Printed from Chabad.gr

Λίγα λόγια από το Ραβίνο

Όταν η Καθημερινότητα μας Εμπνέει

Πέσαχ και Κορωνοϊός: Τα πέντε στάδια της αποδοχής

To read it in English, click here

Untitled design (4).png 

Ίσως αρκετοί από εσάς έχετε ακούσει για τα Πέντε Στάδια του Πένθους της ψυχιάτρου Ελίζαμπεθ Κιούμπλερ-Ρος: Άρνηση, Θυμός, Διαπραγμάτευση, Θλίψη, Αποδοχή. Σκεφτόμουν πως αυτά τα πέντε στάδια, που βιώνουν όσοι έχουν μια απώλεια στην ζωή τους, μπορεί να αντικατοπτρίζουν την αντίδραση μας στην νέα κατάσταση λόγω κορωνοϊού και στον εορτασμό του Πέσαχ.

Η πρώτη μας αντίδραση μπορεί να ήταν: «Όχι, αυτό δεν μπορεί να συμβαίνει. Είναι αδιανόητο να μην γιορτάσουμε το Πέσαχ όπως κάθε χρονιά».

Ύστερα ίσως ήρθε θυμός: «Γιατί να συμβαίνει αυτό; Γιατί οι πρέπει να είμαι εγκλωβισμένος και περιορισμένος; Πως θα κάνω Σέντερ χωρίς την υπόλοιπη οικογένεια;».

Μετά μπορεί να ακολούθησε η θλίψη: «Αυτό που συμβαίνει είναι πολύ δύσκολο. Δεν έχω καμία διάθεση να γιορτάσω φέτος».

Ίσως κάποιοι να προσπάθησαν να κάνουν κάποια διαπραγμάτευση: «Ίσως να μπορούμε να βρούμε μια δικαιολογία και να παρακάμψουμε τους περιοριστικούς κανόνες και με κάποιο τρόπο να βρεθούμε όλοι μαζί». (Για όσους ακόμα σκέφτονται έτσι, θα ήθελα να σας υπενθυμίσω πως η ανώτερη αξία στον Ιουδαϊσμό είναι η ανθρωπινή ζωή, η οποία πρέπει να προστατευτεί πάνω από όλα).

Το τελευταίο στάδιο είναι η αποδοχή. Κάποιοι φτάνουν σε αυτό το στάδιο γρηγορότερα από άλλους, ίσως χωρίς καν να περάσουν από τα προηγούμενα στάδια: «Αυτή είναι η κατάσταση για όλους μας. Κάποιος λόγος υπάρχει που συμβαίνει όλο αυτό, ακόμα και αν δεν μπορώ να τον κατανοήσω. Ας βρω τρόπους να πάω παρακάτω από τις δυσκολίες. Ας βρω δημιουργικούς τρόπους να γιορτάσω σωστά και ουσιαστικά το Πέσαχ και σε αυτές τις συνθήκες. Ας είμαι και εγώ ένας από τα εκατομμύρια εβραίους σε όλον τον κόσμο που φέτος θα γιορτάσουν διαφορετικά αυτό το Πέσαχ»

Σας ευχόμαστε Πέσαχ Κασσέρ Βεσαμέαχ!

Ραβίνος Μέντελ και Νεχάμα Χέντελ 

Χάνοντας την βεβαιότητα

xanontas thn bebaiothta aharon moss.png 

Του Aron Moss

Αυτή η ιστορία του κορωνοϊού μας έχει διαλύσει. Νοιώθουμε μεγάλη αβεβαιότητα. Κανείς δεν γνωρίζει τι θα συμβεί. Πως μπορούμε να μείνουμε στα λογικά μας, όταν δεν γνωρίζουμε τι πρόκειται να μας συμβεί την επομένη στιγμή, μέρα, εβδομάδα, μήνα κλπ ;

Όμως δεν συμβαίνει ακριβώς αυτό. Δεν έχουμε χάσει την βεβαιότητα μας. Έχουμε χάσει την ψευδαίσθηση της βεβαιότητας με την οποία ζούσαμε ως τώρα. Ποτέ δεν μπορούσαμε να είμαστε σίγουροι για το τι θα έφερνε η επόμενη στιγμή. Την αβεβαιότητα μπορούμε να την βιώσουμε είτε ως ανησυχητική, είτε ως απελευθερωτική.

