To read it in English, click here
Η χρονιά που ξεκινά την επόμενη εβδομάδα με το Ροσς Ασσανά είναι πολύ ιδιαίτερη. Ονομάζεται Σσεμιτά, στα ελληνικά Σαμπατικό ή Σαββατικό Έτος.
Τι είναι η χρονιά της Σσεμιτά;
Κάθε 7ο χρόνο έχουμε ειδικές Μιτσβότ που αφορούν αυτή την χρονιά, δηλαδή να κάνουμε Σσεμιτά (στα ελληνικά αφήνω) στην γη και στα χρήματα.
1. Στην γη:
Πρώτα, η Σσεμιτά αφορά τη γη, δηλαδή πρέπει να αφήσουμε την καλλιέργεια των χωραφιών. Απαγορεύεται να καλλιεργήσουμε τα χωράφια μας (αγρανάπαυση). Δεν κάνουμε εργασίες στο χωράφι πχ. όργωμα ή σπορά ή να βάλουμε λίπασμα και αφιερώνουμε τον χρόνο μας στη μελέτη και άλλες πνευματικές επιδιώξεις.
Δεύτερο, τα χωράφια εγκαταλείπονται σαν να μην είχαν ιδιοκτήτη. Oι καρποί που φυτρώνουν χωρίς την δική μας παρέμβαση, πχ τα φρούτα στα δέντρα, δεν τα θεωρούμε δικά μας για εμπορικούς λόγους. Μπορούμε να τα μαζέψουμε όπως ο κάθε ένας μπορεί να μπει σε αυτό το χωράφι και να μαζέψει για ιδία χρήση μόνο.
Τρίτο, αυτοί οι καρποί θεωρούνται ιεροί και δεν μπορούμε απλά να τους πετάξουμε με ασέβεια αν δεν τους καταναλώσουμε.
Τα παραπάνω αφορούν μόνο τα χωράφια της Γης του Ισραήλ, μέχρι και τις μέρες μας.
Γιατί;
Μια από τις εξηγήσεις είναι πως, όπως στις ημέρες της εβδομάδας έχουμε το Σσαμπάτ για να μας υπενθυμίσει τον Δημιουργό μας, έτσι και στα έτη, κάθε 7η χρονιά έχουμε το Σαββατικό έτος, δηλαδή, διακόπτουμε την εργασία της γης για να θυμόμαστε πως η γη ανήκει στον Θ-ό.
Επίσης, μας υπενθυμίζει πως όλα προέρχονται από Εκείνον. Στην ροή της ζωής όταν καλλιεργούμε την γη, ή στην δουλειά μας κτλ, μπορεί να σκεφτούμε πως τα καταφέρνουμε «μόνοι μας». Όταν όμως έχουμε μια ολόκληρη χρονιά στην οποία δεν καλλιεργούμε επειδή ο Θ-ός μάς το πρόσταξε, αναγνωρίζουμε πως οι ευλογίες στην ζωή μας προέρχονται από τον Θ-ό.
2. Στα χρήματα:
Επίσης, η Σσεμιτά αφορά χρήματα μας, δηλαδή, πρέπει να αφήσουμε τα χρήματα που δανείσαμε. Αν δώσαμε ένα δάνειο και ήρθε η χρονιά της Σσεμιτά, απαγορεύεται να το ζητήσουμε πίσω. Μπορούμε όμως να τα το δεχτούμε πίσω εάν αυτός στον οποίο δανείσαμε θελήσει από μόνος του να τα επιστρέψει. Αυτή η Μιτσβά αφορά τους Εβραίους σε όλο τον κόσμο και δεν ισχύει μόνο στην Γη του Ισραήλ.
Πριν από περισσότερα από 2.000 χρόνια, ο Χιλέλ ο Πρεσβύτερος είδε ότι οι άνθρωποι απέφευγαν να δώσουν δάνεια καθώς πλησίαζε το έτος της Σσεμίτα. Προκειμένου να ενθαρρύνει τους ανθρώπους να συνεχίσουν να δανείζουν χρήματα (αποτελεί Μιτσβά να βοηθάμε όσους έχουν ανάγκη), καθιέρωσε το σύστημα Προυζμπούλ (פרוזבול). Το Προυζμπούλ είναι μια απλή δήλωση μπροστά στο Μπετ Ντιν ότι μεταφέρουμε σε εκείνους τα χρέη που μας οφείλουν καθιστώντας έτσι δυνατή την εξαργύρωσή τους ακόμη και κατά τη διάρκεια της Σσεμιτά.
Έως και τις μέρες μας, αυτή η δήλωση του Προυζμπούλ γίνεται την παραμονή του Ροσς Ασσανά ενός Έτους Σσεμιτά (και στο τέλος, σύμφωνα με ορισμένους), μπροστά σε ένα Μπετ Ντιν (3 άνδρες).
Γιατί;
Αυτή η Μιτσβά καθώς και η διαδικασία του Προυζμπούλ, μας υπενθυμίζει το Θ-ό. Γιατί τα χρήματα τα κερδίσαμε χάρη στις ευλογίες του Θ-ού στην ζωή μας. Τα αφήνουμε στον δανειζόμενο, για να θυμόμαστε ότι η επιτυχία μας δεν έρχεται (μόνο) μέσα από τη δουλειά μας, αλλά και με τη βοήθεια του Θ-ού.
Σσαμπάτ Σσαλόμ και Σσανά Τοβά,
Άριε από τη Γεσσιβά