Το Πουρίμ ήρθε και πέρασε τόσο γρήγορα …. Τα παιδιά εύχονταν να κρατήσει τουλάχιστον μία εβδομάδα! Το Πουρίμ είναι το Εβραϊκό καρναβάλι, αλλά κάτι περισσότερο από μεταμφιέσεις και διασκέδαση… Γιορτάζουμε τη θαυμαστή σωτηρία των Εβραίων της Περσίας από τη δολοπλοκία του κακού Αμάν, χάρη στην όμορφη βασίλισσα Εσθήρ και το δίκαιο θείο της Μορδεχάι… έτσι το Πουρίμ είναι η γιορτή της επιβίωσης και της ενότητάς μας: στέλνουμε ο ένας στον άλλον δώρα με φαγητό, δίνουμε χρήματα στους φτωχούς, ακούμε τη Μεγκιλά και φυσικά…τρώμε ένα εορταστικό γεύμα. Τελικά έτσι συνοψίζονται οι περισσότερες Εβραϊκές γιορτές: «Προσπάθησαν να μας σκοτώσουν, κερδίσαμε! Ας φάμε!!!».
Το Πουρίμ λοιπόν περάσαμε πολύ ωραία: κάναμε ένα μεγάλο πάρτι το βράδυ της Δευτέρας με Σεφαραδίτικο χρώμα, με τραγούδια λαντίνο και παραδοσιακό μενού σεφαρδί… Ο Μέντελ κι εγώ ντυθήκαμε ζευγάρι Ισπανών… Η Ρίτα Γκαμπάι Ταζάρτες μας είπε λίγα πράγματα για την ιστορία των Εβραίων της Ισπανίας και ο Αλμπέρτος Γκαμπάι μας εντυπωσίασε με τις μουσικές του ικανότητες στη φυσαρμόνικα και στο πιάνο… Ο Λέων Γαβριηλίδης μας τραγούδησε μερικά τραγούδια, αφήνοντας μας την επιθυμία να ακούσουμε περισσότερα… Να μην ξεχάσω το παιχνίδι ερωτήσεων που παρουσίασε ο θαυμάσιος Μόνις Χαλέγουα ο οποίος μας έκανε να γελάσουμε: «Ποιος θέλει να γίνει εκατομμυριούχος» το όνομα του παιχνιδιού και η δική μου ερώτηση, «Ποιος δεν θέλει;!!!»J. Θα βάλω τις σχετικές φωτογραφίες στη γκαλερί αυτή την εβδομάδα. Την Τρίτη επισκεφθήκαμε το κέντρο φιλοξενίας ηλικιωμένων, Ρέστειον όπου ο Μέντελ διάβασε τη Μεγκιλά και μετά τραγουδήσαμε όλοι μαζί διάφορα τραγούδια.
Ορίστε δύο τυπικές συνταγές Σεφαραδίτικων νοστιμιών:
Αυγά Χαμινάδος:
10 αυγά
Φλούδες από κρεμμύδια (πολλές, μπορείτε να τις πάρετε από τη λαϊκή στο τέλος της ημέρας)
1 κουταλιά της σούπας λάδι
1 κουταλιά της σούπας καφέ
1/2 κουταλιά της σούπας αλάτι
½ κουταλιά της σούπας πιπέρι
Βράστε τα αυγά σε βαθιά κατσαρόλα. Προσθέστε όλα τα συστατικά και χαμηλώστε τη φωτιά. Αφήστε τα να σιγοβράζουν για τουλάχιστον έξι ώρες. Τα αυγά θα πάρουν ένα καφέ χρώμα και μια υπέροχη γεύση.
Πρασοκεφτέδες:
2 κιλά πράσα
1-2 αυγά
50 γραμμάρια θρύμματα ψωμιού ή Ματσά
Αλάτι, πιπέρι
Προαιρετικά: μπέηκιν πάουντερ
Καθαρίστε και κόψτε τα πράσα, αφαιρώντας τις σκληρές άκρες.
Βράστε τα, στραγγίστε τα και λιώστε τα στο μίξερ (όσο πιο μικρά τα κάνετε τόσο το καλύτερο).
Βάλτε τα σε μπολ και ανακατέψτε τα με τα αυγά, τα θρύμματα του ψωμιού και τα μπαχαρικά. Το μίγμα δεν θα πρέπει να είναι πολύ πηχτό.
Σχηματίστε στρογγυλά σχήματα και τηγανίστε τα σε λάδι και από τις δύο πλευρές. Τοποθετήστε τα σε απορροφητικό χαρτί.
Τα σερβίρουμε ζεστά ή κρύα.
Πρόταση: Μπορείτε να ψήστε το μίγμα σαν πίτα στο φούρνο.