Printed fromChabad.gr
ב"ה

Αυτό το γνωρίζατε;

Ποιές είναι οι διαφορές ανάμεσα στη Μενορά και τη Χανουκιγιά;

To read it in English, click here 

Ayto to gnorizate_ BLOG (14).png

Στην γιορτή του Χανουκά που έρχεται σε λίγες μέρες, όπως ξέρουμε, ανάβουμε κεριά στην Χανουκιγιά. Υπάρχουν όμως και άλλα κεριά, τα οποία άναβαν στη Μενορά του Ναού. Ποιες είναι οι διαφορές ανάμεσα τους; Να μερικές:

1) Πόσα ανάβουμε; Το Χανουκά, ανάβουμε τα κεριά αρχίζοντας με ένα κερί (και το σσαμάσς, το βοηθητικό κερί), και κάθε μέρα προσθέτουμε και άλλο ένα, μέχρι που φτάνουμε στα 8 κεριά. Αντιθέτως, η Μενορά στον Ναό είχε μόνο 7 λυχνίες, και τα άναβαν όλα μαζί.

2) Πότε ανάβουμε; Τα κεριά του Χανουκά αφορούν αποκλειστικά την γιορτή του Χανουκά. Δεν τα ανάβουμε την υπόλοιπη χρονιά. Τις λυχνίες της Μενορά στο Ναό, τις άναβαν όλη τη χρονιά. Επίσης, η ώρα του ανάμματος είναι διαφορετική: στον Ναό, άναβαν την Μενορά το απόγευμα, ενώ εμείς ανάβουμε τα κεριά του Χανουκά το βράδυ.

3) Πού ανάβουμε; Η τοποθεσία της Μενορά στον Ναό είναι πολύ ακριβής, στο Εχάλ (Ιερό) κοντά στo Κόντεσς Ακοντασσίμ (Ιερό των Ιερών), στην νότια πλευρά του. Τα κεριά του Χανουκά, μπορούμε να τα ανάβουμε οπουδήποτε στον κόσμο, δίπλα στο παράθυρο ή στην πόρτα του σπιτιού μας.

4) Γιατί ανάβουμε; Η γιορτή του Χανουκά και τα κεριά που ανάβουμε, είναι υπενθύμιση του θαύματος του λαδιού. Μετά την βεβήλωση του Ναού, οι Εβραίοι βρήκαν λίγο αγνό λάδι για το άναμμα της Μενορά που, ενώ ήταν αρκετό μόνο για μια μέρα, έφτασε για 8. Τις λυχνίες της Μενορά στο Ναό όμως, τις ανάβουμε επειδή είναι βιβλική εντολή του Θ-ού. Μια από τις εξηγήσεις είναι, πως συμβολίζει τον σκοπό του Ναού και τον δικό μας. Να φωτίσουμε όλον τον κόσμο, τηρώντας τις μιτσβότ.

Σσαμπάτ Σσαλόμ,

Άριε από την Γεσσιβά

Το τελευταίο πράγμα πριν κοιμηθούμε

To read it in English, click here

Ayto to gnorizate_ BLOG (1).png 

  Χεσσμπόν Νέφεσς 

 Ένας Εβραίος τελειώνει την ημέρα του όπως την άρχισε, συνδέοντας τον εαυτό του με τον Θ-ό. Πριν κοιμηθούμε, λέμε το Σσεμά Ισραέλ, την διακήρυξη πίστης μας στον Μοναδικό Θ-ό. 

Αυτή είναι μια ευκαιρία να συνδεθούμε και με τον εαυτό μας. Κάθε μέρα, μάς συμβαίνουν πολλά πράγματα. Ολόκληρη η ζωή κατά κάποιον τρόπο περνάει, και πολλές φορές ούτε που το παρατηρούμε. 

Αυτά που συνέβησαν σήμερα, μας λένε οι Σοφοί μας, δεν είναι απλώς κάτι που έγινε, πέρασε και ανήκει μόνο στο παρελθόν. Είναι ένα μάθημα για την επόμενη μέρα της ζωής μας, για το πώς μπορούμε να γίνουμε καλύτεροι. 

