Για να το διαβάσετε στα Ελληνικά, κάντε κλικ εδώ
Ποιο είναι το μυστικό της αγάπης; Πάντα λένε ότι η αγάπη είναι να προσφέρουμε. Υπάρχει αγάπη και στο να λαμβάνουμε;
Η περικοπή Τερουμά αυτής της εβδομάδας αρχίζει με την εντολή του Θ-ού να να μαζευτούν δωρεές ώστε να χτιστεί ο φορητός Ναός: Ο Θ-ός λέει «Πες στους γιους Ισραήλ να φέρουν προσφορά σε Εμένα από κάθε άνθρωπο που έχει προαίρεση στην καρδιά του, θα πάρετε την προσφορά Mου» (Έξοδος 25:2). Ο Ράσσι, Ραβίνος Σσλόμο Γιτσχακί εξηγεί πως η λέξη «σε Εμένα» σημαίνει πως αυτή η δωρεά θα πρέπει να γίνει με την σωστή πρόθεση και σκέψη, ώστε να εκπληρωθεί η θέληση του Θ-ού.
Γενικά στην φιλανθρωπία η πρόθεση δεν είναι το πιο σημαντικό. Aυτό που μετράει είναι η πράξη. Αφού ο φτωχός θα χορτάσει ακόμα και αν ο δωρητής πρόσφερε με την πρόθεση να τον τιμήσουν. Αλλά εδώ πρόκειται για τον Ναό του Θ-ού, που συμβολίζει την συνένωση της ιερότητας και των υλικών πραγμάτων. Αυτή η υλική κατασκευή έπρεπε οπωσδήποτε να γίνει με την σωστή πνευματική πρόθεση…
Παρατηρήσατε πως ο Θ-ός είπε να Του πάρουμε δωρεές; Θα ήταν πιο λογικό να πει να Του δώσουμε δωρεές. Είναι γραμμένο έτσι για να μας μεταδώσει ένα σημαντικό μήνυμα, όχι μόνο για το πώς πρέπει κανείς να δώσει ελεημοσύνη, αλλά και για το πώς πρέπει κανείς να την λάβει. Ο φτωχός πρέπει να έχει τη σωστή πρόθεση – να εκπληρώσει την θέληση του Θ-ού.
Ο Θ-ός έφτιαξε τον κόσμο έτσι ώστε μερικοί να είναι πλούσιοι και μερικοί να είναι φτωχοί. Αυτό δεν έγινε κατά λάθος. Με αυτόν τον τρόπο, θα υπάρχει στον κόσμο μας αλληλοβοήθεια και σχέση μεταξύ των ανθρώπων. Λαμβάνοντας την ελεημοσύνη, ο φτωχός επιτρέπει στο σύστημα που δημιούργησε ο Θ-ός για να υπάρχει καλοσύνη στον κόσμο, να λειτουργήσει.
Όλοι μας έχουμε κάποια πράγματα, ταλέντα, χρήματα και δεν έχουμε κάποια άλλα. Δεν μπορούμε να τα κάνουμε όλα μόνοι μας και χρειαζόμαστε την υλική ή την πνευματική βοήθεια των άλλων ανθρώπων γύρω μας. Αρκετοί όμως ντρέπονται να λάβουν βοήθεια. Προσπαθούν να τα βγάλουν πέρα μόνοι τους.
Η περικοπή της εβδομάδας όμως μας θυμίζει πως ο Θ-ός έπλασε τον κόσμο έτσι ώστε να χρειαζόμαστε ο ένας τον άλλον. Ο Θ-ός θέλει να υπάρχει η αλληλοβοήθεια μεταξύ μας. Δεν είναι πάντα εύκολο για τον εγωισμό μας. Αλλά έτσι δουλεύει το σύστημα του Θ-ού στον κόσμο μας.
Για να υπάρξει αμοιβαία αγάπη πρέπει να δίνουμε, αλλά και να ξέρουμε να λαμβάνουμε ο ένας από τον άλλον. Όταν έχουμε την ταπεινότητα να παραδεχτούμε πως ο άλλος έχει κάτι να μας δώσει που εμείς δεν έχουμε, του δίνουμε την ευκαιρία να μας προσφέρει.
Την επόμενη φορά που κάποιος μας προτείνει την βοήθειά του, ας μην τον αποφύγουμε. Με λίγη ταπεινότητα και με την πρόθεση να εκπληρωθεί η θέληση του Θ-ού, ας λάβουμε την προσφορά του. Χάρη στην αλληλοβοήθεια που θα επιτρέψουμε να συμβαίνει, ο Θ-ός θα μας φέρει τον Μεσσία πολύ σύντομα!
Σσαμπάτ Σσαλόμ!
Χάνα
Ραβίνος Σσλόμο Γιτσχακί / Ράσσι (1040–1105). Σημαντικός και φημισμένος σχολιαστής της Βίβλου και του Ταλμούδ. Γεννημένος στο Τρουά της Γαλλίας, ο Ράσσι σπούδασε στις φημισμένες γεσσιβότ του Μάιντς και της Γουόρμς. Τα σχόλια του για την Πεντάτευχο και το Ταλμούδ, τα οποία επικεντρώνονται στην απλή κατανόηση του κειμένου, εμφανίζονται και αναγράφονται σχεδόν σε όλες τις εκδόσεις του Ταλμούδ και της Βίβλου. Πολλοί από τους διάσημους συγγραφείς των Τοσαφότ ήταν απόγονοι του Ράσσι.