To read it in English, click here
Απόψε (Δευτέρα 20/09/21) με την δύση του ηλίου, αρχίζει η γιορτή του Σουκότ.
Το Σουκότ έχουμε 2 πολύ ιδιαίτερες Μιτσβότ, την Σουκά και τα Τέσσερα Είδη, αλλά σε αυτό το κείμενο θα επικεντρωθούμε στην Σουκά :-).
Τι είναι η Σουκά;
Η Σουκά (πληθυντικός Σουκότ) είναι μία προσωρινή κατασκευή, η σκεπή της οποίας λέγεται Σχαχ και φτιάχνεται από κομμένα φυτά.
Τι κάνουμε μέσα στη Σουκά;
Η Τορά, όταν μας προστάζει την Μιτσβά της Σουκά, αναφέρει «Επί επτά ημέρες θα κατοικείτε σε Σουκότ» (Λευιτικό 23:42). Στο Ταλμούντ (Σουκά 28β), οι Σοφοί μάς εξηγούν ότι το να κατοικήσουμε στη Σουκά σημαίνει να κάνουμε εκεί όλα όσα κάνουμε στο σπίτι. Δηλαδή, για 8 ημέρες (7 στο Ισραήλ) να φάμε και να πιούμε, να μελετήσουμε, να συζητήσουμε κτλ. μέσα στη Σουκά.
Γιατί φτιάχνουμε τη Σουκά;
Η Τορά αναφέρει σχετικά με την γιορτή του Σουκότ «… για να γνωρίζουν οι απόγονοί σας, ότι έβαλα τους Ισραηλίτες να κατοικούν σε Σουκότ, όταν τους έβγαλα από την Γη της Αιγύπτου» (Λευιτικό 23:42). Όταν ο Θ-ός μάς έβγαλε από την Αίγυπτο, μας οδήγησε στην έρημο και μας προστάτεψε από τον ήλιο, τα άγρια ζώα κτλ. με τα Σύννεφα της Δόξας. Ώς υπενθύμιση αυτού, καθόμαστε στην Σουκά, η οποία μας περιβάλλει από τις 4 πλευρές και από πάνω, όπως τα Σύννεφα της Δόξας.
Πως χτίζουμε μια Σουκά;
Το βασικό στη Σουκά είναι το να είναι μια κατασκευή που να αντέχει, δηλαδή πρέπει οι τοίχοι να αντέχουν σε συνηθισμένους ανέμους. (Για παράδειγμα, δεν πρέπει να πάρουμε ένα σεντόνι και να κάνουμε από αυτό ένα τοίχο). Το ύψος του τοίχου από κάθε πλευρά πρέπει να είναι τουλάχιστον 1 ½ μέτρο, για να θεωρείται κατασκευή. Για το Σχαχ, την οροφή, πρέπει να τοποθετούμε κομμένα φυτά, όπως κομμένα κλαδιά δέντρου. Επίσης, είναι έθιμο να στολίζουμε τη Σουκά, ο καθένας όπως προτιμά, δεν υπάρχουν κανόνες.
Υπάρχουν μερικά σημαντικά πράγματα που πρέπει να προσέχουμε όταν χτίζουμε μια Σουκά:
1. Το Σχαχ (οροφή) πρέπει να είναι αρκετό ώστε να προσφέρει σκιά από τον ήλιο, δηλαδή πρέπει να υπάρχει περισσότερη σκιά από ήλιο μέσα στη Σουκά.
2. Η Σουκά πρέπει να είναι απευθείας κάτω από τον ουρανό και το μόνο ταβάνι να είναι το Σχαχ. Δεν μπορούμε να χτίσουμε τη Σουκά μέσα στο σπίτι, σε βεράντα με ταβάνι, ούτε κάτω από ένα δέντρο.
3. Πρέπει να μπορούμε εύκολα να δούμε το Σχαχ όταν καθόμαστε, για αυτό δεν κάνουμε τη Σουκά πιο ψηλή από (περίπου) 10 μέτρα. Εάν το Σχαχ δεν καλύπτει όλη την επιφάνεια της κατασκευής, πρέπει κανείς να κάθεται κάτω από το Σχαχ για να θεωρείται ότι κάθεται στη Σουκά.
4. Ο ελάχιστος όγκος της Σουκά πρέπει να είναι αρκετός ώστε να χωράει ένας καθισμένος άνθρωπος με ένα τραπέζι για να φάει (αυτό το ελάχιστο όριο αφορά το ύψος, το φάρδος και το πλάτος). Όμως δεν υπάρχει μέγιστο όριο στο φάρδος και στο πλάτος. (Υπάρχει μέγιστο ύψος, όπως αναφέραμε παραπάνω).
Τι συμβολίζει η Σουκά;
Στη Σουκά υπάρχει κάτι το πολύ ενδιαφέρον. Το Ταλμούντ λέει πως όλοι μαζί οι Εβραίοι μπορούν να καθίσουν σε μια Σουκά (αφού δεν υπάρχει μέγιστο όριο στην επιφάνεια της κατασκευής). Όταν καθόμαστε στην Σουκά, χωράνε όλοι οι Εβραίοι, δεν μας ενδιαφέρει ποιος είναι ο καθένας. Ο κάθε Εβραίος έχει μια θέση στη Σουκά και η Σουκά μάς περιβάλλει όλους μαζί. Έτσι η Σουκά μάς υπενθυμίζει την ενότητα του Εβραϊκού λαού, ένα από τα κεντρικά μηνύματα του Σουκότ.
Χαγκ Σαμέαχ,
Άριε από την Γιεσσιβά