Printed fromChabad.gr
ב"ה

Blog – It’s all Greek to me! (ελληνικά)

Η ζωή στην Ελλάδα με Εβραϊκό καπρίτσιο

Οι 10 εντολές του γάμου

Ακόμα στο πνεύμα του Σσαβουότ… (Η Γιορτή ήταν όμορφη. Πέρασε γρήγορα και έμεινα γεμάτη έμπνευση αλλά και περιττές θερμίδες από τα νόστιμα τσιζκέικ J )

 

Οι 10 εντολές είναι σχεδόν παγκοσμίως αποδεκτές και περιέχουν τη βάση των υποχρεώσεων μας προς το Θ-ό και τους συνανθρώπους μας.

 

Σε ένα ζευγάρι, υπάρχουν βασικά πρέπει και δεν πρέπει. Αυτό το άρθρο (στα ελληνικά) καταγράφει τις 10 εντολές για ένα επιτυχημένο γάμο, δίνοντας πρακτικές ιδέες αλλά και εμπνεύσεις τις οποίες αντλεί από τις αυθεντικές 10 εντολές. Η συγγραφέας του είναι η Εστέρ Πιεκάρσκι, σύμβουλος γάμου που ήρθε στην Αθήνα πριν 3 χρόνια και έδωσε μια υπέροχη διάλεξη για το πώς να δημιουργούμε θετική ενέργεια στο σπίτι (θυμάται κανείς;).

 

Προσωπικά, λατρεύω αυτό το άρθρο και θα το συνιστούσα σε όλους όσους θέλουν να διατηρήσουν ή να βελτιώσουν τη σχέση τους.

Νέο Βίντεο Σσαβουότ 60 δευτερολέπτων

 

Η Μιτσβά ATM είναι έτοιμη να δώσει την Τορά προς τιμήν της γιορτής του Σσαβουότ. Ένα μικρό πορβληματάκι μόνο: χρειάζονται αξιόπιστοι εγγυητές...

 

Κάντε κλικ εδώ για να το παρακολουθήσετε στα Εβραϊκά

Πείτε “Cheese” (τυρί)

Το Σσαβουότ είναι μία από τις αγαπημένες μου γιορτές γιατί το μενού της περιλαμβάνει πολλά γαλακτοκομικά (εδώ θα βρείτε την εξήγηση γι’ αυτό).

 

Θυμάμαι στο σπίτι μου που κανονίζαμε τις νοστιμιές με τη μητέρα και τις αδερφές μου: τσιζκέικ, τυροκροκέτες, πουτίγκες, κρέπες, παγωτά….Η κάθε μία έκανε τη σπεσιαλιτέ της και μετά περνούσαμε θαυμάσια δοκιμάζοντας τα «αριστουργήματά μας», αναβάλλοντας τη δίαιτα για τη ..Δευτέρα!

 

Σας γράφω ένα από τα αγαπημένα μου άψητα τσιζκέικ:

 

Συστατικά:

 

Πτι μπερ (κανονικά ή με σοκολάτα)

Τυρί κρέμα

Ζάχαρη

Ζάχαρη με άρωμα βανίλιας

Επιδόρπιο σοκολάτας (προαιρετικά)

Φράουλες (προαιρετικά)

 

1) Ανακατέψτε το τυρί με τη ζάχαρη και με πολύ ζάχαρη με γεύση βανίλια (λυπάμαι που δεν έχω τια αναλογίες, αλλά δοκιμάστε το για να είστε σίγουροι πως σας αρέσει J)

2) Σε ένα ταψάκι απλώστε μια στρώση μπισκότα (σπάστε τα αν χρειάζεται για να καλύψετε όλο τον πάτο)

3) Προσθέστε ένα λεπτό στρώμα από το μίγμα του τυριού (περίπου ½ εκατοστά)

4) Στρώστε εναλλάξ μπισκότα και κρέμα μέχρι επάνω.

5) Τελειώστε με στρώμα τυριού.

6) Απλώστε επάνω το επιδόρπιο σοκολάτας και διακοσμήστε το με φράουλες.

7) Αφήστε το στο ψυγείο όλη νύχτα (δεν χρειάζεται ψήσιμο).

 

Καλή όρεξη!

 

Περισσότερες συνταγές με γαλακτοκομικά, ακόμα και υγιεινές (κι όμως υπάρχουν), εδώ.

