Printed fromChabad.gr
ב"ה

Blog – It’s all Greek to me! (ελληνικά)

Η ζωή στην Ελλάδα με Εβραϊκό καπρίτσιο

Σύμπτωση;

Το δείπνο του Σσαμπάτ έχουμε ένα έθιμο, να κάνουμε το γύρο του τραπεζιού και ένας-ένας οι καλεσμένοι μας να συστήνονται… αυτό συχνά προκαλεί πολύ γέλιο και πολλές φορές ανακαλύπτουμε αναπάντεχες σχέσεις μεταξύ των επισκεπτών μας. Ο κόσμος είναι μικρός και ο Εβραϊκός κόσμος …. ακόμα μικρότερος!

Κάποιοι έχουν ανακαλύψει ότι είναι δεύτερα ξαδέρφια, ότι εργάζονται στον ίδιο τομέα, ότι σπούδασαν στα ίδια πανεπιστήμια και είχαν κοινές παρέες, μια ηλικιωμένη κυρία έτυχε να αναγνωρίσει κάποια νεαρή επισκέπτρια ως κόρη παλιάς φίλης και πολλές άλλες «συμπτώσεις».

Θυμάμαι πριν μερικά χρόνια, ένα Ροσς Ασσανά, μια οικογένεια από την Αυστραλία που αφού μας συστήθηκε μας είπε ότι έκανε κρουαζιέρα στα Ελληνικά νησιά. Δεν έχω ιδέα γιατί αποφάσισαν να αναφέρουν ότι ήθελαν να δώσουν χαιρετίσματα σε έναν Ιταλό σερβιτόρο από τη Σαντορίνη, αλλά δεν μπορούσαν να τον βρουν. Από την άλλη πλευρά του τραπεζιού ένας άντρας είπε: «Εγώ είμαι ο σερβιτόρος από τη Σαντορίνη!!!». Απίστευτο, έτσι;

Αυτή την Παρασκευή το βράδυ, ανάμεσα σε όλους τους δασκάλους (επίσημους και ανεπίσημους) που ήταν παρόντες στο δείπνο, η Μάργκο μας είπε ότι εργάζεται σε μια οικολογική φάρμα στο Ισραήλ, την Αντάμ και Αβά http://www.havaveadam.org/eng/ecoisrael.html, όπου όλα ανακυκλώνονται και η ίδια είχε αναλάβει ένα ειδικό εκπαιδευτικό πρόγραμμα.. Η νεαρή Καναδή Κάρλι που καθόταν δίπλα στη Μάργκο, δεν μπορούσε να κρατήσει τον ενθουσιασμό της: προσπαθούσε απεγνωσμένα να έρθει σε επαφή με το συγκεκριμένο πρόγραμμα για εβδομάδες και να μπει σε αυτή τη φάρμα!! Τι «σύμπτωση»! Ή αλλιώς, μία από αυτές τις περιπτώσεις όπου ο Θ-ός κανονίζει για μας να βρισκόμαστε ακριβώς εκεί που χρειάζεται και να συναντούμε αυτούς που πρέπει να συναντήσουμε…

Στα Εβραϊκά, ή λέξη «κατά τύχη» - «Μικρέ» έχει τα ίδια γράμματα με το «Μεασσέμ Καρά», συνέβη από το Θ-ό» … και όχι κατά τύχη !

Και όσο πιο συντονισμένοι είμαστε με αυτά τα μικρά σημάδια της Θεϊκής παρέμβασης στη ζωή μας, τόσο περισσότερο τα βλέπουμε και τα εκτιμούμε ….

Έχουν συμβεί και σε σας τέτοιες «συμπτώσεις»;

Σεφαραδιτικό Πουρίμ

Το Πουρίμ ήρθε και πέρασε τόσο γρήγορα …. Τα παιδιά εύχονταν να κρατήσει τουλάχιστον μία εβδομάδα! Το Πουρίμ είναι το Εβραϊκό καρναβάλι, αλλά κάτι περισσότερο από μεταμφιέσεις και διασκέδαση… Γιορτάζουμε τη θαυμαστή σωτηρία των Εβραίων της Περσίας από τη δολοπλοκία του κακού Αμάν, χάρη στην όμορφη βασίλισσα Εσθήρ και το δίκαιο θείο της Μορδεχάι… έτσι το Πουρίμ είναι η γιορτή της επιβίωσης και της ενότητάς μας: στέλνουμε ο ένας στον άλλον δώρα με φαγητό, δίνουμε χρήματα στους φτωχούς, ακούμε τη Μεγκιλά και φυσικά…τρώμε ένα εορταστικό γεύμα. Τελικά έτσι συνοψίζονται οι περισσότερες Εβραϊκές γιορτές: «Προσπάθησαν να μας σκοτώσουν, κερδίσαμε! Ας φάμε!!!».

