Printed fromChabad.gr
ב"ה

Αυτό το γνωρίζατε;

Τι κάνουμε την τελευταία μέρα του Σουκότ;

 To read it in English, click here

Σήμερα (Δευτέρα 27/9/21) είναι η τελευταία μέρα του Σουκότ 5782. Η μέρα αυτή ονομάζεται Οσσαανά Ραμπά. (Η Τρίτη 28/9/21 και Τετάρτη 29/9/21 είναι κατά κάποιον τρόπο συνέχεια του Σουκότ αλλά στην ουσία πρόκειται για καινούργια γιορτή, το Σσεμινί Ατσέρετ και το Σιμχάτ Τορά).

Τι σημαίνει Οσσαανά Ραμπά, κυριολεκτικά Μεγάλη Οσσαανά; 

Κάθε μέρα του Σουκότ κάνουμε μια φορά τον γύρο της Τεβά της συναγωγής κρατώντας τα Τέσσερα Ειδή* και απαγγέλλοντας Οσσαανότ. Το ίδιο γινόταν όταν υπήρχε ο Ναός, όπου έκαναν τον γύρο του Μιζμπέαχ, δηλαδή του Βωμού που γίνονταν οι θυσίες. 

Οσσαανότ (πληθυντικός του Οσσαανά) είναι ειδικές ικεσίες που λέγονται κατά την διάρκεια αυτών των γύρων. Κάθε μέρα του Σουκότ λέμε διαφορετικές Οσσαανότ. Το Οσσαανά Ραμπά όμως, την 7η μέρα του Σουκότ, κάνουμε τον γύρο αυτό 7 φορές και λέμε τις Οσσαανότ όλων των ημερών. Για αυτό, αυτή η μέρα λέγεται Οσσαανά Ραμπά, δηλαδή η Μεγάλη Οσσαανά.

Γιατί;

Οι Σοφοί μας εξηγούν πως, παρόλο που η δίκη του κόσμου αρχίζει το Ροσς Ασσανά και ολοκληρώνεται το Γιόμ Κιπούρ, προκείται για μια γενική δίκη.

Το Σουκότ υπάρχει μια δίκη ειδικά  για το νερό, το οποίο είναι πολύ σημαντικό για την ανθρώπινη επιβίωση. Χωρίς νερό ο άνθρωπος δεν μπορεί να ζήσει. Ενα βαθύτερο νόημα είναι ότι το νερό συμβολίζει τα προς το ζην, όπως τότε που όλοι ζούσαν από τα χωράφια και την παραγωγή της γης, και εξαρτιόντουσαν άμεσα από το νερό της βροχής. Το Σουκότ λοιπόν, δικαζόμαστε για το νερό, δηλαδή, για το πόση βροχή θα έχει η χρονιά που μόλις ξεκίνησε. Αυτή η δίκη γίνεται κατά τη διάρκεια του Σουκότ και ολοκληρώνεται το Οσσαανά Ραμπά. 

Ποια είναι τα ιδιαίτερα έθιμα το Οσσαανά Ραμπά;

Το πρώτο, που αναφέραμε πριν, είναι η απαγγελία των Οσσανότ, κάνοντας 7 γύρους στην συναγωγή. 

Ένα ακόμα παλιό έθιμο, από την εποχή των Προφητών, είναι να πάρουμε 5 κλαδιά Αραβότ (κλωνάρια ιτιάς, όχι από αυτά που έχουμε στα Τέσσερα Είδη) και να τα χτυπήσουμε στο έδαφος. Μετά λέμε μια προσευχή στην οποία ζητάμε από το Θ-ό να γλυκάνει τις σκληρές αποφάσεις. 

Στην Ελλάδα, κυρίως οι Ρωμανιότες, έχουν το έθιμο τις Αραβότ να τις βάζουν δίπλα στην Μεζουζά

Ένα ακόμα έθιμο είναι να μένουμε ξύπνιοι το βράδυ του Οσσαανά Ραμπά και να διαβάζουμε το Χουμάσς Ντεβαρίμ, δηλαδή το Δευτερονόμιο και Τεϊλίμ, τους Ψαλμούς του Δαυίδ, και γενικά να μελετάμε την Τορά.