Αυτός ο πολύ μικρός ιός των 125 νανομέτρων έχει δημιουργήσει χάος σε ολόκληρο τον πλανήτη. Όλα μας τα σχέδια είναι στον αέρα, το χρηματιστήριο έχει τρελαθεί, οι χώρες κλείνουν τα σύνορα τους η μια μετά την άλλη και δεν έχουμε την παραμικρή ιδέα τι μας ξημερώνει.

Αλλά ηρεμήστε. Έτσι ήταν πάντα. Ποτέ δεν γνωρίζαμε τι θα έφερνε το αύριο. Έτσι νομίζαμε όμως. Και μας έκανε τεράστια έκπληξη όταν τα πράγματα δεν πήγαιναν έτσι όπως τα είχαμε σχεδιάσει ή όπως θέλαμε να μας συμβούν.

Όμως τώρα οι μάσκες έπεσαν. Τώρα δεν μπορούμε παρά να παραδεχτούμε την αδυναμία μας να ελέγξουμε, να προβλέψουμε τι θα μας συμβεί την επόμενη στιγμή.

Κανείς δεν ξέρει τι θα φέρει το αύριο, ούτε εμείς, ούτε οι ειδικοί επιστήμονες, ούτε οι ηγέτες. Κανείς εκτός από τον Έναν. Και αυτό είναι όλο το νόημα, ότι μόνο ο Θ-ός γνωρίζει.

Κλείστε τα μάτια σας και αποδεχτείτε αυτήν την αβεβαιότητα. Μέσα σε όλη αυτή την αναστάτωση ένα είναι βέβαιο: Η ζωή σας είναι στα χέρια του Θ-ού.

Ηρεμήστε. Ο πανικός και ο φόβος είναι τόσο μεταδοτικός όσο και αυτός ο ιός. Ακολουθείσθε πιστά τις οδηγίες των ειδικών. Να πλένετε τα χέρια σας συχνά και πολύ καλά… και κάθε φορά που το κάνετε να θυμάστε πως η ζωή σας βρίσκεται σε καλά χέρια, στα χέρια του Θ-ού.

Ελευθερία στη καραντίνα

 To read it in English, click here


freedom-2053281_1920 crop.jpg

Αφιερωμένο στην ταχεία και πλήρη ανάρρωση του
Chaim Levi ben Chana Priva και του Avraham Baruch ben Esie

Χόντεσς Τοβ! Καλό μήνα! Σήμερα είναι η πρώτη μέρα του εβραϊκού μήνα Νισάν, του μήνα του Πέσαχ και του μήνα της ελευθερίας. Ελευθερία; Πως μπορούμε να μιλάμε και να γιορτάζουμε την ελευθερία όταν είμαστε περιορισμένοι στα σπίτια μας λόγω του κορωνοϊού; Τι μπορεί να μας δώσει κουράγιο και αισιοδοξία για να είμαστε δυνατοί και αισιόδοξοι με τόσα περιοριστικά μέτρα;

Τις προάλλες είδα ένα ποστ που έλεγε πως οι γονείς μας και οι παππούδες και γιαγιάδες μας κλήθηκαν στον πόλεμο, ενώ εμείς απλά καλούμαστε να μείνουμε σπίτι, στους καναπέδες μας! Αυτό μας βοηθάει να δούμε τα πράγματα στην αληθινή τους διάσταση.

