To read it in English, click here.
Στην εποχή του Δεύτερου Ναού υπήρχαν πολλοί Εβραίοι που δεν τηρούσαν σωστά το Σσαμπάτ. Οι Σοφοί εκείνης της εποχής λοιπόν απαγόρευσαν να μετακινούμε το Σσαμπάτ αντικείμενα χωρίς σκοπό, ώστε να μην έχει ως αποτέλεσμα να κάνουμε τις απαγορευμένες εργασίες. Εξαιρούνται τα βιβλία και το φαγητό, τα οποία μπορούμε να μετακινούμε και χωρίς συγκεκριμένο σκοπό.
(Αυτό είναι επιπλέον της βιβλικής απαγόρευσης να μεταφέρουμε αντικείμενα από ιδιωτικό σε δημόσιο χώρο, που αποτελεί μια από τις Μελαχότ, τις πρωταρχικές εργασίες που απαγορεύονται το Σσαμπάτ)
Η ραβινική απαγόρευση μετακίνησης αντικειμένων έχει και επιπλέον εξηγήσεις:
1. Όπως έχουμε δει σε προηγούμενο κείμενο, η μέρα του Σσαμπάτ πρέπει να ξεχωρίζει από τις άλλες μέρες. Αν κάποιος μπορεί να περάσει την ημέρα του οργανώνοντας το σπίτι του αντί να μελετάει, τότε δεν ξεχωρίζει την ημέρα αυτή από τις καθημερινές.
2. Όταν κάποιος μετακινεί πράγματα χωρίς να σκέφτεται, μπορεί να ξεχαστεί και να τα μεταφέρει έξω, το οποίο απαγορεύεται όπως αναφέραμε.
3. Εάν κάποιος δεν εργάζεται, το Σσαμπάτ μπορεί να μοιάζει με τις άλλες μέρες της εβδομάδας. Το να μη μετακινεί αντικείμενα κάνει το Σσαμπάτ ξεχωριστό.
Τα αντικείμενα που απαγορεύεται να μετακινούμε το Σσαμπάτ χωρίς σκοπό ονομάζονται Μουκτσέ (κυριολεκτικά παραμερισμένο), και χωρίζονται σε αρκετές κατηγορίες.
Θα δούμε εδώ τις βασικές κατηγορίες αντικειμένων Μουκτσέ και πότε και για ποιο σκοπό επιτρέπεται να τα μετακινούμε:
1) Ένα σκεύος ή εργαλείο (כלי) που η χρήση του επιτρέπεται το Σσαμπάτ - π.χ. Ένα ποτήρι. Αυτό επιτρέπεται να μετακινηθεί αν θέλουμε να το χρησιμοποιήσουμε, ή αν χρειαζόμαστε τον χώρο όπου βρίσκεται (π.χ χρειαζόμαστε το τραπέζι στο οποίο βρίσκεται το ποτήρι), και επίσης για να το φυλάξουμε (π.χ. αν το ποτήρι βρίσκεται στο μπαλκόνι και δεν θέλουμε να κλαπεί, μπορούμε να το βάλουμε μέσα στο ντουλάπι).
2) Ένα σκεύος ή εργαλείο (כלי) που η χρήση του απαγορεύεται το Σσαμπάτ - π.χ. Μια βελόνα. Επειδή η γενική χρήση του απαγορεύεται το Σσαμπάτ, μπορούμε να το μετακινήσουμε μόνο για να το χρησιμοποιήσουμε (με τρόπο που επιτρέπεται το Σσαμπάτ, π.χ, θέλουμε με τη βελόνα να βγάλουμε ένα αγκάθι από το χέρι), ή αν χρειαζόμαστε τον χώρο όπου βρίσκεται. Δεν μπορούμε όμως να το μετακινήσουμε για να το φυλάξουμε.
3) Κάτι που δεν είναι σκεύος ή εργαλείο (כלי) - π.χ. Μια πέτρα. Αυτό απαγορεύεται να το μετακινήσουμε για κανένα λόγο.
Το Σσαμπάτ λοιπόν, μπαίνουμε σε μια άλλη διάσταση, όπου δεν ασχολούμαστε με τα καθημερινά αντικείμενα χωρίς λόγο. Αυτό δημιουργεί τις κατάλληλες συνθήκες για να απολαύσουμε ένα ξεχωριστό Σσαμπάτ, με καλό φαγητό, προσευχή, μελέτη και ανάπαυση.
Σσαμπάτ Σσαλόμ,
Άριε από τη Γεσσιβά