Printed fromChabad.gr
ב"ה

Αυτό το γνωρίζατε;

Ο ουσιαστικός λόγος που μελετάμε την Τορά

To read it in English, click here

Ayto to gnorizate_ BLOG (13).png 

Για ποιο λόγο μελετάμε την Τορά;

Μελετάμε την Τορά για να ξέρουμε πώς να πράξουμε σωστά στη ζωή μας. Ο Θ-ός μας έδωσε τις εντολές, τις μιτσβότ για να τις τηρούμε. Έχουμε την Τορά, σαν Βιβλίο Νόμου για να ξέρουμε πως πρέπει να τις εκτελέσουμε και τι πρέπει να κάνουμε.

Υπάρχει όμως μια Μιτσβά για την καθαυτή μελέτη της Τορά, πέρα από να γνωρίζουμε πώς να κάνουμε τις Μιτσβότ. Ο στίχος τον οποίο λέμε στη πρώτη παράγραφο του Σσεμά Ισραέλ λέει:

"ודיברת בם" - בדברי תורה  (דברים ו, ז) 

«Και θα τα διδάσκεις στα παιδιά σου, και θα μιλάς γι’ αυτά...» (Δευτερονόμιο 6:7). Οι Σοφοί μας εξηγούν ότι αυτό σημαίνει να μιλάμε για τα λόγια της Τορά.

Επίσης, ο Θ-ός λέει στον προφήτη Γεοσσούα (Ιησούς του Ναυή) 1:8: 

 "והגית בו יומם ולילה" (יהושע א, ח)

«Αυτό το βιβλίο τού νόμου δεν θα απομακρυνθεί από το στόμα σου, αλλά σ'αυτό θα μελετάς ημέρα και νύχτα...».Μαθαίνουμε εδώ ότι έχουμε εντολή να μελετάμε όσο περισσότερο μπορούμε και όποτε μπορούμε.    

Ποια είναι λοιπόν η ουσία αυτής της Μιτσβά; Ποια είναι η σημασία της μελέτης της Τορά;

Η Χασιντούτ μας εξηγεί, πως η Τορά είναι η Σοφία του Θ-ού και έχει έρθει στον κόσμο μας ενδεδυμένη στα υλικά θέματα του. Έτσι, όταν μελετάμε την Τορά, δηλαδή την Σοφία του Θ-ού, στην μορφή που μας δόθηκε, συνδεόμαστε με τον Θ-ό σε ένα ανώτερο επίπεδο.

Για αυτό υπάρχει η Μιτσβά του να μελετάμε την Τορά σε κάθε μας ελεύθερη στιγμή, για να είμαστε συνδεδεμένοι με Αυτόν συνεχώς.

Σσαμπάτ Σσαλόμ,

Άριε από την Γεσσιβά 

Ο λόγος της υπαρξής μας

To read it in English, click here

Ayto to gnorizate_ BLOG (11).png

Ο κόσμος μοιάζει σαν να είναι συνεχώς ο ίδιος. Άνθρωποι γεννιούνται, τρώνε, πίνουν, κοιμούνται, και πράττουν το καλό ή το αντίθετο του. Κάποια στιγμή πεθαίνουν. Γιατί άραγε είμαστε σε αυτό τον κόσμο; Ποιος είναι ο λόγος για τον οποίο ζούμε;

Η Χασιντούτ μας εξηγεί, πως ο Θ-ός ήθελε να έχει μια «κατοικία» στο κόσμο μας. Για αυτό έπλασε τον κόσμο. Τι θα πει μια «κατοικία» για τον Θ-ό; 

Όπως συμβαίνει και σε εμάς, στο σπίτι μας νιώθουμε πιο άνετα παρά εκτός. Αυτό θέλει ο Θ-ός. Να μπορεί να «νιώσει άνετα» στο κόσμο. Και εμείς πρέπει να τον κάνουμε κατάλληλο για Αυτόν. 

Πως; Όταν μελετάμε την Τορά και τηρούμε τις Μιτσβότ, τα οποία είναι Θ-ϊκά, συνδέουμε τον κόσμο με τον Θ-ό. Όμως, στον υλικό μας κόσμο, αυτή η σύνδεση καλύπτεται. Όταν θα έρθει ο Μεσσίας, χάρη στις καλές μας πράξεις, θα μπορούμε να δούμε αυτή την σύνδεση. Τότε ο Θ-ός θα έχει μια φανερή κατοικία στον κόσμο. 

Και αυτός είναι ο σκοπός της ύπαρξής μας.