Η ιστορία μας διδάσκει. Στα γκέτο και στα στρατόπεδα θανάτου υπήρχαν άνθρωποι που δεν έχασαν την ανθρωπιά τους, που βοηθούσαν ο ένας τον άλλον, που μοιραζόντουσαν την μπουκιά ψωμί που είχαν με τον άλλον. «Πως είναι δυνατόν κανείς να διατηρεί την ανθρωπιά του κάτω από τέτοιες συνθήκες» αναρωτιόταν ο επιζών του Ολοκαυτώματος και ψυχίατρος Βίκτωρ Φρανκλ. Στο στρατόπεδο συγκέντρωσης Τερέζινστατ όπου είχε εκτοπιστεί, παρατήρησε κάτι που τον ξάφνιασε: Πως μπορούσαν οι άνθρωποι ακόμα και κάτω από τέτοιες απάνθρωπες συνθήκες να παραμένουν ανθρώπινοι. Κατέληξε στο συμπέρασμα πως όλα μπορούν να μας τα στερήσουν στην ζωή, εκτός από ένα: Tην ελευθερία να επιλέξουμε πώς θα αντιδράσουμε στις διάφορες καταστάσεις που βιώνουμε.

Δεν επιλέγουμε πάντα τις καταστάσεις που θα ζήσουμε και πολλές φορές επιθυμούμε τα πράγματα να ήταν αλλιώς. Αλλά πάντοτε μπορούμε να επιλέξουμε το πώς θα αντιδράσουμε.

Αυτήν την περίοδο είμαστε αντιμέτωποι με μια πολύ δύσκολη κατάσταση, πρωτόγνωρη και με πολλούς περιορισμούς. Έχουμε όμως την ελευθερία να επιλέξουμε πως θα την διαχειριστούμε. Είτε θα βυθιστούμε στο άγχος και τον φόβο ή να αυξήσουμε τις θετικές σκέψεις και πράξεις μας. Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε τον χρόνο μας εποικοδομητικά, βρίσκοντας νέο νόημα στις ζωές μας και ενδυναμώνοντας τις σχέσεις μας με την οικογένεια μας. Αυτό και μόνο θα προσθέσει πολύ φως στον κόσμο και θα βοηθήσει να ξεπεραστεί η δύσκολη κατάσταση που όλοι μας αντιμετωπίζουμε.

Είθε ο Θ-ός να δώσει ταχεία και πλήρη ανάρρωση σε όσους ασθενούν. Είθε ο Θ-ός να θεραπεύσει όλον τον κόσμο σύντομα, με τον ερχομό του Μεσσία σε μια εποχή ειρήνης και ευημερίας.

Τι σχέση έχουν ο κορωνοϊός με τον καφέ;

To read it in English, click here 

coffee-171653_1920 crop.jpg 

Οι άνθρωποι αντιδρούν στις προκλήσεις με τρεις τρόπους:

Μια φορά μια γυναίκα πήγε στην μητέρα της και παραπονιόταν για τα προβλήματα της ζωής της. Ένοιωθε πως δεν είχε άλλο κουράγιο να συνεχίσει. Η μητέρα της ακούγοντας την, έβαλε τρία κατσαρολάκια με νερό να βράζουν. Όταν το νερό κόχλαζε, στο ένα κατσαρόλι έβαλε ένα αυγό, στο άλλο ένα καρότο και στο τρίτο κόκκους καφέ.

Μετά από μισή ώρα η μητέρα της έβγαλε το καρότο, το βραστό αυγό και έβαλε τον καφέ σε ένα φλιτζάνι.

Είπε στην κόρη της «Όλα έζησαν την ίδια εμπειρία, τον βρασμό. Αλλά το καθένα αντέδρασε διαφορετικά. Το σκληρό και δυνατό καρότο έγινε μαλακό και αδύναμο. Το εύθραυστο αυγό σκλήρυνε. Ο καφές, όχι μονό δεν παραδόθηκε αλλά μετάλλαξε το ζεστό νερό σε ένα υπέροχο ρόφημα. Οι κόκκοι του καφέ άφησαν τα αρώματα τους στο νερό».

