Printed fromChabad.gr
ב"ה

Αυτό το γνωρίζατε;

Σσαμπάτ Χαζάκ: Η δύναμη να προχωρήσουμε παραπέρα

To read it in English, click here

Ayto to gnorizate_ BLOG (6).png

Αυτό το Σσαμπάτ, θα διαβάσουμε την τελευταία περικοπή του Βιβλίου Μπερεσσίτ (Γένεσης) της Τορά, την Παρασσά Βαγιεχί. Υπάρχει το έθιμο στην συναγωγή, στο τέλος του διαβάσματος του κάθε Βιβλίου της Πεντατεύχου, να λέμε όλοι όρθιοι «Χαζάκ Χαζάκ Βενιτχαζέκ», δηλαδή «Ας είμαστε δυνατοί, ας είμαστε δυνατοί και ας δυναμώσουμε». Η ρίζα αυτού του εθίμου, βρίσκεται στο Μιντράσς, που λέει πως όταν ο Γιεοσσούα (Ιησούς του Ναυή) ολοκλήρωσε την Τορά, ο Θ-ός του είπε «Χαζάκ Βεεμάτς», δηλαδή «Μόνον γίνε δυνατός και αποφασιστικός» (Γιεοσσούα 1:7). 

Στο Ταλμούδ (Μπεραχότ 32B) αναφέρεται πως υπάρχουν τέσσερα πράγματα, τα οποία δεν γίνονται εύκολα, αλλά χρειάζεται μεγάλη προσπάθεια και κόπο για να τα διατηρήσουμε. Δύο από αυτά είναι η μελέτη της Τορά, και η τήρηση των Μιτσβότ. Το Ταλμούδ βασίζεται στο παραπάνω στίχο με τα λόγια του Θ-ού στον Γιεοσσούα «Χαζάκ Βεεμάτς» (Δυνατός και Αποφασιστικός). Μας εξηγεί πως «Χαζάκ», δυνατοί πρέπει να είμαστε στην μελέτη της Τορά, και «Εμάτς», αποφασιστικοί πρέπει να είμαστε στην τήρηση των Μιτσβότ.

Οι ραβίνοι με βάση τα λόγια του Ταλμούδ, καθιέρωσαν κάθε φορά που τελειώνουμε ένα Βιβλίο της Πεντατεύχου, να λέμε «Χαζάκ Χαζάκ Βενιτχαζέκ». Έτσι ευλογούμε τους παρευρισκόμενους να έχουν την δύναμη να συνεχίσουν την μελέτη και του επόμενου βιβλίου, και γενικότερα της Τορά, αλλά και για την τήρηση των Μιτσβότ. 

Σσαμπάτ Σσαλόμ

Άριε από την Γιεσσιβά

 

Πόσες φορές τον χρόνο νηστεύουμε;

To read it in English, click here

Ayto to gnorizate_ BLOG (4).png

Αυτή την Παρασκευή (25/12/2020) είναι 10 του μήνα Τεβέτ, και αυτή η μέρα είναι νηστεία. Η αιτία της νηστείας αυτής, είναι συνδεδεμένη με την καταστροφή του Ναού. Αυτήν την ημερομηνία, ο Ναβουχοδονόσορ, βασιλιάς της Βαβυλώνας ξεκίνησε την πολιορκία της Ιερουσαλήμ, η οποία επέφερε την καταστροφή της πόλης και του Ναού. Νηστεύουμε γιατί τότε άρχισε η καταστροφή.

Τι θα πει νηστεία; Σε πρακτικό επίπεδο, νηστεία (Ταανίτ στα εβραϊκά) σημαίνει πως δεν τρώμε και δεν πίνουμε τίποτα ολόκληρη την μέρα (από την αυγή μέχρι το βράδυ).

Υπάρχουν τέσσερις νηστείες στο εβραϊκό ημερολόγιο, 3 Τισσρί, 10 Τεβέτ, 13 Αντάρ (Νηστεία της Εσθήρ) και 17 Ταμούζ που αρχίζουν από την αυγή. Επίσης υπάρχουν και δυο νηστείες, το Τισσά Μπεάβ και το Γιόμ Κιπούρ, που αρχίζουν από την παραμονή. 

Αλλά υπάρχει και κάτι βαθύτερο στην νηστεία πέρα από την υπενθύμιση κάποιου γεγονότος. Είναι μια μέρα, στην οποία αφήνουμε για λίγο τον εαυτό μας, χωρίς να είμαστε τόσο πολύ συνδεδεμένοι με το σώμα μας και τις ανάγκες του, και συνδεόμαστε περισσότερο με την ψυχή μας. Η νηστεία μας βοηθάει να πλησιάσουμε πιο πολύ τον Θ-ό. Για αυτό, σε μέρα νηστείας αυξάνουμε τις καλές πράξεις μας, ιδιαίτερα την ελεημοσύνη και προσθέτουμε στη μελέτη της Τορά.

