Printed fromChabad.gr
ב"ה

7 πράγματα που δεν γνωρίζατε για το Πουρίμ και τη Νηστεία της Εστέρ

Thursday, 25 February, 2021 - 3:34 pm

Για να το διαβάσετε στα Ελληνικά, κάντε κλικ εδώ

Copy of Ayto to gnorizate_ BLOG (1).png

  1. Η ανάγνωση της Μεγκιλά στην συναγωγή διαρκεί περίπου 30 λεπτά. Αλλά η ιστορία της Μεγκιλά διαδραματίζεται σε πολύ περισσότερο χρόνο. Όλα τα γεγονότα της Μεγκιλά εξαπλώνονται στα 14 χρόνια (!) της βασιλείας του Αχασσβερόσς. Την 3η χρονιά της βασιλείας του, ο Αχασσβερόσς σκότωσε τη πρώτη βασίλισσα του, την Βασστί. Την 7η χρονιά η Εστέρ έγινε βασίλισσα. Ο Αμάν εξέδωσε το διάταγμά του την 12η χρονιά και η νίκη των Εβραίων έλαβε χώρα την 13η χρονιά. Την 14η και τελευταία χρονιά του Αχασσβερός, οι Εβραίοι γιόρταζαν το Πουρίμ για πρώτη φορά.  
     
  2. Από τότε που ο Αμάν τράβηξε κλήρο (για να αποφασίσει ποιά είναι η κατάλληλη μέρα να σκοτώσει τους Εβραίους), μέχρι την κρεμάλα του, πέρασαν μόνο τρεις μέρες (13 ως 16 Νισάν)!!!
     
  3. Ο Αχασσβερόσς ποτέ δεν πήρε πίσω την διαταγή να σκοτωθούν οι Εβραίοι. Το μόνο που έκανε ήταν να τους δώσει την άδεια να αμυνθούν (που σημαίνει πως πριν ούτε αυτό δεν μπορούσαν να κάνουν). Από αυτό καταλαβαίνουμε, πως (σχεδόν) ολόκληρη η χρονιά αυτή (από τις 13 Νισάν, μέχρι τις 13 Αντάρ), ο λαός του Ισραήλ ήταν σε κίνδυνο εξόντωσης.
     
  4. Στο Ταλμούδ αναφέρεται πως ο Αμάν, εκτός από το διάταγμα για την εξόντωση των Εβραίων, διέταξε επίσης την πνευματική τους εξόντωση, δηλαδή να μην τηρούνε τις Μιτσβότ, και ειδικά αυτές τις τέσσερις: την μελέτη της Τορά, τις γιορτές, τα Τεφιλίν, και το Μπερίτ
     
  5. 13 Αντάρ ήταν μέρα πολέμου. Όλοι οι Εβραίοι πολέμησαν για την ζωή τους. Αυτή την μέρα συνήθως κάνουμε νηστεία και προσευχόμαστε στον Θ-ό για την νίκη. Αλλά αυτοί που έπρεπε τότε να πολεμήσουν δεν νήστεψαν, αφού χρειάζονταν τις δυνάμεις τους. Μόνο η Εστέρ, η οποία ήταν στο παλάτι, και δεν διέτρεχε κίνδυνο, νήστεψε. Η νηστεία που κάνουμε την ημέρα πριν το Πουρίμ, είναι η υπενθύμιση αυτής της νηστείας και του πολέμου, και επειδή μόνο η Εστέρ νήστεψε, η νηστεία αυτή έχει το όνομά της: Ταανίτ Εστέρ.
     
  6. Γιορτάζουμε το Πουρίμ την μέρα που οι Εβραίοι ξεκουράστηκαν από τον πόλεμο, όχι την ημέρα που νίκησαν τον πόλεμο.
     
  7. Σε ολόκληρη την Μεγκιλά, το όνομα του Θ-ού δεν αναφέρεται ούτε μια φορά!!! Γιατί; Μια απλή εξήγηση είναι, επειδή οι Πέρσες θα αντέγραφαν την Μεγκιλά όταν γράφτηκε, και αντί για το όνομα του Θ-ού θα έγραφαν το όνομα των ειδώλων τους.

Πουρίμ Σαμέαχ και Σσαμπάτ Σσαλόμ,

Άριε από την Γιεσσιβά

Comments on: 7 πράγματα που δεν γνωρίζατε για το Πουρίμ και τη Νηστεία της Εστέρ
There are no comments.

WhatsApp