To read it in English, click here
Κάθε Σσαμπάτ στην συναγωγή βγάζουμε το Σέφερ από το Εχάλ όπου φυλάσσονται οι κύλινδροι της Τορά (οι Ασκεναζίμ το ονομάζουν Αρόν Ακόντες) και διαβάζουμε την περικοπή της εβδομάδας. Η περικοπή χωρίζεται σε επτά μέρη και κάθε μέρος ονομάζεται Αλιγία (κυριολεκτικά Ανέβασμα). Για κάθε Αλιγία καλείται κάποιος άλλος στην Τεβά, το μέρος όπου γίνεται η ανάγνωση και απαγγέλλει μια ευλογία πρίν και μετά την ανάγνωση. Χρησιμοποιείται το ρήμα ανεβαίνω ή ανέρχομαι, όχι μόνο γιατί η Τεβά συνηθίζεται να είναι το υψηλότερο μέρος στην συναγωγή, αλλά κυρίως επειδή κάποιος που αναγινώσκει την Τορά, ανυψώνεται πνευματικά. Αυτό το κάνουν οι Εβραίοι ήδη για περισσότερο από 3000 χρόνια (χιλιάδες, δεν έκανα λάθος ☺).
Ο Μωσσέ Ραμπένου (ο Δάσκαλός μας Μωυσής) καθόρισε να διαβάζουμε την Τορά κάθε εβδομάδα, το Σσαμπάτ. Η Τορά διαχωρίζεται σε περικοπές (Παρασσά, πληθυντικός: Παρασσιότ), ώστε να ολοκληρώνεται η ανάγνωση ολόκληρης της Τορά μέσα σε μια χρονιά. (Συνηθίζουμε να ολοκληρώνουμε και να ξαναρχίσουμε την Τορά το Σιμχάτ Τορά). Η ανάγνωση γίνεται όταν υπάρχει μινιάν (10 Εβραίοι ενήλικες) και υπάρχει Σέφερ Τορά. Αν δεν υπάρχει Σέφερ ή δεν μαζεύεται μινιάν, συνηθίζεται να αναγινώσκουμε (χωρίς ευλογία) την περικοπή της εβδομάδας από ένα Χουμάσς (έντυπη έκδοση της Τορά).
Αρχικά ο κάθε ανερχόμενος διάβαζε το δικό του μέρος. Όμως την εποχή του Ταλμούδ, επειδή πολλοί δεν ήξεραν να διαβάζουν σωστά και ντρέπονταν που δεν μπορούσαν να ανέβουν στην Τεβά, επικράτησε η πρακτική ένας μπαάλ κορέ (αναγνώστης) να διαβάζει όλη την περικοπή ενώ οι ανερχόμενοι βρίσκονται δίπλα του, διαβάζοντας μαζί του σιωπηλά λέξη προς λέξη.
O μπάαλ κορέ δεν χρειάζεται να είναι ραβίνος, αλλά θα πρέπει να προετοιμαστεί καλά ώστε να προφέρει σωστά τις λέξεις. Αυτό είναι σημαντικό επειδή η Τορά είναι γραμμένη σε περγαμηνή χωρίς νεκουντότ, δηλαδή τα σύμβολα που αντιπροσωπεύουν τα φωνήεντα και είναι εύκολο να γίνουν λάθη. Επίσης είναι έθιμο να διαβάζουμε την Τορά με μελωδία. Στο Χουμάσς υπάρχουν συγκεκριμένα σύμβολα, τα τεαμίμ, που δείχνουν την μελωδία, σαν να υπάρχουν νότες στις λέξεις. Ούτε τα τεαμίμ βρίσκονται στο Σέφερ Τορά, οπότε η εξοικείωση με τη μελωδία είναι επίσης μέρος της προετοιμασίας. Κατά τη διάρκεια της Ανάγνωσης της Τορά, οι παρευρισκόμενοι πιστοί πρέπει να ακούνε και να διαβάζουν το κείμενο από το Χουμάσς.
Την ερχόμενη εβδομάδα θα εξηγήσουμε γιατί διαβάζουμε την Τορά και την Δευτέρα και την Πέμπτη.
Σσαμπάτ Σσαλόμ,
Άριε από τη Γεσσιβά