Printed fromChabad.gr
ב"ה

Αυτό το γνωρίζατε;

Τα «παραμερισμένα» αντικείμενα του Σσαμπάτ

 To read it in English, click here.

Στην εποχή του Δεύτερου Ναού υπήρχαν πολλοί Εβραίοι που δεν τηρούσαν σωστά το Σσαμπάτ. Οι Σοφοί εκείνης της εποχής λοιπόν απαγόρευσαν να μετακινούμε το Σσαμπάτ αντικείμενα χωρίς σκοπό, ώστε να μην έχει ως αποτέλεσμα να κάνουμε τις απαγορευμένες εργασίες. Εξαιρούνται τα βιβλία και το φαγητό, τα οποία μπορούμε να μετακινούμε και χωρίς συγκεκριμένο σκοπό. 

(Αυτό είναι επιπλέον της βιβλικής απαγόρευσης να μεταφέρουμε αντικείμενα από ιδιωτικό σε δημόσιο χώρο, που αποτελεί μια από τις Μελαχότ, τις πρωταρχικές εργασίες που απαγορεύονται το Σσαμπάτ)

Η ραβινική απαγόρευση μετακίνησης αντικειμένων έχει και επιπλέον εξηγήσεις: 

1. Όπως έχουμε δει σε προηγούμενο κείμενο, η μέρα του Σσαμπάτ πρέπει να ξεχωρίζει από τις άλλες μέρες. Αν κάποιος μπορεί να περάσει την ημέρα του οργανώνοντας το σπίτι του αντί να μελετάει, τότε δεν ξεχωρίζει την ημέρα αυτή από τις καθημερινές.

2. Όταν κάποιος μετακινεί πράγματα χωρίς να σκέφτεται, μπορεί να ξεχαστεί και να τα μεταφέρει έξω, το οποίο απαγορεύεται όπως αναφέραμε.

3. Εάν κάποιος δεν εργάζεται, το Σσαμπάτ μπορεί να μοιάζει με τις άλλες μέρες της εβδομάδας. Το να μη μετακινεί αντικείμενα κάνει το Σσαμπάτ ξεχωριστό.

Τα αντικείμενα που απαγορεύεται να μετακινούμε το Σσαμπάτ χωρίς σκοπό ονομάζονται Μουκτσέ (κυριολεκτικά παραμερισμένο), και χωρίζονται σε αρκετές κατηγορίες. 

Θα δούμε εδώ τις βασικές κατηγορίες αντικειμένων Μουκτσέ και πότε και για ποιο σκοπό επιτρέπεται να τα μετακινούμε:

1) Ένα σκεύος ή εργαλείο (כלי) που η χρήση του επιτρέπεται το Σσαμπάτ - π.χ. Ένα ποτήρι. Αυτό επιτρέπεται να μετακινηθεί αν θέλουμε να το χρησιμοποιήσουμε, ή αν χρειαζόμαστε τον χώρο όπου βρίσκεται (π.χ χρειαζόμαστε το τραπέζι στο οποίο βρίσκεται το ποτήρι), και επίσης για να το φυλάξουμε (π.χ. αν το ποτήρι βρίσκεται στο μπαλκόνι και δεν θέλουμε να κλαπεί, μπορούμε να το βάλουμε μέσα στο ντουλάπι).

2) Ένα σκεύος ή εργαλείο (כלי) που η χρήση του απαγορεύεται το Σσαμπάτ - π.χ. Μια βελόνα. Επειδή η γενική χρήση του απαγορεύεται το Σσαμπάτ, μπορούμε να το μετακινήσουμε μόνο για να το χρησιμοποιήσουμε (με τρόπο που επιτρέπεται το Σσαμπάτ, π.χ, θέλουμε με τη βελόνα να βγάλουμε ένα αγκάθι από το χέρι), ή αν χρειαζόμαστε τον χώρο όπου βρίσκεται. Δεν μπορούμε όμως να το μετακινήσουμε για να το φυλάξουμε. 