Σσαμπάτ Σσαλόμ,

Άριε από τη Γεσσιβά

Ποιοι είμαστε - Οι δυο ψυχές μας

 To read it in English, click here

Ayto to gnorizate_ BLOG (5).png 

Στην ζωή μας, κάνουμε πολλές πράξεις, καλές και το αντίθετο. Αλλά, στην ουσία τι είμαστε; Ένας καλός άνθρωπος που τυχαίνει να κάνει μη-καλά πράγματα, ή ένας μη-καλός άνθρωπος που κάνει μερικές φορές κάτι καλό; Επίσης, αν η ουσία μας δεν είναι καλή, τι αξία έχει το γεγονός πως κάνουμε μερικές φορές καλό και ποια η σημασία του;

Την απάντηση την δίνει η Χασιντούτ. Ο κάθε Εβραίος έχει μέσα του δυο ψυχές. Η μια, είναι η ζωική (και ζωτική) ψυχή, η οποία δεν είναι αναγκαστικά κακιά, αλλά επιθυμεί μόνο αυτά που θεωρεί ότι μας φέρνουν όφελος και ευχαρίστηση. Είναι ο «εγωιστής» μέσα μας. Είναι όπως ένα ζώο, που το μόνο που τον ενδιαφέρει είναι να ικανοποιεί τα ένστικτά του. Από αυτήν έρχεται η ροπή μας προς το μη-καλό, γιατί οι αμαρτίες μπορεί να μας φαίνονται κάποιες φορές ευχάριστες και ωφέλιμες για το «εγώ» μας.

Η δεύτερη ψυχή, για την οποία μιλήσαμε λίγο την προηγούμενη εβδομάδα, είναι η Θ-ϊκή ψυχή, η οποία είναι ένα «κομμάτι» του Θ-ού. Για αυτό, επιθυμεί τα καλά - Θ-ϊκά πράγματα. Ενδιαφέρεται για κάτι πέρα από το «εγώ» μας. Από αυτήν έρχονται οι πράξεις μας για ένα συνάνθρωπό μας ή για το Θ-ό.

Αυτές οι δυο ψυχές, βρίσκονται μέσα μας, και ολόκληρη την ζωή μας, πολεμούν μεταξύ τους, ποια θα κυριαρχεί στο σώμα μας. Δηλαδή, ποια ψυχή θα αποφασίζει τι θα κάνουμε, πούμε, σκεφτούμε κ.τ.λ. την κάθε στιγμή. Π.χ. Όταν κάνουμε κάτι καλό, είναι η Θ-ϊκή ψυχή που κυριαρχεί και όταν κάνουμε το αντίθετο, είναι η ζωική ψυχή που κυριαρχεί.

Η αληθινή ουσία του κάθε Εβραίου, είναι η Θ-ϊκή ψυχή. Αυτή η ψυχή είμαστε. Αλλά μερικές φορές παρασυρόμαστε από την ζωική ψυχή που κατέχουμε, και κάνουμε μη-καλά πράγματα.

Ο σκοπός της ύπαρξής μας στον κόσμο, είναι να προσπαθήσουμε όσο γίνεται πιο πολύ, να κυριαρχεί η Θ-ϊκή ψυχή μέσα μας, στις σκέψεις μας και στις πράξεις μας.

Σσαμπάτ Σσαλόμ,

Άριε από την Γιεσσιβά 

Από πού πηγάζει η πίστη μας;

 To read it in English, click here

Ayto to gnorizate_ BLOG (9).png 

Τι εννοούμε όταν λέμε ότι πιστεύουμε στον Θ-ό; 

Η πίστη δεν έχει να κάνει με την κατανόηση. Αν ήταν κάτι που μπορούσαμε να καταλάβουμε με την λογική μας, δεν θα ήταν πίστη, θα ήταν γνώση. Αλλά αφού είναι έτσι, τότε γιατί πιστεύουμε; Αν είναι κάτι που δεν μπορούμε να το κατανοήσουμε, τότε από που προέρχεται η πίστη μας στον Θ-ό;

Η εξήγηση είναι απλή. Μέσα στον κάθε Eβραίο, υπάρχει μια ιδιαίτερη ψυχή. Η ψυχή μας είναι ένα «κομμάτι» του Θ-ού. Αυτή, είναι και η ουσία του κάθε Εβραίου. Αυτή την ψυχή που μας την δίνει ο Θ-ός, δεν την επιλέγουμε, ούτε μπορούμε να την αλλάξουμε. 

Επειδή η ψυχή αυτή είναι «κομμάτι» του Θ-ού, είναι πάντα συνδεδεμένη με Αυτόν. Δεν είναι κάτι που μπορούμε να κατανοήσουμε με την λογική, με το μυαλό μας. Είναι κάτι πολύ βαθύτερο. Είναι ότι αισθανόμαστε την παρουσία του Θ-ού στον κόσμο μέσω της ψυχής μας. Από εκεί προέρχεται και η πίστη μας.

Σσαμπάτ Σσαλόμ,

Άριε από την Γιεσσιβά

Looking for older posts? See the sidebar for the Archive.
WhatsApp