Σσαμπάτ Σσαλόμ,

Άριε από την Γιεσσιβά 

Τι το ιδιαίτερο έχουν τα 19α γενέθλια;

 To read it in English, click here

Ayto to gnorizate_ BLOG (4).png

Αυτή την Δευτέρα, 6 Τεβέτ, είναι τα 19α γενέθλια μου. Τα φετινά γενέθλια μου έχουν κάτι πολύ ενδιαφέρον. Γιατί για πρώτη φορά από τότε που γεννήθηκα, τα γενέθλια μου στο εβραϊκό ημερολόγιο συμπίπτουν με τα γενέθλια μου στο γρηγοριανό.    

Όπως γνωρίζουμε, οι εβραϊκές γιορτές (και τα εβραϊκά γενέθλια) δεν πέφτουν πάντα στην ίδια ημερομηνία στο γρηγοριανό ημερολόγιο. Το Χανουκά ας πούμε μπορεί να αρχίζει όπως φέτος στις 10 Δεκεμβρίου και μια άλλη χρονιά (όπως πέρσι), στις 22 Δεκεμβρίου.

Γιατί αυτή η διαφορά;      

Υπάρχουν διάφοροι τρόποι να μετράμε την χρονιά. Ένας τρόπος είναι να ακολουθούμε τον ετήσιο κύκλο του ήλιου. Αυτός ο κύκλος διαρκεί περίπου 365 μέρες, τις οποίες χωρίζουμε σε 12 μήνες.

Ένας άλλος τρόπος είναι να ακολουθούμε τον μηνιαίο κύκλο της σελήνης, με την νέα σελήνη να σηματοδοτεί την αρχή του επόμενου μήνα. Αυτός ο σεληνιακός μήνας διαρκεί περίπου 29 ½ μέρες. Επομένως, 12 σεληνιακοί μήνες μας κάνουν μια χρονιά με 354 μέρες.

Όποιος ξέρει μαθηματικά θα δει ότι υπάρχει μια διαφορά 11 ημερών μεταξύ του ηλιακού και του σεληνιακού έτους.

Το γρηγοριανό ημερολόγιο ακολουθεί τον πρώτο τρόπο, τον ηλιακό κύκλο. Το εβραϊκό συγχρονίζει και τους δύο τρόπους. Με άλλα λόγια, βασίζεται στον σεληνιακό μήνα αλλά και στον ηλιακό έτος. Πως γίνεται αυτό και για πιο λόγο;

Η Τορά μάς προστάζει να μετράμε τον χρόνο σύμφωνα με την σελήνη, για αυτό οι Εβραίοι μετρούν τους μήνες σύμφωνα με την Νέα Σελήνη. Αλλά η Τορά μάς προστάζει επίσης να γιορτάζουμε το Πέσαχ την άνοιξη.

Εδώ υπάρχει πρόβλημα. Αν μετράμε τον χρόνο σύμφωνα μόνο με την σελήνη, θα «χάνουμε» κάθε χρόνο 11 ημέρες σε σύγκριση με τον ηλιακό κύκλο. Μετά από μερικά χρόνια, θα έχουμε «χάσει» τόσες πολλές ημέρες, που το Πέσαχ θα πέφτει τον χειμώνα.

Για αυτό οι Σοφοί μας επινόησαν το εβραϊκό ημερολόγιο σύμφωνα με το οποίο προσθέτουμε ένα επιπλέον σεληνιακό μήνα, τον Αντάρ I, κάθε μερικά χρόνια. Με αυτόν τον τρόπο, μετά από 19 χρόνια, «εξισορροπείται» η διαφορά μεταξύ σεληνιακού και ηλιακού έτους. Με άλλα λόγια, στο τέλος του κύκλου των 19 ετών, θα έχουν περάσει ακριβώς ο ίδιος αριθμός ημερών στο εβραϊκό ημερολόγιο και στον ηλιακό κύκλο (γρηγοριανό ημερολόγιο). 

Έτσι, οι εβραϊκές γιορτές είναι κινητές σε σχέση με το γρηγοριανό ημερολόγιο, αλλά το Πέσαχ πέφτει πάντα την άνοιξη. Και η εβραϊκή ημερομηνία και η γρηγοριανή ημερομηνία συμπίπτουν κάθε 19 χρόνια.

Την  επόμενη φορά που τα εβραϊκά μου γενέθλια (6 Τεβέτ) θα συμπίπτουν με τα γρηγοριανά μου γενέθλια (21 Δεκεμβρίου), θα είμαι 38 χρονών!

