To read it in English, click here
Τι είδος χαρακτήρας είστε; Αυθόρμητος ή προγραμματισμένος;
Ποια βοήθεια εκτιμάται περισσότερο; Την αυθόρμητη βοήθεια όταν περνώντας βλέπουμε πως κάποιος χρειάζεται βοήθεια και σταματάμε για να τον βοηθήσουμε; Ή όταν προγραμματίζουμε και αφιερώνουμε τον χρόνο μας ειδικά για να βοηθήσουμε;
Ποιο «ευχαριστώ» είναι πιο ιδιαίτερο, το αυθόρμητο «ευχαριστώ» με τα λαμπερά μάτια αμέσως όταν λαμβάνουμε κάτι, ή το προγραμματισμένο «ευχαριστώ», με λεπτομέρειες, γράμμα και δωράκι;
Στην περικοπή Κι-Ταβό αυτής της εβδομάδας διαβάζουμε για τα «Μπικουρίμ». Όταν τα φρούτα φυτρώνουν και η καρδιά γεμίζεται με χαρά και ευγνωμοσύνη, θυμόμαστε χάρη σε ποιον έχουμε όλο αυτό το καλό και φέρνουμε τα πρώτα φρούτα στην Ιερουσαλήμ, στον Θ-ό. Αυτά τα πρώτα φρούτα ονομάζονται Μπικουρίμ, που στα εβραϊκά προέρχεται από την λέξη Μπεχόρ, δηλαδή πρωτότοκος. Αυτή η Μιτσβά πραγματοποιείται μόνο με τα φρούτα της Γης του Ισραήλ και μόνο όταν υπάρχει ο Ναός. Όμως, τα πνευματικά μηνύματα των Μπικουρίμ ισχύουν πάντα και παντού.
Η κατάκτηση και η διανομή της Γης του Ισραήλ ανάμεσα στους Εβραίους διάρκεσε 14 χρόνια. Υπάρχει διαφωνία ανάμεσα στους ραβίνους για το πότε άρχισε η Μιτσβά των Μπικουρίμ, δηλαδή από τη στιγμή που μπήκαμε και αρχίσαμε να τρώμε τα φρούτα της γης, ή μόνο αφού ολοκληρώθηκε η κατάκτηση και η κάθε μια φυλή βρίσκονταν πια στην περιοχή της. Πότε πρέπει να πούμε το «ευχαριστώ»; Αυθόρμητα και άμεσα, ή προγραμματισμένα και οργανωμένα;
Βασικά, στην κάθε ημέρα μας έχουμε και τα δύο είδη «ευχαριστώ» προς τον Θ-ό. Η μία είναι αυθόρμητη, αμέσως όταν ξυπνάμε. Πριν σηκωθούμε από το κρεβάτι, πριν προλάβουμε να αναλογιστούμε και να ετοιμαστούμε, λέμε το «Μοντέ Ανί», μια πρόταση αυθόρμητης ευχαριστίας προς τον Θ-ό που μας έδωσε ζωή για μια ακόμη μέρα.
Αργότερα, αφού ξυπνήσουμε εντελώς, ντυθούμε και οργανωθούμε, έρχεται η προσευχή. Κατά τη διάρκειά της προσευχής συλλογιζόμαστε περισσότερο το μεγαλείο του Θ-ού και τα τόσα που μας δίνει. Η ευχαριστία της προσευχής έρχεται από ολόκληρό μας τον εαυτό, με ολόκληρη την καρδιά μας.
Ποια ευχαριστία είναι σημαντικότερη; Η καθεμία έχει κάτι θετικό που δεν το έχει η άλλη. Από την μία ο αυθορμητισμός, έρχεται από πολύ βαθιά μέσα μας, αλλά δεν εμπεριέχει τις σκέψεις και τα συναισθήματά μας και δεν είναι βέβαιο πως αργότερα θα έχει δράση επίδραση στις πράξεις μας. Από την άλλη η προγραμματισμένη ευχαριστία, όντως είναι λιγότερο αυθόρμητη και άμεση, αλλά επιδρά σε όλη την προσωπικότητα μας.