Οι Σοφοί μας προτρέπουν να κάνουμε Χεσσμπόν Νέφεσς, απολογισμό της ψυχής, κάθε βράδυ πριν κοιμηθούμε. Όπως ο ιδιοκτήτης ενός μαγαζιού, που κάθε μέρα υπολογίζει πόσα κέρδισε, έτσι και εμείς πρέπει στο τέλος της ημέρας να «υπολογίσουμε» τι καλά πράγματα κάναμε και τι θα μπορούσαμε να κάνουμε καλύτερα. Δεν θα πρέπει να αφήσουμε την μέρα μας να περάσει χωρίς να την αξιοποιήσουμε, δηλαδή να μάθουμε κάτι από αυτήν. Έτσι, την επόμενη μέρα θα μπορούμε να πράξουμε καλύτερα από την προηγούμενη. 

Αυτός είναι ο σωστός τρόπος να τελειώσουμε την μέρα μας: Η σύνδεση μας με τον Θ-ό και η αξιοποίηση της προηγούμενης μέρας για καλύτερες πράξεις στο μέλλον. 

Σσαμπάτ Σσαλόμ,

Άριε από την Γεσσιβά

Το Σσαμπάτ πριν την Νέα Σελήνη

To read it in English, click here

Ayto to gnorizate_ BLOG (7).png 

Πως υπολογίζεται το εβραϊκό ημερολόγιο;

Σε αντίθεση με το γρηγοριανό, το εβραϊκό ημερολόγιο, μετριέται σύμφωνα με την σελήνη. Κάθε περίπου 29 μέρες (για την ακρίβεια, είκοσι εννέα και μισό), η σελήνη ολοκληρώνει τον μηνιαίο κύκλο της γύρω από την γη. Στην διάρκεια αυτού του κύκλου, η ορατή (σε εμάς) φωτεινή πλευρά της σελήνης στην αρχή μεγαλώνει, και μετά μικραίνει, μέχρι που δεν είναι ορατή καθόλου. Όταν ξαναγίνεται ορατή, είναι η πρώτη μέρα του νέου μήνα, το Ροσς Χόντεσς.

Στην εποχή του Ναού, κάθε μήνα ανακήρυσσαν το Ροσς Χόντεσς όταν δυο μάρτυρες έλεγαν πως είδαν την νέα σελήνη. Σήμερα, το ημερολόγιό μας είναι ήδη προγραμματισμένο και δεν χρειάζεται (ούτε και μπορούμε) να ανακηρύξουμε τον νέο μήνα.

Υπάρχει όμως ένα έθιμο, το Σσαμπάτ πριν το Ροσς Χόντεσς (όπως είναι αυτό το Σσαμπάτ), να ευλογούμε τον επερχόμενο μήνα και να ανακοινώνουμε πότε αρχίζει, ως ανάμνηση της ανακήρυξης του Νέου Μήνα στην εποχή του Ναού. Το Σσαμπάτ αυτό λέγεται Σσαμπάτ Μεβαρχίμ "Το Σσαμπάτ όπου ευλογούμε".

Έτσι, αυτό το Σσαμπάτ, 27 Χεσσβάν 5781 (14/11/20) θα ανακοινώσουμε την επερχόμενη νεομηνία 1η Κισλέβ (Τρίτη 17/11/20), απαγγέλλοντας το εξής:

Αν θέλετε να το απαγγείλετε αυτό το Σσαμπάτ, παρακαλώ να εκτυπώστε το κείμενο πριν το Σσαμπάτ:

Μι σσεασά νισίμ λααβοτένου βεγκαάλ οτάμ μεαβντούτ λεχερούτ ου ιγκάλ οτάνου μπεκαρόβ βικαμπέτς νινταχένου μεαρμπά κανφότ αάρετς χαβερίμ κολ ισραέλ βενομάρ αμέν.
Ροσς Χόντεσς (αυτό το Σσαμπάτ: κισλέβ) μπαγιόμ (αυτό το Σσαμπάτ: ασσλισσί) αμπά αλένου λετοβά.