3) Κάτι που δεν είναι σκεύος ή εργαλείο (כלי) - π.χ. Μια πέτρα. Αυτό απαγορεύεται να το μετακινήσουμε για κανένα λόγο.

Το Σσαμπάτ λοιπόν, μπαίνουμε σε μια άλλη διάσταση, όπου δεν ασχολούμαστε με τα καθημερινά αντικείμενα χωρίς λόγο. Αυτό δημιουργεί τις κατάλληλες συνθήκες για να απολαύσουμε ένα ξεχωριστό Σσαμπάτ, με καλό φαγητό, προσευχή, μελέτη και ανάπαυση. 

Σσαμπάτ Σσαλόμ,

Άριε από τη Γεσσιβά

Οι 4 κατηγορίες εργασιών που απαγορεύονται το Σσαμπάτ

To read it in English, click here

Πως ξέρουμε ποιές είναι οι εργασίες που απαγορεύονται το Σσαμπάτ; Τι θέλει ο Θ-ός (και όχι η λογική μας) να μην κάνουμε το Σσαμπάτ;

Στην Τορά υπάρχουν μερικά σημεία στα οποία ο Θ-ός μάς προστάζει σχετικά με το Σσαμπάτ. Ένα ενδιαφέρον σημείο είναι στο Βιβλίο Έξοδος 35:1-2, όπου γίνεται αναφορά στην κατασκευή του Φορητού Ναού - Μισσκάν.

Ο Μωυσής συγκέντρωσε τον Λαό του Ισραήλ για να τους πει πως ο Θ-ός θέλει να Του χτίσουν έναν Ναό, το Μισσκάν. Αλλά ξεκινάει λέγοντας πρώτα νόμους για το Σσαμπάτ. Οι Σοφοί μάς εξηγούν, πως ο Μωυσής ήθελε να μας δώσει να καταλάβουμε πως η κατασκευή του Μισσκάν είναι πολύ σημαντική, αλλά παρόλ’ αυτά απαγορεύεται να το κατασκευάσουμε το Σσαμπάτ. Από αυτό επίσης μαθαίνουμε, πως οι εργασίες που έκαναν για το χτίσιμο του Μισσκάν είναι αυτές που απαγορεύονται το Σσαμπάτ. 

Αυτές οι εργασίες ονομάζονται Μελαχά (πληθυντικός Μελαχότ). Υπάρχουν 39 απαγορευμένες πρωταρχικές εργασίες Άβοτ Μελαχά, και η κάθε μια περιλαμβάνει και υποομάδες δευτερευουσών απαγορευμένων εργασιών που ονομάζονται Τολαντότ, παράγωγα. 

Οι Mελαχότ χωρίζονται σε τέσσερις γενικές κατηγορίες:

1. Οι εργασίες παραγωγής ψωμιού, αρχίζοντας από τις δουλειές του χωραφιού (σπορά, όργωμα, θερισμός κτλ.), και τελειώνοντας με το ψήσιμο.

2. Οι εργασίες των υφασμάτων και δερμάτων, αρχίζοντας από το κούρεμα του μαλλιού και το ξάσιμο και τελειώνοντας με το ράψιμο, συμπεριλαμβάνοντας όλα τα ενδιάμεσα στάδια όπως βαφή υφάσματος, ύφανση κλπ.

3. Οι εργασίες της γραφής σε μια περγαμηνή, συμπεριλαμβάνοντας την προετοιμασία της περγαμηνής και του μελανιού.

4. Οι εργασίες χτισίματος σπιτιού.

Υπάρχει μια Μελαχά που δεν ανήκει σε μια από αυτές τις κατηγορίες: H απαγόρευση της μετακίνησης αντικειμένων από ιδιωτικό σε δημόσιο χώρο.

