Printed from Chabad.gr

Η Ιστορία του Άριε

Προσποίηση

Preyer.jpg

 
Μια φορά, πήγαν κάποιοι άνθρωποι στον Ραβίνο Σσνέορ Ζάλμαν από το Λιάντι, τον ιδρυτή της Χαμπάντ, με μια ερώτηση: «Εσύ συνέχεια λες στους διδασκόμενους σου, να προσεύχονται πολλή ώρα ενώ παράλληλα σκέφτονται πόσο Μεγάλος είναι ο Θ-ός και όλα όσα έκανε και συνεχίζει να κάνει. Μα τους βλέπουμε να προσποιούνται σαν να το σκέφτονται, άρα δεν έχει νόημα να το λες συνέχεια, αφού κανείς δεν το κάνει».

Απάντησε σ’αυτούς ο Ραβίνος: «Αφού λέτε πως προσποιούνται, είμαστε σε καλό δρόμο. Επειδή, όταν κάποιος προσποιείται κάτι συνέχεια, στο τέλος κάτι θα μπει και μέσα του και θα τον αλλάξει».

Ας μην πει κάποιος λοιπόν, πως αφού δεν το κάνει στ’αλήθεια, δεν έχει νόημα να το κάνει. 

Γιατί, η παραπάνω ιστορία μας διδάσκει πως ό,τι κάνουμε, ανεξάρτητα ποιός είναι ο λόγος, επιδράει μέσα μας και μας αλλάζει.

Μια πολύ κάλη κρυψώνα

To read it in English, click here

 portrait-317041-crop.jpg

Πριν πολλά χρόνια, τα σπίτια και τα περισσότερα έπιπλα ήταν από ξύλο. Αυτό  σήμαινε, πως άμα  ξεκινούσε μια φωτιά, επεκτείνονταν πολύ γρήγορα. Μια μέρα, σε ένα χωριό, κάποιος ξέχασε πάνω στο τραπέζι ένα αναμμένο κερί. Κάποια στιγμή, το κερί έπεσε και ξεκίνησε μια φωτιά. Σύντομα, όλο το σπίτι και τα γειτονικά σπίτια έπιασαν φωτιά.

Οι άνθρωποι το αντιλήφθηκαν και έτρεξαν να σβήσουν την πυρκαγιά, αφήνοντας τις άλλες τους ασχολίες. Δόξα τον Θ-ό, έσβησαν την φωτιά, πριν καεί ολόκληρο το χωριό.

Ένας γείτονας που ήταν σπίτι του όταν άρχισε η πυρκαγιά, βλέποντας τον τοίχο του να πιάνει φωτιά, έτρεξε να σωθεί. Ενώ έτρεχε, είδε ένα ασφαλές μέρος και ήθελε να μπει μέσα. Μα ήταν μεγαλόσωμος και το μέρος εκείνο μικρό. Θέλοντας όμως να σωθεί, στριμώχτηκε εδώ κι εκεί και μπήκε μέσα. Αφού έσβησε η πυρκαγιά, προσπάθησε να βγει. Μα δεν τα κατάφερε. Φώναξε άμα κάποιος μπορεί να τον βοηθήσει και ευτυχώς για αυτόν, πέρασε ένας συγχωριανός του και τον βοήθησε να βγει. Μετά τον ρώτησε: «Πως μπήκες εκεί;» Του απάντησε: «Επειδή ήθελα πραγματικά να σωθώ, τα κατάφερα».

Αυτό μας διδάσκει πως με την θέληση, ακόμη και μόνο αυτή, μπορούμε να νικήσουμε όλα μας τα εμπόδια.

Το λαχείο του ζητιάνου

To read it in English, click here

games-1363219-crop1.jpg 

Σε μια μικρή πόλη ήταν ένας ζητιάνος που αποφάσισε να δοκιμάσει την τύχη του, αγοράζοντας ένα λαχείο. Τελικά κέρδισε ένα πολύ μεγάλο ποσό. Όταν ένας φίλος του τον ρώτησε τι σκόπευε να κάνει με όλα αυτά τα χρήματα που κέρδισε εκείνος του απάντησε: "Θα χτίσω μια μεγάλη συναγωγή, στην οποία θα είμαι ο μόνος που θα έχει το δικαίωμα να ζητιανεύει".

Αυτή είναι μια ιστορία που την έχω ακούσει να την διηγείται ο πατέρας μου, Ραβίνος Μέντελ Χέντελ, για περιπτώσεις που ήθελε να τονίσει πως εμείς βάζουμε περιορισμούς στους ίδιους μας τους εαυτούς!

Ο Θ-ός μας δίνει όλες τις ικανότητες και τις δυνατότητες ώστε να μπορούμε να καταφέρουμε όλα όσα μας ζητάει. Αλλά πολλές φορές περιοριζόμαστε στον δικό μας τρόπο σκέψης και δεν αφήνουμε τον εαυτό μας ελεύθερο να κοιτάξει τα πράγματα και από μια άλλη οπτική γωνία.

Σσαμπάτ Σσαλόμ,

Άριε από την Γιεσσιβά

Απλά ρωτάω για ένα φίλο!

 To read it in English, click here

Ήταν κάποτε ένας εβραίος που είχε κάνει μια αμαρτία και ήθελε να κάνει Τεσσουβά (να μετανιώσει και να ζητήσει συγγνώμη). Για αυτό ήθελε να ρωτήσει τον ραβίνο του, πώς πρέπει να το κάνει. Αλλά ντρεπόταν να πάει να του πει την αμαρτία του. Έτσι όταν πήγε του είπε πως ήθελε να ρωτήσει εκ μέρους φίλου του που ντρεπόταν να  πάει. Ο ραβίνος κατάλαβε την κατάσταση και του απάντησε: "Μα είναι πάρα πολύ απλό και εύκολο! Ας έρθει εδώ ο ίδιος και ας πει πως ρωτάει για έναν φίλο του".

Πολλές φορές μας είναι δύσκολο να αντιμετωπίσουμε αυτά που κάνουμε. Προτιμάμε να τα ξεχνάμε και να μην επιτρέπουμε να μας τα θυμίζουν. Όμως ο σωστός και αληθινός τρόπος είναι να ομολογήσουμε την αμαρτία μας και να κατανοήσουμε το λάθος μας. Μέτα θα πρέπει να πάρουμε μια καλή απόφαση που θα μας βοηθήσει να μην το επαναλάβουμε στο μέλλον.

Επίσης, πρέπει να θυμόμαστε πως είμαστε άνθρωποι και όχι άγγελοι και για αυτό δεν είμαστε τέλειοι. Η αμαρτία δεν πρέπει να μας στεναχωρεί τόσο που να εμποδίζει στην καθημερινότητα μας και την υπηρεσία μας προς τον Θ-ό.

Σσαμπάτ Σσαλόμ,

Άριε από την Γιεσσιβά

Looking for older posts? See the sidebar for the Archive.