To read it in English, click here
Οι περισσότεροι γονείς, όταν στέλνουν το παιδί τους για πρώτη φορά στο νηπιαγωγείο, έχουν κάποιο άγχος. Θα τα καταφέρει το μωρό τους να τα βγάλει πέρα χωρίς εκείνους; Παρόλο το άγχος, προτιμούν το νηπιαγωγείο από το σπίτι, αφού έτσι θα ωριμάσει, θα αναπτυχθεί και θα κοινωνικοποιηθεί.
Αυτήν την εβδομάδα διαβάζουμε δύο περικοπές: Ματότ και Μασέι. Ματότ σημαίνει ραβδιά, και αναφέρεται στις Δώδεκα Φυλές του Ισραήλ, οι 12 ράβδοι του Ισραήλ. Η πιο συνηθισμένη ονομασία των φυλών είναι Σσέβετ, που σημαίνει κλαδί. Γιατί υπάρχουν τα δύο ονόματα και τι συμβολίζουν;
Το κλαδί και η ράβδος είναι το ίδιο πράγμα σε διαφορετικές στιγμές: όταν είναι ενωμένο με το δέντρο είναι κλαδί, όταν κοπεί από το δέντρο και σκληρύνει γίνεται ράβδος.
Αυτές οι δύο καταστάσεις αντιστοιχούν στο πόσο φανερή είναι η σχέση ανάμεσα στους Εβραίους και τον Θ-ό. Όταν η σχέση είναι φανερή, ονομαζόμαστε κλαδιά, που είναι ενωμένα με το δέντρο. Όταν η σχέση είναι κρυμμένη, λεγόμαστε ράβδοι.
Γενικά, πριν γεννηθεί κανείς, είναι σαν κλαδί. Η σχέση του με τον Θ-ό είναι φανερή. Αλλά όταν έρχεται σε αυτόν τον υλικό κόσμο, με όλα του τα προβλήματα, η σχέση με τον Θ-ό γίνεται πιο κρυφή. Δεν είναι αυτονόητη, δεν την νιώθουμε σε κάθε στιγμή. Παρόλο που υπάρχει, δεν είναι φανερή.
Τότε γιατί έπρεπε να έρθουμε σε αυτόν τον κόσμο; Γιατί να κατέβουμε σε πιο χαμηλό επίπεδο;
Επειδή όταν το κλαδί αφήνει το δέντρο, μπορεί να σκληρύνει και να γίνει μια δυνατή ράβδος. Μέσω των προκλήσεων που ξεπερνάμε, αποκαλύπτουμε τις πολλές δυνάμεις που έχουμε μέσα μας. Έτσι, η σχέση μας με τον Θ-ό γίνεται ακόμα πιο δυνατή.
Σαν το παιδί που πηγαίνει στο νηπιαγωγείο, και εκεί ωριμάζει και αναπτύσσεται.
Ας μην απελπιζόμαστε μπροστά στις δυσκολίες της ζωής. Ας αποκαλύψουμε τις κρυφές δυνάμεις που έχουμε και ας γίνουμε πιο δυνατοί!
Σσαμπάτ Σσαλόμ!
Χάνα