To read it in English, click here
Φανταστείτε τους εαυτούς σας στην ακόλουθη κατάσταση.
Βρίσκεστε στην αίθουσα με όλους τους αρχηγούς, καθηγητές, βουλευτές, και δικαστές της χώρας. Ξαφνικά μπαίνει ένας σημαντικός άνθρωπος και κάνει κάτι που είναι εντελώς απαγορευμένο. Όλοι οι αξιότιμοι παρευρισκόμενοι σιωπούν. Εσείς, θα επεμβαίνατε για να τον σταματήσετε;
Στην περικοπή Πινχάς αυτής της εβδομάδας συνέβη κάτι παρόμοιο. Παρουσία του Μωυσή, του Αρχιερέα και των Σοφών, όλων των σημαντικών προσώπων της εποχής, μπαίνει ο αρχηγός μίας από τις Δώδεκα Φυλές και κάνει μια σοβαρή αμαρτία. Όλοι έμειναν σιωπηλοί. Μόνο ο Πινχάς, που ήταν ο πιο νέος της παρέας, σηκώθηκε και τον σταμάτησε. Η πράξη του ήταν σωστή και χάρη σε αυτήν ο Πινχάς έγινε Ιερέας στον Ναό*.
Γιατί όμως όλοι οι υπόλοιποι σιώπησαν; Μόνο ο Πινχάς ήξερε τι έπρεπε να γίνει; Σύμφωνα με το Μιντράσς, ο Θ-ός οργάνωσε έτσι τα πράγματα, ώστε ο Πινχάς να έχει την ευκαιρία να πάρει την ανταμοιβή και να γίνει Ιερέας.
Το ίδιο ισχύει και με εμάς. Μερικές φορές, αντιλαμβανόμαστε κάποιο θέμα που χρειάζεται αλλαγή αλλά κανένας δεν κάνει τίποτα για να το βελτιώσει. Αυτό δεν σημαίνει πως δεν είναι σημαντικό. Μπορεί απλά να περιμένει εμάς να το κάνουμε.
Ο Ραβίνος Nisan Mangel διηγείται πως όταν ήταν νεαρός και σπούδαζε σε γιεσσιβά στο Μόντρεαλ, είχε μια προσωπική συνάντηση με τον Ρέμπε, Ραβίνο Μενάχεμ Μέντελ Σσνέερσον. Ο Ρέμπε τον ρώτησε εάν πηγαίνει το Σσαμπάτ και σε άλλες συναγωγές της πόλης για να μοιραστεί τα πράγματα που μαθαίνει στην γιεσσιβά. Αυτός απάντησε πως όχι. Ο Ρέμπε ρώτησε: «Γιατί όχι;». Αυτός απάντησε πως υπάρχουν στην γιεσσιβά πιο μεγάλοι μαθητές, που έχουν περισσότερες γνώσεις από εκείνον. Αφού εκείνοι δεν πηγαίνουν να μιλήσουν σε άλλες συναγωγές, νόμιζε πως δεν έπρεπε ούτε ο ίδιος να το κάνει. Ο Ρέμπε τότε τον ρώτησε: «Πες μου Nisan, αν έβλεπες 1000$ στον δρόμο και κανένας δεν τα σήκωνε, εσύ δεν θα τα σήκωνες;».
Ας τολμήσουμε να είμαστε οι πρώτοι που θα κάνουν κάτι σωστό και καλό. Ακόμη και αν οι άνθρωποι που εκτιμάμε γύρω μας δεν το κάνουν. Ας μην αφήσουε την ευκαιρία να πάει χαμένη.
Σσαμπάτ Σσαλόμ!
Χάνα
*Οι Ιερείς είναι όλοι απόγονοι του Ααρών. Πώς ο Πινχάς ξαφνικά έγινε Ιερέας; Ο Πινχάς ήταν εγγονός του Ααρών. Αλλά η περίπτωσή του ήταν ιδιαίτερη. Όταν ήταν μωρό όλοι οι Ιερείς πέρασαν την τελετουργία που τους έκανε Ιερείς και από τότε, όλα τα νεογέννητα στις οικογένειες τους γίνονταν αυτόματα Ιερείς. Ο Πινχάς όμως είχε ήδη γεννηθεί, αλλά δεν ήταν και αρκετά μεγάλος ώστε να περάσει την τελετουργία. Έτσι δεν μετρούσε ως Ιερέας, μέχρι που συνέβη αυτή η ιστορία.
Ραβίνος Μενάχεμ Μέντελ Σσνέερσον (1902–1994). Εμβληματική εβραϊκή φυσιογνωμία και ηγέτης του 20ου αιώνα, γνωστός ως ο «Ρέμπε του Λουμπάβιτς» ή απλά ως «Ρέμπε». Γεννημένος στην νότια Ουκρανία, ο Ρέμπε απέδρασε από την κατεχόμενη από τους ναζί Ευρώπη και έφτασε στις Ηνωμένες Πολιτείες τον Ιούνιο του 1941. Ο Ρέμπε αποτέλεσε την έμπνευση και τον καθοδηγητή για την αναβίωση του παραδοσιακού Ιουδαϊσμού, μετά από την καταστροφή της Ευρώπης από τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο που επηρέασε σχεδόν όλες τις εβραϊκές κοινότητες στον κόσμο. Ο Ρέμπε συχνά έδινε έμφαση στο γεγονός ότι η τέλεση έστω και μιας επιπλέον καλής πράξης, θα μπορούσε να οδηγήσει στην έλευση της εποχής του Μεσσία. Τα έργα και οι ομιλίες του Ρέμπε έχουν εκδοθεί και περιλαμβάνονται σε περισσότερους από 200 τόμους.