Το Πουρίμ λοιπόν περάσαμε πολύ ωραία: κάναμε ένα μεγάλο πάρτι το βράδυ της Δευτέρας με Σεφαραδίτικο χρώμα, με τραγούδια λαντίνο και παραδοσιακό μενού σεφαρδί… Ο Μέντελ κι εγώ ντυθήκαμε ζευγάρι Ισπανών… Η Ρίτα Γκαμπάι Ταζάρτες μας είπε λίγα πράγματα για την ιστορία των Εβραίων της Ισπανίας και ο Αλμπέρτος Γκαμπάι μας εντυπωσίασε με τις μουσικές του ικανότητες στη φυσαρμόνικα και στο πιάνο… Ο Λέων Γαβριηλίδης μας τραγούδησε μερικά τραγούδια, αφήνοντας μας την επιθυμία να ακούσουμε περισσότερα… Να μην ξεχάσω το παιχνίδι ερωτήσεων που παρουσίασε ο θαυμάσιος Μόνις Χαλέγουα ο οποίος μας έκανε να γελάσουμε: «Ποιος θέλει να γίνει εκατομμυριούχος» το όνομα του παιχνιδιού και η δική μου ερώτηση, «Ποιος δεν θέλει;!!!»J. Θα βάλω τις σχετικές φωτογραφίες στη γκαλερί αυτή την εβδομάδα. Την Τρίτη επισκεφθήκαμε το κέντρο φιλοξενίας ηλικιωμένων,  Ρέστειον όπου ο Μέντελ διάβασε τη Μεγκιλά και μετά τραγουδήσαμε όλοι μαζί διάφορα τραγούδια.

Ορίστε δύο τυπικές συνταγές Σεφαραδίτικων νοστιμιών:

Αυγά Χαμινάδος:

10 αυγά

Φλούδες από κρεμμύδια (πολλές, μπορείτε να τις πάρετε από τη λαϊκή στο τέλος της ημέρας)

1 κουταλιά της σούπας λάδι

1 κουταλιά της σούπας καφέ

1/2 κουταλιά της σούπας αλάτι

½ κουταλιά της σούπας πιπέρι

Βράστε τα αυγά σε βαθιά κατσαρόλα. Προσθέστε όλα τα συστατικά και χαμηλώστε τη φωτιά. Αφήστε τα να σιγοβράζουν για τουλάχιστον έξι ώρες. Τα αυγά θα πάρουν ένα καφέ χρώμα και μια υπέροχη γεύση.

Πρασοκεφτέδες:

2 κιλά πράσα

1-2 αυγά

50 γραμμάρια θρύμματα ψωμιού ή Ματσά

Αλάτι, πιπέρι

Προαιρετικά: μπέηκιν πάουντερ

Καθαρίστε και κόψτε τα πράσα, αφαιρώντας τις σκληρές άκρες.

Βράστε τα, στραγγίστε τα και λιώστε τα στο μίξερ (όσο πιο μικρά τα κάνετε τόσο το καλύτερο).

Βάλτε τα σε μπολ και ανακατέψτε τα με τα αυγά, τα θρύμματα του ψωμιού και τα μπαχαρικά. Το μίγμα δεν θα πρέπει να είναι πολύ πηχτό.

Σχηματίστε στρογγυλά σχήματα και τηγανίστε τα σε λάδι και από τις δύο πλευρές. Τοποθετήστε τα σε απορροφητικό χαρτί.

Τα σερβίρουμε ζεστά ή κρύα.

Πρόταση: Μπορείτε να ψήστε το μίγμα σαν πίτα στο φούρνο.

Looking for older posts? See the sidebar for the Archive.
WhatsApp