζητώντας κάτι που δεν μπορεί να γίνει. Πρέπει να ζητήσεις από τον Θ-ό να σου δώσει την δύναμη να μπορείς να ξεπεράσεις όλα τα εμπόδια στην ζωή σου και να καταφέρεις να έχεις ένα σπίτι βασισμένο στις αρχές της Τορά και τις εντολές του Θ-ού".

Η επίγνωση του τι συμβαίνει στην ζωή μας, πάντα βοηθά. Μπορεί να μην είμαστε στην ημέρα του γάμου μας αλλά θα πρέπει να γνωρίζουμε πως η ζωή δεν είναι εύκολη και χρειαζόμαστε δυνάμεις να μας βοηθήσουν να ανταπεξέλθουμε.

Όποιος έχει εύκολη ζωή δεν ζει στα αλήθεια. Γιατί στην αληθινή ζωή πάντα θα έχουμε κάτι που μας εμποδίζει και πρέπει να το ξεπεράσουμε.

Είθε ο Θ-ός να δώσει σε όλους μας την δύναμη να ζούμε σωστά  και αληθινά, μέχρι την λύτρωση με τον ερχομό του Μεσσία τώρα.

Σσαμπάτ Σσαλόμ

Άριε από την Γεσσιβά

Looking for older posts? See the sidebar for the Archive.