Printed fromChabad.gr
ב"ה

Γιατί μετράμε τις ημέρες μεταξύ Πέσαχ και Σσαβουότ;

Thursday, 8 April, 2021 - 11:46 am

To read it in English, click here

Copy of Ayto to gnorizate_ BLOG (2).png 

Υπάρχει μια Μιτσβά, να μετράμε τις μέρες και τις εβδομάδες από το Πέσαχ μέχρι το Σσαβουότ και να γιορτάζουμε το Σσαβουότ την 50η μέρα. Το μέτρημα αυτό ορίζει την ημερομηνία του Σσαβουότ. 

Το μέτρημα αρχίζει την παραμονή της δεύτερης μέρας του Πέσαχ. Μετράμε την παραμονή της κάθε μέρας. π.χ. Αύριο (Παρασκευή 2/04/21) θα είναι η 5η μέρα του Όμερ, και θα μετρήσουμε σήμερα (Πέμπτη 1/04/21) το βράδυ (μετά την εμφάνιση τριών αστεριών) 5 ημέρες. Το μέτρημα συνοδεύεται από μια ευλογία. 

Αν κάποιος ξεχάσει και δεν μετρήσει το βράδυ, μπορεί να μετρήσει ολόκληρη την επόμενη μέρα, μέχρι την δύση του ηλίου, όμως, δεν μπορεί να απαγγείλει την ευλογία. Τις επόμενες μέρες, συνεχίζει κανονικά να μετράει απαγγέλλοντας την ευλογία. Αν όμως κάποιος ξεχάσει να μετρήσει και την υπόλοιπη μέρα, από την επόμενη βραδιά (και μετά) μπορεί (και πρέπει) να εκπληρώσει την Μιτσβά του μετρήματος, αλλά χωρίς την ευλογία. 

Αυτό το μέτρημα ονομάζεται το Μέτρημα του Όμερ (Σεφιράτ α Όμερ). Τι είναι το Όμερ; Είναι μια θυσία που πρόσφεραν στον Ναό την επόμενη της Πρώτης Μέρας του Πέσαχ. Την εποχή του Ναού, η Προσφορά του Όμερ σηματοδοτούσε ότι αυτήν την ημέρα άρχιζε το μέτρημα για το Σσαβουότ. 

Μια από τις εξηγήσεις που δίνουν οι Σοφοί μας για αυτό το μέτρημα είναι η εξής: Όταν βγήκαν από την Αίγυπτο, οι Εβραίοι γνώριζαν πως πρόκειται να παραλάβουν την Τορά, και από τον μεγάλο ενθουσιασμό τους, μετρούσαν τις μέρες μέχρι να συμβεί. Το Σσαβουότ γιορτάζουμε τoν Δόσιμο της Τορά. Το μέτρημα μάς υπενθυμίζει πως πρόκειται να παραλάβουμε την Τορά και πάλι το Σσαβουότ που μας έρχεται και πρέπει να προετοιμαστούμε για αυτό. 

Κατεβάστε ΕΔΩ όλο το πρόγραμμα του μετρήματος με την αντίστοιχη μέρα. Εκτυπώστε το και τοποθετήστε το κάπου που θα το δείτε καθημερινά (π.χ στην κουζίνα) για να μη χάσετε κάποια  μέρα!

Σσαμπάτ Σσαλόμ και Χαγκ Σαμέαχ,

Άριε από τη Γιεσσιβά


Η ευλογία είναι (όταν λέμε την ευλογία πρέπει να γνωρίζουμε ποια μέρα του Όμερ είναι): 

Μπαρούχ ατά Αντο-νάι Ελο-ένου μέλεχ αολάμ ασσέρ κιντεσσάνου μπεμιτσβοτάβ βετσιβάνου αλ σεφιράτ αόμερ. 

Ευλογητός Συ Κύριε Θ-έ μας, Βασιλιά του κόσμου, ο Οποίος μας καθαγίασε με τις εντολές Του και μας διέταξε το μέτρημα του Όμερ. 

Μετράμε τις ημέρες: 

[Σήμερα το βράδυ 1 Αρπιλίου 2021 λέμε:] Αγιόμ χαμισσά γιαμίμ λαΌμερ

Σήμερα είναι … [αναφέρουμε τον αριθμό των ημερών, και όταν υπάρχουν και των εβδομάδων] για το [μέτρημα του] Όμερ 

Μετά το μέτρημα λέμε: 

Αραχαμάν ου γιαχαζίρ λάνου αβοντάτ μπετ αμικντάσς λιμκομά μπιμερά βεγιαμένου αμέν σέλα. 

Ο Ελεήμον ας μας επιστρέψει την λειτουργία του Ναού στην θέση της σύντομα στις μέρες μας Αμέν Σέλα.

Comments on: Γιατί μετράμε τις ημέρες μεταξύ Πέσαχ και Σσαβουότ;
There are no comments.

WhatsApp