Printed fromChabad.gr
ב"ה

Τα καλύτερα μας χρόνια - Βαγιεχί

Thursday, 31 December, 2020 - 6:10 am

To read it in English, click here

 Blog Chanchie (3).png

Πώς θα αντιδρούσατε αν κάποιος σας έλεγε πως η εποχή του κορωνοϊού ήταν η καλύτερη εποχή της ζωής του;

Στην περικοπή Βαγιεχί αυτής της εβδομάδας, η Τορά περιγράφει τα τελευταία χρόνια του Ιακώβ, τα οποία έζησε στην Αίγυπτο. Ο Ραβίνος Γιακόβ μπεν Ασσέρ (γνωστός και ως Μπα’Αλ Α Τουρίμ) επισημαίνει πως αυτά τα χρόνια ήταν τα καλύτερα χρόνια της ζωής του Ιακώβ! Αλλά πώς αυτό είναι δυνατόν; Αφού η Αίγυπτος περιγράφεται ως χώρα γεμάτη ακολασία και αμαρτίες. Πνευματικά, η Αίγυπτος συμβολίζει όλα αυτά που μας εμποδίζουν από το να κάνουμε το καλό. Γιατί τα προηγούμενα χρόνια που ο Ιακώβ έζησε στην Ιερή Γη του Ισραήλ δεν ήταν τα καλύτερα του;

Ο 3ος ηγέτης της Χαμπάντ, Ραβίνος Μενάχεμ Μέντελ Σσνέερσον του Λουμπάβιτς, είχε την ίδια απορία όταν ήταν παιδί και ρώτησε σχετικά τον παππού του, τον 1ο ηγέτη της Χαμπάντ, Ραβίνο Σσνέορ Ζάλμαν. Ο παππούς του, του εξήγησε πως όταν η οικογένεια του Ιακώβ ήταν στην Αίγυπτο μελετούσαν και διατηρούσαν τη εβραϊκή τους πίστη. Η μελέτη και η πίστη έδωσε την δύναμη στον Ιακώβ να μην επηρεαστεί από το αρνητικό περιβάλλον της Αιγύπτου.

Αυτή η ωραία εξήγηση του ραβίνου, απαντά στο ερώτημα του πως είναι δυνατόν ο Ιακώβ να είχε καλά χρόνια στην Αίγυπτο. Αλλά φαίνεται πως δεν απαντά στο ερώτημα, πώς είναι δυνατόν αυτά τα χρόνια να ήταν τα καλύτερά του χρόνια…

Βασικά, η  εξήγηση του ραβίνου απαντά έμμεσα και στο δεύτερο ερώτημα. Γιατί όταν καταφέρνουμε να πράξουμε καλά και ηθικά κάτω από δύσκολες περιστάσεις,  αυτό είναι ακόμα πιο ιδιαίτερο και πιο σημαντικό,  από το να πράξουμε σωστά σε ιδανικές συνθήκες. Για αυτό και τα καλύτερα χρόνια του Ιακώβ ήταν στη διεφθαρμένη Αίγυπτο.

Όμως, ο ραβίνος δεν το είπε ξεκάθαρα στον εγγονό του, που ήταν ακόμη μικρό παιδί, γιατί δεν πρέπει να ψάχνουμε να βρεθούμε σε δύσκολες καταστάσεις. Καλύτερα να πράττουμε σωστά σε ασφαλές και καλό περιβάλλον. Αλλά όταν ο Θ-ός μας φέρνει σε μια δύσκολη περίσταση, πρέπει να θυμόμαστε πως μπορούμε να χειριστούμε αυτήν την πρόκληση ως ευκαιρία. Μέσω της μελέτης της Τορά και της έγνοιάς μας για τους ανθρώπους γύρω μας,  να μετατρέψουμε το σκοτάδι της πρόκλησης σε θετικό φως.

Όλοι μας, σε αυτή την εποχή του κορωνοϊού περνάμε δύσκολα. Ας μελετήσουμε την Τορά και αυτή θα μας δώσει τη δύναμη και ίσως να μπορέσουμε να πούμε πως τελικά αυτή η εποχή, στην οποία μετατρέψαμε την πρόκληση σε ευκαιρία, ήταν η καλύτερη της ζωής μας.

Σσαμπάτ Σσαλόμ!

Χάνα

Ραβίνος Γιακόβ μπεν Ασσέρ (περ. 1269-1343). Αλαχική μορφή και κωδικοποιός. Ο Ραβίνος Γιακόβ γεννήθηκε στην Γερμανία και διέφυγε στο Τολέδο, στην Ισπανία με τον πατέρα του, τον διάσημο Αλαχιστή Ραμπέινου Ασσέρ για να γλυτώσει τον διωγμό. Έγραψε το Άρμπα Τουρίμ, έναν κώδικα του Εβραϊκού νόμου πολύ έξυπνα οργανωμένο και με μεγάλη επιρροή. Θεωρείται σαν ένας από τις μεγαλύτερες αυθεντίες στην αλαχά.

Ραβίνος Μενάχεμ Μέντελ Σσνέερσον του Λουμπάβιτς (1789-1866). Γνωστός επίσης σαν Τσέμαχ Τσέντεκ (Δίκαιο Φυτό), που ονομάστηκε έτσι από την επιτομή του για την λογοτεχνία της ρεσπόνσα. Τρίτος αρχηγός της χασιδικής κίνησης Χαμπάντ και διάσημη αρχή πάνω στον εβραϊκό νόμο και την καμπαλά. Μεγαλωμένος από τον παππού του Ραβίνο Σσνέορ Ζάλμαν του Λιάντι μετά τον θάνατο της μητέρας του. Δραστήριος για την άσχημη κατάσταση του ρώσικου εβραϊσμού, εργάστηκε για να ελευθερώσει τους Καντονιστές, παιδιά Εβραίων που τα απήγαγαν και τα στρατολογούσαν στον στρατό του τσάρου. Είναι θαμμένος στο χωριό του Λουμπάβιτς, αφήνωντας επτά γιούς και δύο κόρες.

Ραβίνος Σσνέορ Ζάλμαν του Λιάντι / Άλτερ Ρέμπε / Ραβ (1745-1812). Χασιδιστής ραβίνος, αλαχική αρχή, και ιδρυτής του κινήματος Χαμπάντ. Γεννήθηκε στην Λιόζνα της Λευκορωσίας. Ήταν από τους βασικούς μαθητές του Μαγκίντ του Μέζεριτς. Ανάμεσα στα αναρίθμητα έργα του συμπεριλαμβάνονται η Τάνυα, ένα από τα πρώτα έργα που περιλαμβάνουν τις βασικές αρχές του Χαμπάντ Χασιδισμού και το Σσουλχάν Αρούχ α Ράβ, μια εκτεταμένη κωδικοποίηση του εβραϊκού νόμου. Είναι θαμμένος στο Χάντιατς, στην Ουκρανία και τον διαδέχθηκε ο γιός του, Ραβίνος Ντοβ Μπερ του Λουμπάβιτς.  

Comments on: Τα καλύτερα μας χρόνια - Βαγιεχί
There are no comments.

WhatsApp