Γιεχαντσσέου ακαντόσς μπαρούχ ου αλένου βεάλ κολ αμό μπετ ισραέλ λεχαΐμ ουλσσαλόμ λεσασόν ουλσιμχά λισσουά ουλνεχαμά βενομάρ αμέν.


Εκείνος ο Οποίος έκανε θαύματα στους προγόνους μας και τους λύτρωσε από την σκλαβιά στην ελευθερία, Εκείνος θα μας λυτρώσει σύντομα και θα μας επαναφέρει από τις τέσσερις γωνίες της γης, ενώνοντας όλο το Ισραήλ, και είπατε Αμέν.

Η νεομηνία [αναφέρουμε το όνομα του μήνα, πχ. αυτό το Σσαμπάτ, Κισλέβ] θα είναι κατά την ημέρα [τάδε, δηλαδή την ημέρα της εβδομάδας, πχ. αυτό το Σσαμπάτ, Γιόμ Σσλισσί], που έρχεται σε εμάς για το καλό.

Ας ανανεώσει τον μήνα αυτό ο Ιερός, Ευλογημένος να είναι, για εμάς και όλο τον λαό του Ισραήλ, για τη ζωή και την είρηνη, την χαρά και την αγαλλίαση, την σωτηρία και την παρηγοριά, και είπατε Αμέν.

Σσαμπάτ Σσαλόμ,

Άριε από την Γεσσιβά

ΓΣ: Αν θέλετε να διαβάσετε περισσότερα για το Εβραϊκό Ημερολόγιο, κάντε κλικ εδώ.  

Γιατί την 8η μέρα η περιτομή;

To read it in English, click here

Ayto to gnorizate_ BLOG (1).png 

Ποιος νομίζετε ήταν ο πρώτος που έκανε περιτομή την 8η μέρα μετά τη γέννησή του; Η απάντηση βρίσκεται στην Παρασσά Βαγερά αυτής της εβδομάδας. Διαβάζουμε πως ο Αβραάμ έκανε περιτομή στον Ισάακ  την 8η μερά. Ποιο είναι το μυστικό του 8; Ποιο είναι το νόημα αυτού του αριθμού;

Οι Σοφοί μας εξηγούν πως ένας από τους λόγους είναι ότι θέλουμε σε κάθε περίπτωση το παιδί να έχει βιώσει ένα Σσαμπάτ πριν την περιτομή του. Το Σσαμπάτ η ψυχή μας (και το σώμα μας) είναι σε ανώτερο επίπεδο και έτσι το παιδί θα είναι έτοιμο για το επερχόμενο Μπερίτ.

Άλλη εξήγηση είναι, πως ο αριθμός 8 συμβολίζει την δύναμη πέρα από την φύση. Το 7 συμβολίζει τη φύση, η οποία πλάσθηκε σε 6 μέρες και μια μέρα το Σσαμπάτ, σύνολο 7. Επίσης, η καθημερινότητά μας μετριέται σε εβδομάδες – δηλαδή σε περιόδους 7 ημερών.

Το 8, δηλαδή το 7 συν 1, είναι ανώτερο από την φύση. Αυτό ακριβώς είναι το νόημα του Μπερίτ. Να συνδεθούμε με τον Θ-ό με τέτοια σχέση που είναι ανώτερη από τη φύση και μένει αιώνια, ότι και να γίνει.

Σσαμπάτ Σσαλόμ!

Άριε από την Γεσσιβά

Bonus: Είναι ενδιαφέρον το γεγονός ότι οι κύριοι παράγοντες πήξης του αίματος, η προθρομβίνη και η βιταμίνη Κ, φτάνουν στο μέγιστο επίπεδο τους, την 8η ημέρα μετά τη γέννηση.

Looking for older posts? See the sidebar for the Archive.
WhatsApp