Printed fromChabad.gr
ב"ה

Blog – It’s all Greek to me! (ελληνικά)

Η ζωή στην Ελλάδα με Εβραϊκό καπρίτσιο

1 χρόνο μετά, θυμόμαστε τη Μομβάη.

moshe_hotzberg hanukah.jpg Πέρασε κιόλας ένας χρόνος από την τρομοκρατική επίθεση στη Μομβάη … Θυμόμαστε όλοι έντονα τις ώρες αγωνίας και ανησυχίας, τις ώρες που περάσαμε απαγγέλλοντας Τεϊλίμ (Ψαλμούς), προσευχόμενοι εκ μέρους των ομήρων, παρακολουθώντας με τις ώρες τις ειδήσεις ελπίζοντας για κάποιο θαύμα…
 
Δυστυχώς, ο Γκάμπι 29 και η Ρίφκι 28 Χόλτσμπεργκ δολοφονήθηκαν βίαια, όπως και οι φιλοξενούμενοι τους, Νόρμα Σσβάρτσμπλατ Ραμπίνοβιτς, Γιοχαβέδ Ορπάζ, Ρεμπ Μπεντσιόν Χρομάν και Ραβ Αριέ Λέιμπισς Τέιτελμπαουμ. Ασσέμ Γικόμ Ντανάμ, μακάρι ο Θ-ός να τους συνοδεύει.
 
Υπήρχαν ωστόσο αχτίδες φωτός μέσα στο σκοτάδι: η Σάντρα, η Ινδή νταντά κατάφερε με ηρωισμό να σώσει το 2χρονο γιο των Χόλτσμπεργκ, Μοϊσελέ και να φύγει από το κτίριο της Χαμπάντ.
 
Ολόκληρος ο Εβραϊκός κόσμος πάγωσε. Η απάντηση προς την τρομοκρατία ήταν σαφής: θα αντιπράξουμε αυξάνοντας το φως, με ακόμη περισσότερες προσπάθειες για εξάπλωση του καλού και της αλλαγής του κόσμου, μια καλή πράξη τη φορά. Όλοι μας, κάθε ένας στη δικιά του γωνία του κόσμου, θα μεταφέρει το μήνυμα του Γκάμπι και της Ρίφκι που ήταν γνωστοί για τη φιλοξενία, την απλότητα και το γλυκό τους χαμόγελο. Ένα χρόνο μετά 12318 Μιτσβότ (και μετράμε ακόμα) έχουν προστεθεί εις μνήμην των αδικοχαμένων. Περισσότερα από 500 μωρά έχουν ονοματιστεί όπως οι αφοσιωμένοι Σσλουχίμ και μπορείτε να το τσεκάρετε στο picture gallery here.

Σήμερα, ο μικρός Μοσσέ θα γιορτάσει τα 3α του γενέθλια και θα κόψει πρώτη φορά τα μαλλιά του. Του ευχόμαστε Μαζάλ Τοβ και του υποσχόμαστε πως θα είμαστε στο πλευρό του και θα θυμόμαστε πάντα τους αγαπημένους του γονείς.
 
Μπείτε στο this site dedicated to their legacy, για να δείτε ένα βίντεο με την ιστορία τους, αναμνήσεις, φωτογραφίες και άλλα.  

 

Σσαμπάτ με το Σσρεκ

Shrek.jpg Στη λογοτεχνία και στις ταινίες, οι ήρωες είναι συνήθως ψηλοί, δυνατοί και όμορφοι, με το εξωτερικό παρουσιαστικό να καθρεφτίζει τις εσωτερικές ηθικές αρχές τους. (Ή ίσως πάλι επειδή οι άνθρωποι προτιμούν να ταυτίζονται με τέτοιο είδους ήρωες).

Όπως και να ‘χει, αυτό δεν ισχύει για τη γνωστή ταινία Σσρεκ όπου ο ήρωας είναι το ακριβώς αντίθετο του Πρίγκιπα Πεντάμορφου: ένα μεγάλο πράσινο τέρας που παρά την έλλειψη φυσικής ομορφιάς, γοητεύει την Πριγκίπισσα Φιόνα αλλά και εμάς τους θεατές με το χιούμορ, την ευφυΐα και την καλή του την καρδιά.
 