Σσαμπάτ Σσαλόμ,

Άριε από την Γιεσσιβά

 

Γιατί χρειαζόμαστε το ένατο κερί;

 To read it in English, click here

Ayto to gnorizate_ BLOG (3).png 

Το Χανουκά διαρκεί 8 ημέρες και ανάβουμε 8 κεριά, ξεκινώντας με ένα κερί το πρώτο βράδυ και προσθέτοντας ένα κερί κάθε μέρα. Γιατί όμως η Χανουκιγιά έχει 9 θέσεις για κεριά; Γιατί χρειαζόμαστε το ένατο κερί

Ο αποκλειστικός σκοπός των κεριών του Χανουκά είναι να μας θυμίσουν τα θαύματα που έγιναν. Για αυτό, απαγορεύεται να τα χρησιμοποιούμε για άλλες χρήσεις, για φωτισμό ή για να ανάψουμε τσιγάρο ή άλλα κεριά. Δεν μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε κανένα από τα 8 κεριά για άλλη χρήση, ούτε για να ανάψουν το ένα το άλλο. Αυτός είναι ο ρόλος του Σσαμάσς. Είναι ένα κερί που δεν είναι μέρος της Χανουκιγιά και μόνο με αυτό μπορούμε να ανάψουμε τα υπόλοιπα κεριά. Αυτό και είναι το νόημα της ονομασίας του  Σσαμάσς, που στα εβραϊκά σημαίνει υπηρέτης, βοηθός (από την λέξη στα εβραϊκά μεσσαμέσς), δηλαδή υπηρετεί και βοηθάει τα άλλα κεριά.

Το Σσαμάσς το τοποθετούμε συνήθως στην Χανουκιγιά, αλλά όχι στην ίδια σειρά με τα άλλα κεριά, μα πιο ψηλά. Από αυτό, μπορούμε να μάθουμε κάτι πολύ σπουδαίο. Όταν βοηθάμε κάποιον άλλον, όχι μόνο δεν χάνουμε κάτι, αλλά φτάνουμε υψηλότερα, γινόμαστε καλύτεροι οι ίδιοι

Σσαμπάτ Σσαλόμ και Χανουκά Σαμέαχ!

Άριε από την Γιεσσιβά

Ο πραγματικός λόγος που ανάβουμε κεριά το Χανουκά

To read it in English, click here

Ayto to gnorizate_ BLOG.png 

Στην ιστορία του Χανουκά, συνέβησαν δύο βασικά θαύματα. Πρώτον, οι λιγοστοί Εβραίοι νίκησαν τους πολλούς. Δεύτερον, μετά την βεβήλωση του Ναού, οι Εβραίοι βρήκαν λίγο αγνό λάδι για το άναμμα της Μενορά που, που ενώ ήταν αρκετό μόνο για μια μέρα, έφτασε για 8.

Υπάρχει όμως κάτι παράξενο και ενδιαφέρον στον τρόπο του γιορτάζουμε το Χανουκά. Το άναμμα των κεριών μάς υπενθυμίζει μόνο το θαύμα του λαδιού! Δεν κάνουμε κάτι ειδικό για να υπενθυμίσουμε την νίκη, που χωρίς αυτήν δεν θα μπορούσαμε να ανάψουμε την Μενορά! Πού εξαφανίστηκε η υπενθύμιση της νίκης;

Η απάντηση βρίσκεται στην αιτία του πολέμου. Οι Εβραίοι δεν πολέμησαν επειδή ήθελαν να απαλλαχθούν από τους κατακτητές τους, για να μην είναι υποδουλομένοι. Πολέμησαν επειδή δεν τους επέτρεπαν να τηρούν τις Μιτσβότ.  Δηλαδή, αναζητούσαν την πνευματική ελευθερία. Ο φυσικός πόλεμος ήρθε ως συνέπεια της πνευματικής αντίστασης. 

Η αληθινή νίκη, η πνευματική, εκφράστηκε με το άναμμα της Μενορά με αγνό λάδι και για αυτό, γιορτάζουμε το Χανουκά μόνο ανάβοντας κεριά.

Υπάρχει όμως και ένα βαθύτερο νόημα. Η νίκη στον πόλεμο ήταν πράγματι θαύμα, αλλά ο σκοπός της ύπαρξης μας στον κόσμο είναι να τον φωτίσουμε με καλές πράξεις – Μιτσβότ. Για αυτό, ο εορτασμός και η υπενθύμιση των θαυμάτων του Χανουκά, γίνεται με το άναμμα των κεριών, δηλαδή την αύξηση του φωτός στον κόσμο. 

Σσαμπάτ Σσαλόμ,

Άριε από την Γεσσιβά

Looking for older posts? See the sidebar for the Archive.
WhatsApp