Τέλος, ένα έθιμο ακόμα είναι να φάμε μήλο με μέλι (όπως το Ροσς Ασσανά).

Καλό και χαρούμενο Οσσανά Ραμπά και Χαγκ Σαμέαχ! 

Άριε από την Γιεσσιβά

* Τα Τέσσερα Είδη: Κάθε μέρα του Σουκότ, (εξαιρουμένης της μέρας του Σσαμπάτ), κρατάμε μαζί και «κουνάμε» τέσσερα είδη φυτών: το ετρόγκ (κίτρο), το λουλάβ (κλαδί φοίνικα), δύο κλωνάρια ιτιάς (αραβότ) και τρία κλωνάρια μυρτιάς (αντασίμ). Οι Σοφοί μας λένε ότι τα τέσσερα αυτά είδη φυτών αντιπροσωπεύουν τον Εβραϊκό λαό. Το γεγονός ότι η Μιτσβά απαιτεί το κράτημα και των τεσσάρων ειδών μαζί, συμβολίζει την ενότητα που πρέπει να υπάρχει στον Εβραϊκό λαό παρά τις όποιες διαφορές. Το «κούνημα» των τεσσάρων φυτών προς όλες τις κατευθύνσεις, συμβολίζει την επιβλητική Παρουσία του Θ-ού σε όλες τις διαστάσεις του χώρου.

Όλα όσα χρειάζεται να ξέρετε για τη Σουκά

To read it in English, click here

Απόψε (Δευτέρα 20/09/21) με την δύση του ηλίου, αρχίζει η γιορτή του Σουκότ.

Το Σουκότ έχουμε 2 πολύ ιδιαίτερες Μιτσβότ, την Σουκά και τα Τέσσερα Είδη, αλλά σε αυτό το κείμενο θα επικεντρωθούμε στην Σουκά :-).

Τι είναι η Σουκά;

Η Σουκά (πληθυντικός Σουκότ) είναι μία προσωρινή κατασκευή, η σκεπή της οποίας λέγεται Σχαχ και φτιάχνεται από κομμένα φυτά.

Τι κάνουμε μέσα στη Σουκά;

Η Τορά, όταν μας προστάζει την Μιτσβά της Σουκά, αναφέρει «Επί επτά ημέρες θα κατοικείτε σε Σουκότ» (Λευιτικό 23:42). Στο Ταλμούντ (Σουκά 28β), οι Σοφοί μάς εξηγούν ότι το να κατοικήσουμε στη Σουκά σημαίνει να κάνουμε εκεί όλα όσα κάνουμε στο σπίτι. Δηλαδή, για 8 ημέρες (7 στο Ισραήλ) να φάμε και να πιούμε, να μελετήσουμε, να συζητήσουμε κτλ. μέσα στη Σουκά. 

Γιατί φτιάχνουμε τη Σουκά;

Η Τορά αναφέρει σχετικά με την γιορτή του Σουκότ «… για να γνωρίζουν οι απόγονοί σας, ότι έβαλα τους Ισραηλίτες να κατοικούν σε Σουκότ, όταν τους έβγαλα από την Γη της Αιγύπτου» (Λευιτικό 23:42). Όταν ο Θ-ός μάς έβγαλε από την Αίγυπτο, μας οδήγησε στην έρημο και μας προστάτεψε από τον ήλιο, τα άγρια ζώα κτλ. με τα Σύννεφα της Δόξας. Ώς υπενθύμιση αυτού, καθόμαστε στην Σουκά, η οποία μας περιβάλλει από τις 4 πλευρές και από πάνω, όπως τα Σύννεφα της Δόξας. 

