To read it in English, click here
Αυτό το Σσαμπάτ, είναι πολύ ξεχωριστό. Στις συναγωγές (όπου επιτρέπεται), θα διαβάσουμε περικοπές από τρία Σέφερ-Τορά (αυτό συμβαίνει μόνο μία ή δύο φορές το χρόνο). Συνήθως, βγάζουμε ένα Σέφερ, από το οποίο διαβάζουμε την περικοπή της εβδομάδας. Αυτό το Σσαμπάτ, που είναι Ροσς Χόντεσς, θα διαβάσουμε επίσης την περικοπή της νεομηνίας από ένα δεύτερο Σέφερ Τορά.
Όμως θα προσθέσουμε και ένα τρίτο Σέφερ-Τορά, επειδή είναι Σσαμπάτ Σσεκαλίμ, το Σσαμπάτ των Σίκλων. Τι είναι αυτό;
Στον Ναό, είχαμε δύο είδη Προσφορών (Θυσίες): Ατομικές Προσφορές, τις οποίες ο καθένας μπορούσε (ή έπρεπε) να φέρει, και Ομαδικές Προσφορές, δηλαδή, η προσφορά ενός ζώου για λογαριασμό όλων των Εβραίων. Πώς διοργανώνονταν οι Ομαδικές Προσφορές; Κάθε χρόνο, ο κάθε Εβραίος έδινε ένα μικρό ποσό χρημάτων (στα εβραϊκά Μαχατσίτ Ασσέκελ, Μισό Σσέκελ, δηλαδή Μισό Σίκλο), και με τα λεφτά αυτά αγόραζαν τα ζώα για όλες τις Ομαδικές Προσφορές του χρόνου. Έτσι, όλοι οι Εβραίοι λάμβαναν μέρος στην κάθε προσφορά.
Τα χρήματα έπρεπε να είχαν μαζευτεί έως την 1η του μήνα Νισάν, όπου συμφωνά με την εντολή του Θ-ού, άρχιζε ο καινούργιος ετήσιος κύκλος προσφορών. Γι ‘ αυτό, στην αρχή του προηγούμενου μήνα, του Αντάρ, διαλαλούσαν σε όλες τις πόλεις να μην ξεχάσουν να φέρουν τα Σσεκαλίμ, τα χρήματα, ώστε στον Νισάν, να μπορέσουν να (ξάνα-)ξεκινήσουν τις θυσίες.
Ως υπενθύμιση αυτού του γεγονότος, διαβάζουμε το Σσαμπάτ πριν το Ροσς Χόντεσς Αντάρ (ή όταν το Ροσς Χόντεσς πέφτει Σσαμπάτ, όπως φέτος, την ημέρα του Ροσς Χόντεσς) την περικοπή που μιλάει για αυτή την εντολή.
Ποιά είναι η ουσία της Μιτσβά του Μισού Σσέκελ; Γιατί έπρεπε να γίνει αυτή η χρονοβόρα διαδικασία; Το ποσό που έδινε ο καθένας ήταν πολύ μικρό. Δεν θα ήταν πιο απλά να χρηματοδοτηθούν οι προσφορές από κάποιους δωρητές;
Όμως, στις Ομαδικές Θυσίες έπρεπε όλοι να συμμετέχουν, και όλοι με τον ίδιο τρόπο. Ο πιο πλούσιος έδινε ακριβώς το ίδιο ποσό όπως και ο πιο φτωχός. Σε αυτές τις θυσίες, δεν ήταν ο καθένας ξεχωριστό άτομο, αλλά ήταν όλοι ίσοι, μέλη ενός ενωμένου λαού, χωρίς διαχωρισμούς.
Αυτό, μπορούμε να το κάνουμε ακόμη και τώρα, που δεν έχουμε το Ναό. Να καταλάβουμε πως ο άλλος Εβραίος, είναι ίσος με μας, και να είμαστε ενωμένοι.
Σσαμπάτ Σσαλόμ και Χόντεσς Τοβ,
Άριε από την Γιεσσιβά