Όχι, δεν έγινα ξαφνικά κριτικός κινηματογράφου. Σας αναφέρω όμως τη συγκεκριμένη ταινία, γιατί το περασμένο Σσαμπάτ, είχαμε την τιμή να φιλοξενήσουμε τον Ντέηβιντ Βάις, συγγραφέα του Σσρεκ 2 (όπως με όλες τις επιτυχημένες ταινίες, το Σσρεκ 1 έφερε το Σσρεκ 2 και μετά το 3 και τώρα ακούω πως το 4 και το 5 έρχονται) ο οποίος μοιράστηκε μαζί μας την εκπληκτική του ιστορία.
 
Μεγαλωμένος ως Reform Εβραίος, ο Ντέηβιντ πάντα ένιωθε πως του έλειπε κάτι: πνευματικότητα, μια σύνδεση με το Θ-ό. 30 χρόνια πριν, ο Reform Ιουδαϊσμός δεν δίδασκε για το Θ-ό και τη Θεότητα. Ένας Χριστιανός φίλος ήταν εκείνος που άναψε τη σπίθα στον Ντέηβιντ και τον οδήγησε να πιστέψει στο Θ-ό και να γίνει Χριστιανός: εκεί είχε βρει αυτό που ένιωθε πως έλειπε από τη ζωή του. Τότε στην Ιρλανδία, ο Ντέηβιντ ανακάλυψε ότι υπήρχε άπλετη πνευματικότητα και μεγάλο βάθος στον Ιουδαϊσμό που ποτέ πριν δεν είχε γνωρίσει και αποφάσισε να μάθει περισσότερα για την κληρονομιά του. Αυτό ήταν και το ξεκίνημα του ταξιδιού της επιστροφής του στον Ιουδαϊσμό, καθώς τόσο ο ίδιος όσο και η σύζυγος του αβγάτισαν τις γνώσεις και τη θρησκευτική τους ευλάβεια.
 
Ο Ντέηβιντ μοιράστηκε μαζί μας κάτι πολύ ενδιαφέρον για το Σσρεκ 2. Οι σκηνοθέτες είχαν στο μυαλό τους να γράψουν την ιστορία των γεγονότων ΜΕΤΑ από το τέλος της ιστορίας, μετά που ο πρίγκιπας και η πριγκίπισσα ανακαλύπτουν ο ένας τον άλλο και παντρεύονται. Πώς φαίνεται ακριβώς το «ευτυχισμένοι για πάντα;». Με άλλα λόγια ήθελαν να γράψουν μια ιστορία για έναν αληθινό γάμο, με τις προκλήσεις, τα πεθερικά, τις διαφορετικές προσδοκίες, τις δυσκολίες στην επικοινωνία. Αλλά γιατί οι θεατές θα πρέπει να πληρώσουν για να δουν μια τέτοια ταινία; Όλοι αντιμετωπίζουν κάτι παρόμοιο στο σπίτι τους :). Αυτή ήταν και η δουλειά των σεναριογράφων! Νοστίμεψαν με χιούμορ και περιπέτεια την καθημερινή ιστορία ενός κανονικού ζευγαριού το οποίο πρέπει να μάθει να δέχεται και να σέβεται ο ένας τον άλλο. Ο Σσρεκ πρέπει να συμβιβαστεί με τον εχθρικό πεθερό, σε ένα ξένο περιβάλλον με πολύ διαφορετικές αξίες από τις δικές του, όλα για χάρη της γυναίκας του, Φιόνα.
 
Μια σκηνή είναι χαρακτηριστική: ο πεθερός προσκαλεί το Σσρεκ σε κυνήγι (όπου σκοπεύει να τον σκοτώσει - sorry spoilers!). ο Σσρεκ δεν είναι ευχαριστημένος από την πρόταση, αλλά ο πεθερός χρησιμοποιεί το εξής επιχείρημα: «Αυτό σημαίνει πολλά για τη Φιόνα!» και ο Σσρεκ, αναστενάζοντας, κοιτάζει με αγάπη τη σύζυγό του που κοιμάται και συμφωνεί. Αυτό είναι το μυστικό των επιτυχημένων γάμων: ο απαραίτητος σεβασμός στο σύντροφο. Ακόμα και αν εσείς οι ίδιοι δεν βλέπετε την αναγκαιότητα ή τη σημασία σε κάτι, αν τη βλέπει ο σύντροφο σας, τότε σεβαστείτε τον!

