To read it in English, click here
Αυτήν την εβδομάδα αρχίζουμε ξανά τον κύκλο ανάγνωσης της Τορά. Η Τορά έχει 54 περικοπές (Παρασσά, πληθυντικός Παρασσιότ) και διαβάζουμε μια περικοπή (μερικές φορές δυο) κάθε εβδομάδα. Το Σιμχάτ Τορά που ήταν μόλις πριν λίγες μέρες, ολοκληρώσαμε την Τορά, οπότε τώρα ξαναρχίζουμε την Τορά από την αρχή, από την πρώτη περικοπή, την Παρασσά Μπερεσσίτ, από το Πρώτο Βιβλίο της Πεντατεύχου, Γένεσις.
Γιατί όμως ξαναδιαβάζουμε κάθε χρονιά τα ίδια; Τα διαβάσαμε ήδη την προηγούμενη χρονιά και την προ-προηγούμενη κ.τ.λ.;
Η απάντηση είναι, πως μπορεί να μας φαίνεται πως είναι οι ίδιες λέξεις, αλλά πάντα θα υπάρχει κάτι το οποίο δεν έχουμε καταλάβει ακόμα, θα υπάρχει ένα βαθύτερο επίπεδο γνώσης και κατανόησης να εξερευνήσουμε. Επίσης, υπάρχουν πολλοί τρόποι να μελετήσει κανείς την Τορά. Υπάρχουν αμέτρητα βιβλία που εξηγούν με διάφορους τρόπους ερμηνείας την Τορά. Έτσι μπορούμε να συνεχίσουμε την μελέτη με έναν τρόπο διαφορετικό κάθε χρόνο από αυτόν που ήδη γνωρίζουμε.
Οι γιορτές του μήνα Τισσρί είναι πολύ ωραίες, το Σέντερ του Ροσς Ασσανά, το Σσοφάρ, οι προσευχές του Γιόμ Κιπούρ, τα γεύματα στην Σουκά, η χαρά του Σιμχάτ Τορά. Αλλά τώρα αρχίζουν οι «βαρετές» μέρες της χρονιάς, όπου δεν υπάρχουν γιορτές για ένα πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα. Για αυτό ξεκινάμε τώρα την Τορά, για να πάρουμε μαζί μας κάτι από τον μήνα Τισσρί για τις υπόλοιπες ημέρες της χρονιάς. Αφήνουμε τις Γιορτές και μπαίνουμε στην καθημερηνότητά μας με την έμνευση, το «πρότζεκτ» και τον στόχο να μελετάμε την Τορά, εβδομάδα με την εβδομάδα, από την μια περικοπή στην επόμενη περικοπή, μέχρι την ολοκλήρωση της Τορά το επόμενο Σιμχάτ Τορά.
Ο Ραβίνος Γιοσέφ Γιτσχάκ Σσνέερσον ενθάρρυνε τους ανθρώπους να μελετούν κάθε μέρα ένα μέρος της περικοπής της εβδομάδας (μαζί με την κλασσική εξήγηση του Ράσσι, Ραβίνου Σσλόμο Γιτσχακί). Όπως έχουμε αναφέρει παλιότερα (Γιατί ο Κοέν ανεβαίνει πρώτος στην Τορά;), κάθε Σσαμπάτ έχουμε 7 Αλιγιότ, 7 ανθρώπους που ανεβαίνουν να διαβάσουν την Τορά, και κάθε περικοπή χωρίζεται σε 7 μέρη, ένα για κάθε Αλιγιά. Κάθε μέρα της εβδομάδας μελετάμε ένα κομμάτι, δηλαδή μια Αλιγιά π.χ. την Κυριακή μελετούμε την πρώτη Αλιγιά, την Παρασκευή την έκτη Αλιγιά της περικοπής κλπ. Αυτό ισχύει και για το Σσαμπάτ, στο οποίο μελετάμε το έβδομο και τελευταίο κομμάτι της περικοπής, επιπρόσθετος της ανάγνωσης όλης της περικοπής.
Σε κάθε νέο ξεκίνημα, ο Θ-ός μάς δίνει τις δυνάμεις να πάρουμε μια νέα απόφαση, να αρχίσουμε κάτι καινούργιο, και είθε όλοι μας να ξεκινήσουμε την χρονιά και την Τορά με υγεία και χαρά.
Σσαμπάτ Σσαλόμ,
Άριε από τη Γεσσιβά