Πως χτίζουμε μια Σουκά;

Το βασικό στη Σουκά είναι το να είναι μια κατασκευή που να αντέχει, δηλαδή πρέπει οι τοίχοι να αντέχουν σε συνηθισμένους ανέμους. (Για παράδειγμα, δεν πρέπει να πάρουμε ένα σεντόνι και να κάνουμε από αυτό ένα τοίχο). Το ύψος του τοίχου από κάθε πλευρά πρέπει να είναι τουλάχιστον 1 ½ μέτρο, για να θεωρείται κατασκευή. Για το Σχαχ, την οροφή, πρέπει να τοποθετούμε κομμένα φυτά, όπως κομμένα κλαδιά δέντρου. Επίσης, είναι έθιμο να στολίζουμε τη Σουκά, ο καθένας όπως προτιμά, δεν υπάρχουν κανόνες.

Υπάρχουν μερικά σημαντικά πράγματα που πρέπει να προσέχουμε όταν χτίζουμε μια Σουκά:

1. Το Σχαχ (οροφή) πρέπει να είναι αρκετό ώστε να προσφέρει σκιά από τον ήλιο, δηλαδή πρέπει να υπάρχει περισσότερη σκιά από ήλιο μέσα στη Σουκά. 

2. Η Σουκά πρέπει να είναι απευθείας κάτω από τον ουρανό και το μόνο ταβάνι να είναι το Σχαχ. Δεν μπορούμε να χτίσουμε τη Σουκά μέσα στο σπίτι, σε βεράντα με ταβάνι, ούτε κάτω από ένα δέντρο.

3. Πρέπει να μπορούμε εύκολα να δούμε το Σχαχ όταν καθόμαστε, για αυτό δεν κάνουμε τη Σουκά πιο ψηλή από (περίπου) 10 μέτρα. Εάν το Σχαχ δεν καλύπτει όλη την επιφάνεια της κατασκευής, πρέπει κανείς να κάθεται κάτω από το Σχαχ για να θεωρείται ότι κάθεται στη Σουκά.

4. Ο ελάχιστος όγκος της Σουκά πρέπει να είναι αρκετός ώστε να χωράει ένας καθισμένος άνθρωπος με ένα τραπέζι για να φάει (αυτό το ελάχιστο όριο αφορά το ύψος, το φάρδος και το πλάτος). Όμως δεν υπάρχει μέγιστο όριο στο φάρδος και στο πλάτος. (Υπάρχει μέγιστο ύψος, όπως αναφέραμε παραπάνω).  

Τι συμβολίζει η Σουκά; 

Στη Σουκά υπάρχει κάτι το πολύ ενδιαφέρον. Το Ταλμούντ λέει πως όλοι μαζί οι Εβραίοι μπορούν να καθίσουν σε μια Σουκά (αφού δεν υπάρχει μέγιστο όριο στην επιφάνεια της κατασκευής). Όταν καθόμαστε στην Σουκά, χωράνε όλοι οι Εβραίοι, δεν μας ενδιαφέρει ποιος είναι ο καθένας. Ο κάθε Εβραίος έχει μια θέση στη Σουκά και η Σουκά μάς περιβάλλει όλους μαζί. Έτσι η Σουκά μάς υπενθυμίζει την ενότητα του Εβραϊκού λαού, ένα από τα κεντρικά μηνύματα του Σουκότ. 

Χαγκ Σαμέαχ,

Άριε από την Γιεσσιβά

Τι συμβαίνει ανάμεσα στο Ροσς Ασσανά και το Γιόμ Κιπούρ;

 To read it in English, click here

Ανάμεσα στο Ροσς Ασσανά και το Γιομ Κιπούρ έχουμε ένα δεκαήμερο, που ονομάζεται οι «Δέκα μέρες της Τεσσουβά» (συμπεριλαμβανομένων του Ροσς Ασσάνα και του Γιόμ Κιπούρ). Οι Σοφοί μας μάς διδάσκουν, πως σε αυτές τις μέρες είναι πιο εύκολο κάποιος να κάνει Τεσσουβά (συχνά μεταφράζεται ως μετάνοια αλλά κυριολεκτικά σημαίνει επιστροφή). Είναι μια κατάλληλη περίοδος για επιστροφή στον Θ-ό επειδή Εκείνος βρίσκεται πιο κοντά σε εμάς.