 

Ανακύκλωση, ομοιοπαθητική και Καθολικό μοναστήρι

Μα πού στον κόσμο είναι δυνατόν να συναπαντηθούν 3 τόσο διαφορετικά θέματα; Στο τραπέζι μας του Σσαμπάτ φυσικά.
Το προηγούμενο Σσαμπάτ είχαμε (ως συνήθως) ενδιαφέροντες καλεσμένους από διάφορες χώρες: Βρετανία, Ισραήλ και ΗΠΑ.
Είχαμε επιστρέψει από το Ισραήλ το ίδιο πρωί και η Χάνα παραπονιόταν για πόνο στο αυτί, πιθανόν λόγω της πίεσης της προσγείωσης. Λόγω της τέλειας Ασσαγκαχά πρατίτ (Θείας πρόνοιας), μία από τους καλεσμένους μας, η Αντασσά από το Ντένβερ του Κολοράντο, ομοιοπαθητικός, με συμβούλεψε πώς να της απαλύνω τον πόνο, αποφεύγοντας τη μόλυνση του αυτιού.
Ανάμεσα σε άλλες ενδιαφέρουσες ιστορίες, ο Λέων Κ. μοιράστηκε μαζί μας την εμπειρία που είχε ως παιδί, στο Ολοκαύτωμα. Κρύφτηκε μαζί με άλλα δύο παιδιά, σε ένα Ουκρανικό μοναστήρι της Καθολικής Εκκλησίας, ένα αρκετά ενδιαφέρον θρησκευτικό παρακλάδι που υπάρχει μόνο στα σύνορα Ουκρανίας και Πολωνίας, το οποίο ακολουθεί το τελετουργικό της Ανατολικής Ορθόδοξης Εκκλησίας αλλά ανήκει στη δικαιοδοσία του Πάπα. Η συνάντηση του Λέων με τα άλλα δύο παιδιά (ένα στο Ισραήλ και ένα στην Πολωνία), πολλά χρόνια μετά τον πόλεμο, είναι μια μεγάλη ιστορία θαυματουργής Θείας Πρόνοιας.
‘Ένα από τα παιδιά του Λέων και της Τζιν, ο Ντέιβ, ασχολείται με την πράσινη ανάπτυξη. Η Τζιν μας είπε για την εκπληκτική εμπειρία της μη απόρριψης των σκουπιδιών για ένα ολόκληρο χρόνο και ποια μαθήματα διδάχθηκε από αυτήν. Διαβάστε περισσότερα σχετικά εδώ: http://365daysoftrash.blogspot.com . Είναι γνωστός ως «SustainableDave»  (Αειφόρος Ντέιβ) και ένας από τους χαρακτήρες του Ντίσνεϊ έχει βασιστεί σε αυτόν!
Το μότο του με ενέπνευσε πολύ: «κανείς δεν μπορεί να τα κάνει όλα, αλλά καθένας μπορεί να κάνει κάτι». Μερικές φορές, μας καταβάλλουν οι δυσκολίες μιας οικολογικής διαβίωσης αλλά και το να σταματήσουμε τις σπάταλες μη οικολογικές συνήθειες μας. Δεν πρέπει, ωστόσο, να απογοητευόμαστε, αλλά πρέπει να ξεκινάμε κάτι γνωρίζοντας πως ακόμα και μια μικρή αλλαγή έχει αποτέλεσμα στην ευημερία του πλανήτη μας και πως αν προστεθούν όλες οι ανθρώπινες προσπάθειες μαζί, κάνουν μια σημαντική διαφορά.
Στην ουσία, είναι το ίδιο πράγμα με τις Μιτσβότ. Μερικές φορές, κοιτάζοντας την κατάσταση του κόσμου που είναι γεμάτος βία, διαφθορά, γινόμαστε απαισιόδοξοι και σκεφτόμαστε πως οι καλές μας πράξεις σε μια μικρή γωνιά του κόσμου έχουν ανεπαίσθητα αποτελέσματα. Μα όχι! Αν κάθε ένας, στη γωνίτσα του, κάνει μια προσπάθεια να αλλάξει ένα πράγμα, μόνο ένα μικρό πραγματάκι, όπως να δώσει ένα κέρμα για ελεημοσύνη, να βάλει ένα χεράκι βοηθείας, να ανάψει ένα κερί, θα δούμε τελικά το φως να καταλαμβάνει τον κόσμο!
 

recycling.jpg

Looking for older posts? See the sidebar for the Archive.
WhatsApp