Οι παραπάνω Μελαχότ λοιπόν που απαγορεύονται το Σσαμπάτ είναι οι εργασίες που έκαναν για την κατασκευή του Μισσκάν και τα παράγωγα τους, και δεν συμπίπτουν αναγκαστικά με δύσκολη ή κοπιαστικη δουλειά (όπως αναφερθήκαμε την προηγούμενη εβδομάδα). 

Σσαμπάτ Σσαλόμ,

Άριε από τη Γεσσιβά

Οι εργασίες που απαγορεύονται το Σσαμπάτ: Εισαγωγή

To read it in English, click here

Ο Θ-ός μάς πρόσταξε να τηρούμε το Σσαμπάτ, Σσαμόρ ετ γιομ αΣσαμπάτ (Να φυλάς την ημέρα του Σσαμπάτ, Δευτερονόμιο 5:12-14). 

Η τήρηση (Σσαμόρ) όπως αναφέραμε σε προηγούμενο κείμενο (Οι δύο όψεις του Σσαμπάτ), σημαίνει να αποφύγουμε ορισμένες πράξεις, δηλαδή τις εργασίες που απαγορεύονται το Σσαμπάτ.

Όπως ο Θ-ός έπλασε τον κόσμο στις έξι ημέρες της Δημιουργίας, και την έβδομη μέρα, το Σσαμπάτ, αναπαύθηκε, δηλαδή σταμάτησε την εργασία της πλάσης του κόσμου, έτσι και εμείς πρέπει να αποφύγουμε τις εργασίες την ημέρα αυτή.

Ο Θ-ός έπλασε τον κόσμο με λόγια, δηλαδή, η εργασία του Θ-ού δεν ήταν κοπιαστική. Αυτό μας δείχνει πως η ανάπαυση το Σσαμπάτ δεν μετριέται με το πόσο σκληρά δουλεύει κάποιος. Οι εργασίες που απαγορεύονται το Σσαμπάτ δεν σημαίνει απαραίτητα ότι είναι δύσκολες ή κοπιαστικές. Τις εργασίες που δεν επιτρέπονται το Σσαμπάτ τις αποφασίζει ο Θ-ός και όχι το δικό μας μυαλό. 

Η ξεκούραση το Σσαμπάτ είναι βέβαια επιθυμητή, αλλά αποτελεί μέρος μιας άλλης όψης του Σσαμπάτ, το Όνεγκ, την απόλαυση. (Διαβάστε περισσότερα εδώ: Τι κάνει το δείπνο του Σσαμπάτ ξεχωριστό;)

Σε προηγούμενα κείμενα εξηγήσαμε πώς τιμούμε το Σσαμπάτ (για παράδειγμα με το Κιντούσς). Τις επόμενες εβδομάδες θα εξερευνήσουμε με την βοήθεια του Θ-ού πως το τηρούμε

Σσαμπάτ Σσαλόμ,

Άριε από τη Γεσσιβά

Θέλουμε ή δεν θέλουμε τη βροχή;

To read it in English, click here 

Στην Αμιντά, την Σιωπηρή Προσευχή που απαγγέλλεται τρεις φορές την ημέρα, πρωί, απόγευμα και βράδυ υπάρχουν δύο σημεία που αλλάζουν με την εποχή, δηλαδή άλλο λέμε το φθινόπωρο-χειμώνα, άλλο άνοιξη-καλοκαίρι. Και τα δύο σχετίζονται με την βροχή. 

Το πρώτο σημείο βρίσκεται στην δεύτερη ευλογία της Αμιντά: το φθινόπωρο, πιο συγκεκριμένα το Σσεμινί Ατσέρετ (μόλις τελειώνει το Σουκότ) αρχίζουμε να αναφέρουμε τη βροχή λέγοντας: μασσίβ αρούαχ ουμορίντ αγκέσσεμ «Εσύ κάνεις να πνέει ο άνεμος και ρίχνεις την βροχή». Αλλά δεν ζητάμε τη βροχή ακόμα.