Σε αυτές τις ημέρες προσθέτουμε επιπλέον προσευχές, οι οποίες έχουν να κάνουν με το ότι είναι μέρες της δίκης του κόσμου. Επίσης στην Αμιντά (Ακάθιστος Ύμνος) προσθέτουμε μερικές φράσεις. Λέμε το ολόκληρο Αβίνου Μαλκένου, (στα ελληνικά, Πατέρα Βασιλιά μας) αντί για το συνηθισμένο, στο οποίο ζητάμε από τον Θ-ό να ακούσει τις παρακλήσεις, όπως ένας Πατέρας που αγαπά τα παιδιά Του και όπως ένας Βασιλιάς που νοιάζεται για τους υπηκόους Του. 

Οι Σοφοί μάς εξηγούν πως αυτές οι μέρες ενώνουν το Ροσς Ασσανά με το Γιόμ Κιπούρ. Η δίκη του κόσμου αρχίζει το Ροσς Ασσανά και τελειώνει το Γιόμ Κιπούρ. Είναι πολύ σημαντικό στις ημέρες της δίκης να κάνουμε Τεσσουβά και να φερθούμε σωστά, ακόμα και αν την υπόλοιπη χρονιά δεν ήμασταν τόσο προσεκτικοί στην συμπεριφορά μας. 

Ενδιαφέρον είναι πως, αν αφαιρέσουμε τις εορταστικές ημέρες του Ροσς Ασσανά και το Γιόμ Κιπούρ, έχουμε ακριβώς επτά ημέρες, μια ολόκληρη εβδομάδα. Οι Σοφοί μάς εξηγούν πως η κάθε μέρα αυτής της εβδομάδας αντιστοιχεί στην ίδια ημέρα της εβδομάδας  ολόκληρης της προηγούμενης χρονιάς. Δηλαδή, την Κυριακή ανάμεσα στο Ροσς Ασσανά και το Γιόμ Κιπούρ, οφείλουμε να κάνουμε Τεσσουβά για όλες τις Κυριακές της χρονιάς. Έτσι θα προετοιμαστούμε για μια καλή χρονιά σε πνευματικό επίπεδο. 

Σσαμπάτ Σσαλόμ,

Άριε από τη Γεσσιβά

Γιατί η χρονιά 5782 είναι ιδιαίτερη;

 To read it in English, click here

Η χρονιά που ξεκινά την επόμενη εβδομάδα με το Ροσς Ασσανά είναι πολύ ιδιαίτερη. Ονομάζεται Σσεμιτά, στα ελληνικά Σαμπατικό ή Σαββατικό Έτος.

Τι είναι η χρονιά της Σσεμιτά;

Κάθε 7ο χρόνο έχουμε ειδικές Μιτσβότ που αφορούν αυτή την χρονιά, δηλαδή να κάνουμε Σσεμιτά (στα ελληνικά αφήνω) στην γη και στα χρήματα.

1. Στην γη:

Πρώτα, η Σσεμιτά αφορά τη γη, δηλαδή πρέπει να αφήσουμε την καλλιέργεια των χωραφιών. Απαγορεύεται να καλλιεργήσουμε τα χωράφια μας (αγρανάπαυση). Δεν κάνουμε εργασίες στο χωράφι πχ. όργωμα ή σπορά ή να βάλουμε λίπασμα και αφιερώνουμε τον χρόνο μας στη μελέτη και άλλες πνευματικές επιδιώξεις.  

Δεύτερο, τα χωράφια εγκαταλείπονται σαν να μην είχαν ιδιοκτήτη. Oι καρποί που φυτρώνουν χωρίς την δική μας παρέμβαση, πχ τα φρούτα στα δέντρα, δεν τα θεωρούμε δικά μας για εμπορικούς λόγους. Μπορούμε να τα μαζέψουμε όπως ο κάθε ένας μπορεί να μπει σε αυτό το χωράφι και να μαζέψει για ιδία χρήση μόνο. 

