To read it in English click here
Αυτό το Σσαμπάτ, θα διαβάσουμε στην Συναγωγή (όπου επιτρέπεται) επιπλέον από την περικοπή της εβδομάδας Κι Τισά, την Παρασσά Παρά (κυριολεκτικά, την Περικοπή της Αγελάδας). Τι είναι αυτή η περικοπή; Είναι η περικοπή στην οποία περιγράφεται ο τρόπος για να εξαγνιστεί ένας Εβραίος ο οποίος είναι Ταμέ (δηλαδή τελετουργικά ακάθαρτος) λόγω επαφής με νεκρό. Ο Κοέν (ιερέας) έπρεπε να πάρει μια κόκκινη δαμαλίδα (αγελάδα), Παρά Αντουμά, να την σφάξει, και να την βάλει στην φωτιά μαζί με κέδρινο ξύλο, ύσσωπο και κόκκινο μαλλί. Μετά, ένας Εβραίος που ήταν Ταόρ (δηλαδή τελετουργικά αγνός) έπρεπε να πάρει λίγο από την στάχτη, να την ανακατέψει με νερό και να ρίξει λίγο πάνω στον Ταμέ, την τρίτη και την έβδομη μέρα της εξάγνησης του, και τότε αυτός γινόταν Ταόρ.
Γιατί διαβάζουμε την Παρασσά Παρά; Γιατί έχει να κάνει με το Πέσαχ. Στην εποχή του Ναού, έφερναν την παραμονή του Πέσαχ μια θυσία (η οποία ονομάζεται Θυσιά του Πέσαχ), την οποία έτρωγαν το βράδυ του Σέντερ. Για να μπει κάποιος στον Ναό, να φέρει και να φάει από αυτήν την θυσία, έπρεπε να είναι Ταόρ, τελετουργικά αγνός. Αφού η διαδικασία αυτή έπαιρνε χρόνο (μια εβδομάδα), υπενθύμιζαν σε όλους να μην περιμένουν την τελευταία στιγμή, αλλά να εξαγνιστούν νωρίς για να μπορούν να θυσιάσουν το Πέσαχ. Σε ανάμνηση αυτού διαβάζουμε την Παρασσά Παρά.
Ποιό είναι το μήνυμα που μας δίνει η Παρασσά Παρά; Η Τουμά του νεκρού, είναι η χειρότερη Τουμά που υπάρχει. Γιατί αυτό; Είναι επειδή το χειρότερο πράγμα που συμβαίνει στον άνθρωπο, είναι όταν πράττει σαν νεκρός. Τι θα πει νεκρός; Έχει το σώμα του ολόκληρο, αλλά δεν υπάρχει ζωή μέσα του. Η πράξη των Μιτσβότ και η μελέτη της Τορά πρέπει να γίνονται με ενθουσιασμό, χαρά και ζωή.
Έτσι, θα φτάσουμε σύντομα στον χρόνο του Μεσσία, όταν δεν θα υπάρχει πια θάνατος, ούτε φύσικος, ούτε πνευματικός.
Σσαμπάτ Σσαλόμ,
Άριε από την Γιεσσιβά