Την 7η του εβραϊκού μήνα Χεσσβάν, στο Ισραήλ*, αλλάζουμε και το δεύτερο σημείο, στην ένατη ευλογία, όπου ζητάμε τη βροχή, λέγοντας: Βετέν ταλ ουματάρ λιβραχά, «… και χάρισε την δρόσο και την βροχή της ευλογίας». Δηλαδή, ζητάμε από τον Θ-ό να ευλογήσει την χρονιά και τον χειμώνα με την πολύ αναγκαία βροχή.

Γιατί όμως στις 7 Χεσσβάν; 

Η απάντηση βρίσκεται στην εποχή του Ναού. Μεγάλο μέρος του εβραϊκού λαού πήγαινε στον Ναό για τις γιορτές (είναι Μιτσβά). Τα ταξίδια τότε ήταν μακρινά και δύσκολα. Αν ερχόταν η βροχή αμέσως μετά το Σουκότ, θα γινόταν ακόμα πιο δύσκολη η επιστροφή, αφού οι δρόμοι ήταν χωμάτινοι και θα βρεχόντουσαν και θα λερωνόντουσαν. Περίμεναν λοιπόν μέχρι που και ο τελευταίος των Εβραίων να επιστρέψει πίσω στο σπίτι του (ή να περάσει το ποτάμι Πρατ - το τέλος του Έρετς Ισραέλ) για να ζητήσουν τη βροχή. Για αυτό μέχρι και σήμερα δεν ξεκινάμε αμέσως μετά το Σουκότ την παράκληση της βροχής (και απλά την αναφέρουμε). 

Έτσι, μέχρι τις 7 Χεσσβάν, βρισκόμαστε κατά κάποιον τρόπο, ακόμα στην εποχή των γιορτών, αφού υπάρχουν ακόμα Εβραίοι στο δρόμο που επιστρέφουν από τον Ναό.

Αυτό μας διδάσκει κάτι πολύ σημαντικό: Η βροχή φέρνει χαρά στον κόσμο, ειδικά στο Έρετς Ισραέλ που την χρειάζεται. Αλλά αν υπάρχει περίπτωση η βροχή να δυσκολέψει κάποιον Εβραίο και να μην μπορεί να την χαρεί, πρέπει να αναβάλουμε τις παρακλήσεις για βροχή μέχρι να μην ενοχλήσει κανέναν. 

Έτσι και εμείς πρέπει να νοιαζόμαστε για τους άλλους, και να μην χαιρόμαστε αν κάποιος υποφέρει. Πρέπει να είμαστε σίγουροι πως και ο άλλος μπορεί να χαρεί μαζί μας.

Σσαμπάτ Σσαλόμ,

Άριε από τη Γεσσιβά

* Εκτός Έρετς Ισραέλ, αρχίζουμε να λέμε Βετέν ταλ ουματάρ λιβραχά τις 4 ή 5 Δεκεμβρίου. Για να μάθετε γιατί, κάντε κλικ εδώ.

* Τι γίνεται την άνοιξη; Αύτην την εποχή, δεν επιθυμούμε την βροχή γιατί θα καταστραφεί η συγκομιδή και έτσι σταματάμε να ζητάμε την βροχή και ζητάμε την δρόσο. Η αλλαγή γίνεται την πρώτη μέρα του Πέσαχ.

Γιατί ξανά από την αρχή;

To read it in English, click here

Αυτήν την εβδομάδα αρχίζουμε ξανά τον κύκλο ανάγνωσης της Τορά. Η Τορά έχει 54 περικοπές (Παρασσά, πληθυντικός Παρασσιότ) και διαβάζουμε μια περικοπή (μερικές φορές δυο) κάθε εβδομάδα. Το Σιμχάτ Τορά που ήταν μόλις  πριν λίγες μέρες, ολοκληρώσαμε την Τορά, οπότε τώρα ξαναρχίζουμε την Τορά από την αρχή, από την πρώτη περικοπή, την Παρασσά Μπερεσσίτ, από το Πρώτο Βιβλίο της Πεντατεύχου, Γένεσις.