Τρίτο, αυτοί οι καρποί θεωρούνται ιεροί και δεν μπορούμε απλά να τους πετάξουμε με ασέβεια αν δεν τους καταναλώσουμε.

Τα παραπάνω αφορούν μόνο τα χωράφια της Γης του Ισραήλ, μέχρι και τις μέρες μας.

Γιατί;

Μια από τις εξηγήσεις είναι πως, όπως στις ημέρες της εβδομάδας έχουμε το Σσαμπάτ για να μας υπενθυμίσει τον Δημιουργό μας, έτσι και στα έτη, κάθε 7η χρονιά έχουμε το Σαββατικό έτος, δηλαδή, διακόπτουμε την εργασία της γης για να θυμόμαστε πως η γη ανήκει στον Θ-ό. 

Επίσης, μας υπενθυμίζει πως όλα προέρχονται από Εκείνον. Στην ροή της ζωής όταν καλλιεργούμε την γη,  ή στην δουλειά μας κτλ, μπορεί να σκεφτούμε πως τα καταφέρνουμε «μόνοι μας». Όταν όμως έχουμε μια ολόκληρη χρονιά στην οποία δεν καλλιεργούμε επειδή ο Θ-ός μάς το πρόσταξε, αναγνωρίζουμε πως οι ευλογίες στην ζωή μας προέρχονται από τον Θ-ό.

2. Στα χρήματα:

Επίσης, η Σσεμιτά αφορά χρήματα μας, δηλαδή, πρέπει να αφήσουμε τα χρήματα που δανείσαμε. Αν δώσαμε ένα δάνειο και ήρθε η χρονιά της Σσεμιτά, απαγορεύεται να το ζητήσουμε πίσω. Μπορούμε όμως να τα το δεχτούμε πίσω εάν αυτός στον οποίο δανείσαμε θελήσει από μόνος του να τα επιστρέψει. Αυτή η Μιτσβά αφορά τους Εβραίους σε όλο τον κόσμο και δεν ισχύει μόνο στην Γη του Ισραήλ.

Πριν από περισσότερα από 2.000 χρόνια, ο Χιλέλ ο Πρεσβύτερος είδε ότι οι άνθρωποι απέφευγαν να δώσουν δάνεια καθώς πλησίαζε το έτος της Σσεμίτα. Προκειμένου να ενθαρρύνει τους ανθρώπους να συνεχίσουν να δανείζουν χρήματα (αποτελεί Μιτσβά να βοηθάμε όσους έχουν ανάγκη), καθιέρωσε το σύστημα Προυζμπούλ (פרוזבול). Το Προυζμπούλ είναι μια απλή δήλωση μπροστά στο Μπετ Ντιν ότι μεταφέρουμε σε εκείνους τα χρέη που μας οφείλουν καθιστώντας έτσι δυνατή την εξαργύρωσή τους ακόμη και κατά τη διάρκεια της Σσεμιτά.

Έως και τις μέρες μας, αυτή η δήλωση του Προυζμπούλ γίνεται την παραμονή του Ροσς Ασσανά ενός Έτους Σσεμιτά (και στο τέλος, σύμφωνα με ορισμένους), μπροστά σε ένα Μπετ Ντιν (3 άνδρες).

Γιατί;

Αυτή η Μιτσβά καθώς και η διαδικασία του Προυζμπούλ, μας υπενθυμίζει το Θ-ό. Γιατί τα χρήματα τα κερδίσαμε χάρη στις ευλογίες του Θ-ού στην ζωή μας. Τα αφήνουμε στον δανειζόμενο, για να θυμόμαστε ότι η επιτυχία μας δεν έρχεται (μόνο) μέσα από τη δουλειά μας, αλλά και με τη βοήθεια του Θ-ού. 

Σσαμπάτ Σσαλόμ και Σσανά Τοβά,

Άριε από τη Γεσσιβά

Looking for older posts? See the sidebar for the Archive.
WhatsApp