Τελικά, χρειαζόμαστε και τα δύο είδη ευχαριστίας. Εσείς, σε ποιο είδος ευχαριστίας ταιριάζετε περισσότερο; Οι πιο αυθόρμητοι, ας πούμε αυτήν την εβδομάδα το «Μοντέ Ανί» αμέσως όταν ξυπνάμε. Οι πιο προγραμματισμένοι, ας πούμε το «Σσεμά Ισραέλ» αφού έχουμε συλλογιστεί τον Θ-ό και τις ευεργεσίες του.
Σσαμπάτ Σσαλόμ!
Χάνα
---------------------------------------------------------------------------
Σσεμά Γισραέλ
Καλύπτουμε με το δεξί μας χέρι τα μάτια μας για να συγκεντρωθούμε και λέμε τις πρώτες 2 φράσεις:
Σσεμά Γισραέλ Αδο-νάϊ Ελο-ένου Αδο-νάϊ Εχάντ.
Άκουσε Ισραήλ, ο Κύριος ο Θ-ός μας, ο Κύριος είναι Ένας.
Στη συνεχεία, λέμε ψιθυριστά:
Μπαρούχ Σσεμ κεβόντ μαλχουτό λε-ολάμ βάεντ.
Ευλογητό το όνομα και η δοξασμένη βασιλεία Του στους αιώνες των αιώνων
Και συνεχίζουμε:
Βε-ααβτά ετ Αδο-νάϊ Ελο-έχα, μπε-χόλ λεβαβεχά ου-βε-χόλ ναφσσεχά ου-βε-χόλ μεοντέχα. Βε-αγιού α-ντεβαρίμ αέλε ασσέρ ανοχί μετσαβεχά αγιόμ αλ λεβαβέχα. Βε-σσιναντάμ λε-βανέχα, βε-ντιμπαρτά μπαμ, μπε-σσιβετέχα μπε-βετέχα, ου-βε-λεχτεχά μπα-ντέρεχ, ου-βε-σσοχ-μπεχά ου-βε-κουμέχα. Ου-κεσσαρτάμ λε-ότ αλ γιαντέχα βε-αγιού λε-τοταφότ μπεν ενέχα, ουχ-ταβτάμ αλ μεζουζότ βετέχα ου-βισσαρέχα. (Δευτερονόμιο 6: 4-10)
Και θα αγαπάς Κύριον τον Θ-ό σου με όλη την καρδιά σου και με όλη την ψυχή σου και με όλη τη δύναμή σου. Και αυτοί είναι οι λόγοι τους οποίους εγώ προστάζω σε σένα σήμερα για να είναι μέσα στην καρδιά σου. Και θα τους διδάσκεις στα παιδιά σου και θα ομιλείς περί αυτών όταν διαμένεις στην οικία σου και όταν περπατάς καθ’ οδόν και όταν πλαγιάζεις και όταν σηκώνεσαι. Και θα δέσεις αυτούς ως σύμβολο στο χέρι σου και θα είναι ως προμετωπίδες μεταξύ των οφθαλμών σου. Και θα αναγράψεις αυτούς στη θύρα εισόδου της οικίας σου.
---------------------------------------------------------------------------
Μοντέ Ανί
Αμέσως μετά το πρωινό ξύπνημα λέμε την ακόλουθη σύντομη προσευχή:
Μοντέ Ανί Λεφανέχα Μέλεχ Χάι Βε- Καγιάμ Σσε- Εχεζάρτα Μπι Νισσματί Μπε- χεμλά Ραμπά Εμουνατέχα
Δίνω ευχαριστίες προς Σένα, Ζωντανέ και Αιώνιε Βασιλιά, που επέστρεψες την ψυχή μέσα μου με ευσπλαχνία, η πίστη Σου είναι μεγάλη.