Γιατί όμως ξαναδιαβάζουμε κάθε χρονιά τα ίδια; Τα διαβάσαμε ήδη την προηγούμενη χρονιά και την προ-προηγούμενη κ.τ.λ.;

Η απάντηση είναι, πως μπορεί να μας φαίνεται πως είναι οι ίδιες λέξεις, αλλά πάντα θα υπάρχει κάτι το οποίο δεν έχουμε καταλάβει ακόμα, θα υπάρχει ένα βαθύτερο επίπεδο γνώσης και κατανόησης να εξερευνήσουμε. Επίσης, υπάρχουν πολλοί τρόποι να μελετήσει κανείς την Τορά. Υπάρχουν αμέτρητα βιβλία που εξηγούν με διάφορους τρόπους ερμηνείας την Τορά. Έτσι μπορούμε να συνεχίσουμε την μελέτη με έναν τρόπο διαφορετικό κάθε χρόνο από αυτόν που ήδη γνωρίζουμε.

Οι γιορτές του μήνα Τισσρί είναι πολύ ωραίες, το Σέντερ του Ροσς Ασσανά, το Σσοφάρ, οι προσευχές του Γιόμ Κιπούρ, τα γεύματα στην Σουκά, η χαρά του Σιμχάτ Τορά. Αλλά τώρα αρχίζουν οι «βαρετές» μέρες της χρονιάς, όπου δεν υπάρχουν γιορτές για ένα πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα. Για αυτό ξεκινάμε τώρα την Τορά, για να πάρουμε μαζί μας κάτι από τον μήνα Τισσρί για τις υπόλοιπες ημέρες της χρονιάς. Αφήνουμε τις Γιορτές και μπαίνουμε στην καθημερηνότητά μας με την έμνευση, το «πρότζεκτ» και τον στόχο να μελετάμε την Τορά, εβδομάδα με την εβδομάδα, από την μια περικοπή στην επόμενη περικοπή, μέχρι την ολοκλήρωση της Τορά το επόμενο Σιμχάτ Τορά.

Ο Ραβίνος Γιοσέφ Γιτσχάκ Σσνέερσον ενθάρρυνε τους ανθρώπους να μελετούν κάθε μέρα ένα μέρος της περικοπής της εβδομάδας (μαζί με την κλασσική εξήγηση του Ράσσι, Ραβίνου Σσλόμο Γιτσχακί). Όπως έχουμε αναφέρει παλιότερα (Γιατί ο Κοέν ανεβαίνει πρώτος στην Τορά;), κάθε Σσαμπάτ έχουμε 7 Αλιγιότ, 7 ανθρώπους που ανεβαίνουν να διαβάσουν την Τορά, και κάθε περικοπή χωρίζεται σε 7 μέρη, ένα για κάθε Αλιγιά. Κάθε μέρα της εβδομάδας μελετάμε ένα κομμάτι, δηλαδή μια Αλιγιά π.χ. την Κυριακή μελετούμε την πρώτη Αλιγιά, την Παρασκευή την έκτη Αλιγιά της περικοπής κλπ. Αυτό ισχύει και για το Σσαμπάτ, στο οποίο μελετάμε το έβδομο και τελευταίο κομμάτι της περικοπής, επιπρόσθετος της ανάγνωσης όλης της περικοπής. 

Σε κάθε νέο ξεκίνημα, ο Θ-ός μάς δίνει τις δυνάμεις να πάρουμε μια νέα απόφαση, να αρχίσουμε κάτι καινούργιο, και είθε όλοι μας να ξεκινήσουμε την χρονιά και την Τορά με υγεία και χαρά.

Σσαμπάτ Σσαλόμ,

Άριε από τη Γεσσιβά

Looking for older posts? See the sidebar for the Archive.
WhatsApp