Printed fromChabad.gr
ב"ה

Ποιος φυλάει; - Μισσπατίμ

Friday, 1 February, 2019 - 9:04 am

To read in English, please click here

police-869216-crop.jpg 

Πρόκειται για μια αληθινή ιστορία: Μια φορά κλάπηκε κάτι ακριβό, από ένα αυτοκίνητο που είχε σταθμεύσει στην αυλή μιας ρώσικης συναγωγής. Όταν ανέκριναν τον φύλακα της συναγωγής, απάντησε πως: η δουλειά μου είναι να βλέπω πως όλα πάνε καλά. Όταν κάτι δεν πάει καλά, δεν με αφορά!”

Η περικοπή Μισσπατίμ, είναι γεμάτη με νόμους που έχουν να κάνουν με την καθημερινή μας ζωή και τις ανθρώπινες σχέσεις. Μεταξύ άλλων, αναλύει τέσσερεις κατηγορίες ανθρώπων που φυλάνε την περιουσία άλλων: α) ο φύλακας που δεν πληρώνεται και απλά θέλει να βοηθήσει, β) ο φύλακας που πληρώνεται, γ) ο δανειστής που χρησιμοποιεί την περιουσία του άλλου χωρίς πληρωμή και δ) ο ενοικιαστής που πληρώνει για να την χρησιμοποιήσει.

Η διαφορά ανάμεσα στους  φύλακες δεν έχει να κάνει μόνο με την αμοιβή που παίρνουν αλλά και με την ευθύνη που έχουν για το αντικείμενο που προσέχουν, σε περίπτωση που κλαπεί, χαθεί ή  καταστραφεί κτλ. Ο φύλακας που δεν πληρώνεται, σχεδόν σε κάθε περίπτωση δεν θα πρέπει να πληρώσει αποζημίωση, εκτός αν πρόκειται για πραγματική αμέλεια. Ο φύλακας που πληρώνεται και ο ενοικιαστής θα πρέπει να πληρώσουν αποζημίωση σχεδόν σε κάθε περίπτωση, εκτός αν δεν θα μπορούσαν με τίποτα να το σταματήσουν, για παράδειγμα μια ένοπλη ληστεία. Ο δανειστής όμως πάντα θα φέρει ευθύνη, σε όλες τις περιπτώσεις.

Πώς αφορούν όλα αυτά την καθημερινή μας ζωή;

Οι Σοφοί μας εξηγούν πως ο καθένας μας είναι φύλακας στον κόσμο του Θ-ού. Ο Θ-ός μας έδωσε έναν όμορφο κόσμο, μια πολύτιμη ψυχή και πολλές δυνάμεις, ταλέντα, ενέργεια και ζωή. Επίσης μας έδωσε και 613 Εντολές να τηρήσουμε και να «φυλάμε».

Αν κάνουμε λάθος και δεν τις τηρούμε-φυλάμε σωστά, πόσο θα πρέπει να πληρώσουμε; Πόση ευθύνη έχουμε;

Υπάρχει ο φύλακας που δεν πληρώνεται, αυτός που τηρεί τις εντολές απλά επειδή ο Θ-ός το ζήτησε και επειδή Τον αγαπάει. Δεν σκέφτεται την ανταμοιβή που του αξίζει. Και άμα κατά λάθος, κάνει κάποια αμαρτία, ο Θ-ός θα τον συγχωρέσει, εκτός αν πρόκειται για πραγματική αμέλεια.

Από την άλλη υπάρχει ο φύλακας που πληρώνεται, δηλαδή αυτός που τηρεί τις εντολές για να λάβει ανταμοιβή. Τρίτον, είναι ο ενοικιαστής-φύλακας που θέλει να χαρεί αυτόν τον κόσμο, αλλά νιώθει όμως και την υποχρέωση να “πληρώσει” τον Θ-ό για την χρήση του κόσμου Του, τηρώντας τις εντολές Του. Αυτοί οι δυο φέρουν ευθύνη για τα λάθη τους, εκτός αν δεν θα μπορούσαν με τίποτα να το σταματήσουν.

Ο χειρότερος φύλακας είναι ο δανειστής, αυτός που θέλει να χαρεί τον κόσμο του Θ-ού χωρίς καμία δέσμευση ή υπακοή  σε Εκείνον. Ο δανειστής θα πρέπει πάντα να φέρει την ευθύνη, σε κάθε περίπτωση ή περίσταση.

Εσείς, τι είδους φύλακας είστε;

Σσαμπάτ Σσαλόμ

Χάνα

Comments on: Ποιος φυλάει; - Μισσπατίμ
There are no comments.

WhatsApp