Ιστορία Αγάπης

Η Γιορτή του Σσαβουότ  συχνά παραγκωνίζεται αλλά σε μερικές πλευρές μπορεί να είναι η πιο βασική όλων των Εβραϊκών γιορτών. Τότε θυμόμαστε εκείνη την ημέρα, πριν 3320 χρόνια όταν ο Εβραϊκός λαός έλαβε την Τορά στο Όρος Σινά. Στη συναγωγή διαβάζουμε τον απολογισμό αυτής της ιστορίας αγάπης.

 

Ιστορία αγάπης; Ναι, η ιστορία αγάπης ανάμεσα στο Θ-ό και στον Εβραϊκό λαό που επέλεξε ο Ένας τον άλλο και «ενώθηκαν» επίσημα την ημέρα του Ματάν Τορά… Η αίθουσα του γάμου ήταν το Όρος Σινά στολισμένο με λουλούδια, το δαχτυλίδι ήταν οι Πλάκες και κάθε χρόνο, η γιορτή του Σσαβουότ είναι σαν επέτειος που μας δίνει την ευκαιρία να γιορτάσουμε και να δυναμώσουμε τη σχέση μας.

 

Το Σσαβουότ λοιπόν γιορτάζουμε την ένωσή μας με το Θ-ό, πηγαίνοντας στη Συναγωγή και ακούγοντας προσεκτικά την ιστορία παράδοσης της Τορά και των 10 εντολών και κατά κάποιο τρόπο λαμβάνουμε ξανά την Τορά… Φέρνουμε ακόμα και τα παιδιά γιατί αυτά είναι βασικό μέρος της σχέσης ανάμεσα στον Εβραϊκό λαό και το Θ-ό και στην Τορά Του: η μελλοντική γενιά, η εγγύηση πως η σχέση θα συνεχίσει και θα προχωρά!

 

Όπως σε κάθε σχέση, οφείλουμε να δουλεύουμε με αυτήν ….να δίνουμε τον καλύτερό μας εαυτό για να πλησιάζουμε τον Άλλο, να ακούμε, να μιλάμε, να εκφράζουμε την εκτίμησή μας…

 

Άγρυπνη νύχτα στην Αθήνα

Υπάρχουν πολλοί τρόποι να περάσει κανείς άγρυπνες νύχτες στην Αθήνα: Την επόμενη εβδομάδα θα υπάρχει ακόμα μια τέτοια ευκαιρία για κάτι ασυνήθιστο (που δεν θα περιλαμβάνει όμως μπουζούκια): μια άγρυπνη νύχτα μελετώντας την Τορά, το Ταλμούδ και την Καμπάλα. Την Κυριακή το βράδυ, την πρώτη νύχτα του Σσαβουότ, το έθιμο είναι να μένουμε μέχρι αργά τη νύχτα ξύπνιοι και να μελετάμε την Τορά (πίνοντας άφθονο καφέ).

 

Ο λόγος είναι πως επειδή οι Ισραηλίτες στην έρημο ετοιμαζόντουσαν να πάρουν την Τορά την επόμενη μέρα, αποφάσισαν να κοιμηθούν για να είναι φρέσκοι…αλλά παρακοιμήθηκαν και ο Θ-ός αναγκάστηκε να τους ξυπνήσει για να τους πάει στο Όρος Σινά και να ακούσουν τις 10 Εντολές

 

Για να διορθώσουμε  εκείνο το λάθος, μένουμε ξάγρυπνοι κάθε χρόνο το νύχτα του Σσαβουότ, δείχνοντας τον ενθουσιασμό και την ανυπομονησία μας να παραλάβουμε την Τορά.

 

Την επόμενη Κυριακή, (8 Ιουνίου 2008) το βράδυ λοιπόν, θα έχουμε ολονύχτια (σχεδόν) μελέτη και είστε όλοι προσκαλεσμένοι: φαγητό στις 21:00 και μετά μόρφωση. (Στείλτε μας email για κρατήσεις).

 

Έτοιμοι για μια άγρυπνη νύχτα;

Τρελή οδήγηση στην Αθήνα

 Η οδήγηση στους πολύβουους και γεμάτους καυσαέριο δρόμους της Αθήνας, είναι μια περιπέτεια. Γρήγορα λοιπόν, δέστε τη ζώνη σας και ακολουθήστε με.

