To read it in English, click here
Αυτή την Δευτέρα, 6 Τεβέτ, είναι τα 19α γενέθλια μου. Τα φετινά γενέθλια μου έχουν κάτι πολύ ενδιαφέρον. Γιατί για πρώτη φορά από τότε που γεννήθηκα, τα γενέθλια μου στο εβραϊκό ημερολόγιο συμπίπτουν με τα γενέθλια μου στο γρηγοριανό.
Όπως γνωρίζουμε, οι εβραϊκές γιορτές (και τα εβραϊκά γενέθλια) δεν πέφτουν πάντα στην ίδια ημερομηνία στο γρηγοριανό ημερολόγιο. Το Χανουκά ας πούμε μπορεί να αρχίζει όπως φέτος στις 10 Δεκεμβρίου και μια άλλη χρονιά (όπως πέρσι), στις 22 Δεκεμβρίου.
Γιατί αυτή η διαφορά;
Υπάρχουν διάφοροι τρόποι να μετράμε την χρονιά. Ένας τρόπος είναι να ακολουθούμε τον ετήσιο κύκλο του ήλιου. Αυτός ο κύκλος διαρκεί περίπου 365 μέρες, τις οποίες χωρίζουμε σε 12 μήνες.
Ένας άλλος τρόπος είναι να ακολουθούμε τον μηνιαίο κύκλο της σελήνης, με την νέα σελήνη να σηματοδοτεί την αρχή του επόμενου μήνα. Αυτός ο σεληνιακός μήνας διαρκεί περίπου 29 ½ μέρες. Επομένως, 12 σεληνιακοί μήνες μας κάνουν μια χρονιά με 354 μέρες.
Όποιος ξέρει μαθηματικά θα δει ότι υπάρχει μια διαφορά 11 ημερών μεταξύ του ηλιακού και του σεληνιακού έτους.
Το γρηγοριανό ημερολόγιο ακολουθεί τον πρώτο τρόπο, τον ηλιακό κύκλο. Το εβραϊκό συγχρονίζει και τους δύο τρόπους. Με άλλα λόγια, βασίζεται στον σεληνιακό μήνα αλλά και στον ηλιακό έτος. Πως γίνεται αυτό και για πιο λόγο;
Η Τορά μάς προστάζει να μετράμε τον χρόνο σύμφωνα με την σελήνη, για αυτό οι Εβραίοι μετρούν τους μήνες σύμφωνα με την Νέα Σελήνη. Αλλά η Τορά μάς προστάζει επίσης να γιορτάζουμε το Πέσαχ την άνοιξη.
Εδώ υπάρχει πρόβλημα. Αν μετράμε τον χρόνο σύμφωνα μόνο με την σελήνη, θα «χάνουμε» κάθε χρόνο 11 ημέρες σε σύγκριση με τον ηλιακό κύκλο. Μετά από μερικά χρόνια, θα έχουμε «χάσει» τόσες πολλές ημέρες, που το Πέσαχ θα πέφτει τον χειμώνα.
Για αυτό οι Σοφοί μας επινόησαν το εβραϊκό ημερολόγιο σύμφωνα με το οποίο προσθέτουμε ένα επιπλέον σεληνιακό μήνα, τον Αντάρ I, κάθε μερικά χρόνια. Με αυτόν τον τρόπο, μετά από 19 χρόνια, «εξισορροπείται» η διαφορά μεταξύ σεληνιακού και ηλιακού έτους. Με άλλα λόγια, στο τέλος του κύκλου των 19 ετών, θα έχουν περάσει ακριβώς ο ίδιος αριθμός ημερών στο εβραϊκό ημερολόγιο και στον ηλιακό κύκλο (γρηγοριανό ημερολόγιο).
Έτσι, οι εβραϊκές γιορτές είναι κινητές σε σχέση με το γρηγοριανό ημερολόγιο, αλλά το Πέσαχ πέφτει πάντα την άνοιξη. Και η εβραϊκή ημερομηνία και η γρηγοριανή ημερομηνία συμπίπτουν κάθε 19 χρόνια.
Την επόμενη φορά που τα εβραϊκά μου γενέθλια (6 Τεβέτ) θα συμπίπτουν με τα γρηγοριανά μου γενέθλια (21 Δεκεμβρίου), θα είμαι 38 χρονών!
Σσαμπάτ Σσαλόμ,
Άριε από την Γιεσσιβά