To read it in English, click here
L'étude Painting by Serge KRIEF
Τρείς μαθητές του μεγάλου Ραβίνου Ντοβ Μπερ γνωστού ως Μαγκίντ του Μέζεριτς, συζητούσαν αργά τη νύχτα.
«Τι ήταν το τόσο ιδιαίτερο στο Ακεντάτ Γιτσχάκ [Δέσιμο (Θυσία) του Ισαάκ]; Αν ο Θ-ός μού ζητούσε προσωπικά να θυσιάσω τον μοναχογιό μου, φυσικά και θα το έκανα!» είπε ο πρώτος, και συνέχισε: «Αλλά εγώ θα περίμενα μερικές μέρες πριν εκτελέσω την εντολή, να τον χαρώ λιγάκι. Ο Αβραάμ όμως, έφυγε να το πράξει νωρίς το επόμενο πρωί, με προθυμία. Αυτό ήταν το ιδιαίτερο με τον Αβραάμ.»
Είπε ο δεύτερος: «Εγώ επίσης θα πήγαινα νωρίς το πρωί, χωρίς να χασομερήσω, για να κάνω αυτό που μου είπε ο Θ-ός. Αλλά εγώ θα το έκανα με βαριά καρδιά, ενώ ο Αβραάμ πήγε όλη τη διαδρομή χαρούμενος που μπορούσε να εκπληρώσει την εντολή του Θ-ού. Αυτό ήταν το ιδιαίτερο με τον Αβραάμ».
Ο τρίτος είπε πως αν ο Θ-ός τού το ζητούσε, τότε θα το έκανε επίσης χωρίς καθυστέρηση και με χαρά. Αλλά το ιδιαίτερο με τον Αβραάμ ήταν η αντίδρασή του, όταν ο Θ-ός του είπε πως πρόκειται μόνο για μια δοκιμασία της πίστης του. Η μεγαλύτερη χαρά του δεν ήταν επειδή είχε γλιτώσει ο γιος του αλλά επειδή είχε τώρα μια ακόμα ευκαιρία να εκπληρώσει μια εντολή του Θ-ού, δηλαδή να προσφέρει το ζώο [αντί του Ισαάκ].
Όλη αυτή την ιστορία μάς την διηγήθηκε ο πρώτος ραβίνος της Χαμπάντ, ο Ραβίνος Σσνέορ Ζάλμαν του Λιάντι, που ήταν επίσης μαθητής του Μαγκίντ του Μέζεριτς. Και πρόσθεσε: «Όλη αυτή η συζήτηση δεν ήταν απλά θεωρητική για αυτούς. Ο καθένας από τους τρεις μαθητές αναφέρθηκε στο επίπεδο θυσίας που θα είχε ο ίδιος για τον Θ-ό.
Ας το συλλογιστούμε λίγο. Το Ακεντάτ Γιτσχάκ είναι ένα πολύ κεντρικό θέμα στον Ιουδαϊσμό. Πολλές φορές το αναφέρουμε στην προσευχή και ζητάμε ο Θ-ός να μας βοηθήσει χάρη σε αυτό. Χάρη σε τι όμως; Χάρη στην χαρά! Περισσότερο από την σημασία της ίδιας της πράξης, είναι ο τρόπος που ο Αβραάμ την έκανε. Με προθυμία και με χαρά.
Δεν αρκεί απλά να κάνουμε καλές πράξεις. Πρέπει να τις κάνουμε και με ωραίο τρόπο. Ας μιμηθούμε τον Αβραάμ και χάρη στις καλές μας πράξεις, που θα κάνουμε άμεσα και με αληθινή χαρά, θα φέρουμε τον Μεσσία τώρα!
Σσαμπάτ Σσαλόμ!
Χάνα
Ραβίνος Ντοβ Μπερ του Μέζεριτς / Μαγκίντ (π. 1772). Ήταν μαθητής και μετέπειτα διάδοχος του Μπαάλ Σσεμ Τοβ. Ανάμεσα στους μαθητές του ήταν οι ιδρυτές των διαφόρων χασσιδικών δυναστειών συμπεριλαμβανομένου του Ραβίνου Νάχουμ του Τσέρνομπιλ, του Ραβίνου Λεβή Γιτσχάκ του Μπερντίτσεβ και του Ραβίνου Σσνέορ Ζάλμαν του Λιάντι. Οι διδασκαλίες του, καταγραμμένες από τους μαθητές του, εμφανίζονται σε διάφορους τόμους που περιλαμβάνουν το Μαγκίντ Ντβαράβ ΛεΓιακόβ.
Ραβίνος Σσνέορ Ζάλμαν του Λιάντι / Άλτερ Ρέμπε / Ραβ (1745-1812). Χασιδιστής ραβίνος, αλαχική αρχή, και ιδρυτής του κινήματος Χαμπάντ. Γεννήθηκε στην Λιόζνα της Λευκορωσίας. Ήταν από τους βασικούς μαθητές του Μαγκίντ του Μέζεριτς. Ανάμεσα στα αναρίθμητα έργα του συμπεριλαμβάνονται η Τάνυα, ένα από τα πρώτα έργα που περιλαμβάνουν τις βασικές αρχές του Χαμπάντ Χασιδισμού και το Σσουλχάν Αρούχ α Ράβ, μια εκτεταμένη κωδικοποίηση του εβραϊκού νόμου. Είναι θαμμένος στο Χάντιατς, στην Ουκρανία και τον διαδέχθηκε ο γιός του, Ραβίνος Ντοβ Μπερ του Λουμπάβιτς.