Το νούμερο ένα πρόβλημα είναι φυσικά η …κίνηση. Όταν βγαίνω έξω για να πάω σε κάποιο ραντεβού, πρέπει να το κανονίσω ανάλογα…..Για μια διαδρομή που τα μεσάνυχτα δεν είναι ούτε 20 λεπτά, τις ώρες αιχμής θέλω 45 λεπτά…. Έτσι όμως έχω άφθονο χρόνο να ακούσω μουσική (και να εξασκηθώ στα Ελληνικά) ή να ακούσω καμιά μαγνητοφωνημένη διάλεξη (σκέφτομαι μάλιστα να το κάνω πιο συχνά γιατί είναι ένας πολύ καλός τρόπος να αξιοποιεί κανείς το χρόνο).

Στη συνέχεια κοιτάω την ημερομηνία για να τσεκάρω αν κυκλοφορώ στο κέντρο. Εδώ ανακάλυψα το γνωστό σε όλους, «δακτύλιο» όπου μπορεί κανείς να μπαίνει μέρα παρά μέρα. Ακόμα όμως και μόνο με τα μισά αυτοκίνητα να φλομώνουν το κέντρο, η πόλη είναι ΠΛΗΡΗΣ…(μερικοί Αθηναίοι πάντως, έχουν δύο αυτοκίνητα, ένα με μονό και ένα με ζυγό αριθμό…)

 Το επόμενο που πρέπει να προσέξω είναι τα αμέτρητα μηχανάκια.

Εξαιτίας της φοβερής κίνησης, πολλοί προτιμούν να παίρνουν τις μηχανές, τα παπάκια, τις βέσπες τους και να κάνουν σλάλομ ανάμεσα στα αυτοκίνητα. Φυσικά και είναι επικίνδυνο άθλημα που πολλοί δυστυχώς το κάνουν χωρίς κράνος. (Άκουσα πρόσφατα ένα σχόλιο για έναν τέτοιον τύπο: Να ένας δωρητής οργάνων). Γι’ αυτό πρέπει να είναι κανείς συνεχώς σε επαγρύπνηση για το επόμενο άγριο δίτροχο που θα εμφανιστεί από το πουθενά και θα τον προσπεράσει την ώρα που ετοιμάζεται να αλλάξει λωρίδα.

Το ίδιο προσεκτικοί πρέπει να είμαστε και με τα υπόλοιπα αυτοκίνητα….ο πιο σημαντικός κανόνας είναι: δεν υπάρχει κανόνας! Καθένας κάνει αυτό που τον βολεύει…ετοιμαστείτε λοιπόν για άλλον έναν οδηγό που θα σας κόψει, θα στρίψει χωρίς φλας, θα κορνάρει για να πάτε πιο γρήγορα ή θα βρίζει που σταματήσατε στο πορτοκαλί (αφού και με το κόκκινο περνάνε ακόμα τρία-τέσσερα αυτοκίνητα).

 Δεν πρέπει επίσης να εκπλήσσεστε αν δείτε κανένα μηχανάκι ή ακόμα και αυτοκίνητο να έρχεται καταπάνω σας από τη λάθος κατεύθυνση, σε μονόδρομο. Να είστε επίσης σε ετοιμότητα μην σας πεταχτεί κανένας πεζός στη μέση της λεωφόρου και προσέξτε μην κόψετε κανένα δάχτυλο από αυτούς που επιμένουν να περιμένουν το πράσινο κάτω από το πεζοδρόμιο…. :-)

 Το πιο ενοχλητικό πάντως (τουλάχιστον για μένα) είναι όταν γίνεται ξαφνικά πορεία, χωρίς να έχει ανακοινωθεί κάτι τέτοιο από πριν (50 δυσαρεστημένοι υπάλληλοι αποφασίζουν να κάνουν απεργία και να κλείσουν τους δρόμους) και οι ήδη μποτιλιαρισμένοι δρόμοι μετατρέπονται σε ένα απέραντο παρκινγκ. Δεν είμαι κατά του δικαιώματος της απεργίας (καθόλου!), αλλά οι Έλληνες το έχουν παρακάνει πια…

Κλείνοντας, θέλω να πω πως αυτό το άρθρο με ενέπνευσε πολύ: στο ταξίδι της ζωής πρέπει όλοι να ξέρουμε και να σεβόμαστε κάποιους «κανόνες οδήγησης» αν θέλουμε να φτάσουμε σώοι στον προορισμό μας…

(Photo by Chris Hondros/Getty Images)

Looking for older posts? See the sidebar for the Archive.
WhatsApp