To read it in English, click here
Για ποιο λόγο μελετάμε την Τορά;
Μελετάμε την Τορά για να ξέρουμε πώς να πράξουμε σωστά στη ζωή μας. Ο Θ-ός μας έδωσε τις εντολές, τις μιτσβότ για να τις τηρούμε. Έχουμε την Τορά, σαν Βιβλίο Νόμου για να ξέρουμε πως πρέπει να τις εκτελέσουμε και τι πρέπει να κάνουμε.
Υπάρχει όμως μια Μιτσβά για την καθαυτή μελέτη της Τορά, πέρα από να γνωρίζουμε πώς να κάνουμε τις Μιτσβότ. Ο στίχος τον οποίο λέμε στη πρώτη παράγραφο του Σσεμά Ισραέλ λέει:
"ודיברת בם" - בדברי תורה (דברים ו, ז)
«Και θα τα διδάσκεις στα παιδιά σου, και θα μιλάς γι’ αυτά...» (Δευτερονόμιο 6:7). Οι Σοφοί μας εξηγούν ότι αυτό σημαίνει να μιλάμε για τα λόγια της Τορά.
Επίσης, ο Θ-ός λέει στον προφήτη Γεοσσούα (Ιησούς του Ναυή) 1:8:
"והגית בו יומם ולילה" (יהושע א, ח)
«Αυτό το βιβλίο τού νόμου δεν θα απομακρυνθεί από το στόμα σου, αλλά σ'αυτό θα μελετάς ημέρα και νύχτα...».Μαθαίνουμε εδώ ότι έχουμε εντολή να μελετάμε όσο περισσότερο μπορούμε και όποτε μπορούμε.
Ποια είναι λοιπόν η ουσία αυτής της Μιτσβά; Ποια είναι η σημασία της μελέτης της Τορά;
Η Χασιντούτ μας εξηγεί, πως η Τορά είναι η Σοφία του Θ-ού και έχει έρθει στον κόσμο μας ενδεδυμένη στα υλικά θέματα του. Έτσι, όταν μελετάμε την Τορά, δηλαδή την Σοφία του Θ-ού, στην μορφή που μας δόθηκε, συνδεόμαστε με τον Θ-ό σε ένα ανώτερο επίπεδο.
Για αυτό υπάρχει η Μιτσβά του να μελετάμε την Τορά σε κάθε μας ελεύθερη στιγμή, για να είμαστε συνδεδεμένοι με Αυτόν συνεχώς.
Σσαμπάτ Σσαλόμ,
Άριε από την Γεσσιβά