To read it in English, click here
«Ποια είναι η σημαντικότερη πρόταση στην Τορά;» αναρωτιούνται οι Σοφοί στο Ταλμούδ. Εσείς ποια νομίζετε πως είναι;
Ένας ραβίνος είπε πως είναι το «Σσεμά Ισραέλ» (Άκουσε Ισραήλ, ο Κύριος ο Θ-ός σου, ο Κύριος είναι Ένας). Ένας άλλος είπε το «Βεαάβτα Λερεαχά Καμόχα» (Αγάπα τον πλησίον σου όπως τον εαυτό σου). Ο Ραβίνος Σσιμόν μπεν Πάζι όμως διάλεξε μια άλλη πρόταση: «Το ένα πρόβατο θα θυσιάσεις το πρωί και το δεύτερο πρόβατο θα θυσιάσεις το βράδυ» που αναφέρεται τις καθημερινές θυσίες που προσφέρονταν στον Ναό, τις «Κορμπάν Ταμίντ» (παντοτινή θυσία). Οι υπόλοιποι ραβίνοι συμφώνησαν μαζί του και αυτή ήταν η απόφαση τους.
Ακούγεται παράξενο. Τι είναι το τόσο ιδιαίτερο στη καθημερινή αυτή προσφορά;
Επίσης αναρωτιόμαστε γιατί ονομάζεται «παντοτινή» θυσία αφού προσφέρεται δυο φορές κάθε μέρα. Θα ταίριαζε καλύτερα να την πούμε καθημερινή, τακτική ή συχνή. Αφού δεν προσφέρεται όλη την ώρα...
Εδώ κρύβεται ένα σπουδαίο μάθημα - η δύναμη των μικρών και τακτικών συνήθειών. Αυτές επηρεάζουν όλη τη μέρα και όλη τη προσωπικότητά μας. Μπορεί πρακτικά να συμβαίνουν μόνο σε κάποιες στιγμές της ημέρας μας - αλλά η επίδραση τους είναι παντοτινή.
Οι Σοφοί μας λένε πως είναι καλύτερο να δίνει κανείς Τσεντακά (ελεημοσύνη) 0,05€ κάθε μέρα, παρά 1€ τον μήνα. Μπορεί το τελικό ποσό να είναι περίπου το ίδιο, αλλά με αυτή την καθημερινή προσφορά, ο άνθρωπος συνηθίζει να είναι περισσότερο γενναιόδωρος.
Αυτά τα μικρά και καθημερινά έχουν μεγαλύτερη αξία από κάτι μεγάλο που συμβαίνει μονάχα μια φορά. Ένα καθημερινό χαμόγελο και έγνοια προς κάποιο αγαπημένο πρόσωπο, αξίζει περισσότερο από ένα τέλειο πάρτι γενεθλίων... Τα παραδείγματα είναι ατέλειωτα.
Ειδικά σε αυτές τις μέρες που η καθημερινότητά μας είναι τόσο ασυνήθιστη, πρέπει να διαλέξουμε μερικά καθημερινά πράγματα που να μας στηρίζουν. Να βάλουμε ένα κέρμα κάθε πρωί (εκτός Σσαμπάτ) στο κουτί της ελεημοσύνης, να διαβάσουμε κάθε μέρα ένα άρθρο με εβραϊκό θέμα από το chabad.gr, να αφιερώσουμε 5 λεπτά να πούμε το Σσεμά, φορώντας τα Τεφιλίν (για άνδρες), να αφιερώσουμε 10 λεπτά καθημερινά να τηλεφωνήσουμε κάποιον που μπορεί να νιώθει μοναξιά κτλ.
Χάρη σε αυτές τις μικρές μας πράξεις, σίγουρα ο Θ-ός θα μας φέρει τον Μεσσία και μαζί του τις λύσεις για όλα τα προβλήματα τώρα!
Σσαμπάτ Σσαλόμ!
Χάνα