To read it in English, click here
Το Σσαμπάτ είναι μια πολύ ιδιαίτερη μέρα. Ντυνόμαστε ωραία, τρώμε ιδιαίτερα φαγητά. Η εβραϊκή κουζίνα είναι γεμάτη με φαγητά τα οποία συναντάμε (συνήθως μόνο) το Σσαμπάτ. Γιατί αυτό;
Στους προφήτες (Ησαΐας 58:13) βρίσκουμε δυο λέξεις που έχουν να κάνουν με την τήρηση του Σσαμπάτ: Τιμή (כבוד καβόντ) και απόλαυση (עונג όνεγκ).
Οι Σοφοί μάς εξηγούν πως τιμή είναι το να έχουμε καθαρά και ωραία ρούχα που δεν τα χρησιμοποιούμε την υπόλοιπη εβδομάδα και είναι ξεχωριστά και ιδιαίτερα μόνο το Σσαμπάτ. Η απόλαυση είναι να ευχαριστηθούμε το Σσαμπάτ με ξεχωριστά φαγητά.
Για να διαχωρίζουν οι Εβραίοι το Σσαμπάτ από τις άλλες μέρες, σε όλες τις γενιές, είχαν πάντα ιδιαίτερα φαγητά (το καλύτερο που τους επέτρεπε η οικονομική τους δυνατότητα) που τα φύλαγαν για το Σσαμπάτ. Από μικρά παιδιά όλοι μεγάλωναν γνωρίζοντας πως το Σσαμπάτ σημαίνε ένα μεγάλο τραπέζι και με καλό φαγητό, με ξεχωριστά ωραία ρούχα κτλ.
Ας προσπαθήσουμε αυτό το Σσαμπάτ να το ξεχωρίσουμε από τις υπόλοιπες μέρες της εβδομάδας, ετοιμάζοντας κάτι το διαφορετικό και το ξεχωριστό για τα γεύματά του (Παρασκευή βράδυ και Σσαμπάτ μεσημέρι). Δείτε εδώ το κείμενο για το Κιντούσς.
Σσαμπάτ Σσαλόμ,
Άριε από τη Γεσσιβά