Μπροστά στην απειλή του κορωνοϊού, μπορούμε επίσης να αντιδράσουμε με τους παραπάνω τρόπους. Το άγχος και η αβεβαιότητα και τα περιοριστικά μετρά μπορεί να μας κάνουν να λυγίσουμε, να χάσουμε την δύναμη μας, να πέσουμε σε κατάθλιψη και απελπισία. Όμως μερικοί άνθρωποι δεν αφήνουν τις αναποδιές να τους λυγίσουν, αλλά τους ενδυναμώνουν. Αλλά υπάρχουν όμως και εκείνοι που όχι μόνο δεν αφήνουν τις αναποδιές να τους καταστρέψουν, αλλά τις αξιοποιούν και τις μεταμορφώνουν σε θετικές εμπειρίες.

Ας είμαστε σαν τους κόκκους καφέ, να βρούμε τα θετικά στην τωρινή κατάσταση και το πώς μπορούμε να αξιοποιήσουμε αυτήν την εμπειρία. Ας χρησιμοποιήσουμε αυτήν την περίοδο να ενδυναμώσουμε την υπομονή μας, την αλληλεγγύη και την πίστη μας. Ας χρησιμοποιήσουμε αυτήν την περίοδο για να ενδυναμώσουμε τις οικογενειακές και φιλικές μας σχέσεις. Ας χρησιμοποιήσουμε αυτές τις μέρες για να μελετήσουμε, να προσευχηθούμε και να συνδεθούμε με τον εσωτερικό μας εαυτό. Ας προσπαθήσουμε όλη αυτή η εμπειρία να μας κάνει καλύτερους ανθρώπους.

Ιδέες για Εβραϊκές δραστηριότητες στο σπίτι - Μέρος Δεύτερο

Κάντε κλικ εδώ για το Πρώτο Μέρος

«Μένουμε σπίτι» προστατεύοντας τους εαυτούς μας και τους συνανθρώπους μας. Αλλά αυτό δεν πρέπει να μας στεναχωρεί ή να μας αποθαρρύνει. Πρέπει να βρούμε το θετικό στη δύσκολη αυτή δοκιμασία και να μεταμορφώσουμε αυτήν την εμπειρία σε μια εμπειρία αλληλεγγύης, προσωπικής βελτίωσης και πνευματικής ανάπτυξης.

Αυτό είναι το δεύτερο μέιλ μιας σειράς που ετοιμάζουμε και θα σας αποστέλλουμε σταδιακά με διάφορες ιδέες για δραστηριότητες στο σπίτι.

Ευχόμαστε σε όσους έχουν νοσήσει ταχεία ανάρρωση και σύντομα όλοι μαζί να μπορούμε και πάλι να βρισκόμαστε με συγγενείς και φίλους σε χαρές.

Rabbi Mendel and Nehama Hendel Συνεχίζουμε την ρουτίνα μας 

 en route pour le teletravail γρ.jpg

Διαβάσαμε την μαρτυρία ενός ανθρώπου που ήταν σε καραντίνα. Έλεγε πως όταν τον επισκέφτηκαν απογευματινή ώρα από την υπηρεσία για να του πάρουν δείγμα για το τεστ, συνειδητοποίησε ότι ήταν ακόμα με τις πιτζάμες.

Είναι πολύ σημαντικό να ξυπνάμε το πρωί και να προσπαθούμε να τηρήσουμε την ρουτίνα μας… πλύσιμο, ντύσιμο, συμμάζεμα κλπ… ότι είναι η ρουτίνα του καθενός. Προσπαθήστε να την ξεκινήστε την ημέρα σας με μια προσευχή. Μπορεί να είναι σύντομη, στα εβραϊκά ή στα ελληνικά, αλλά να θέσει τον θετικό τόνο στην υπόλοιπη ημέρα.

Δείτε εδώ ένα διαλογισμό με την πρωινή προσευχή Μοντέ Ανί:

Μοντέ Ανί Λεφανέχα Μέλεχ Χάι Βε- Καγιάμ Σσε- Εχεζάρτα Μπι Νισσματί Μπε- χεμλά Ραμπά Εμουνατέχα 

Δίνω ευχαριστίες προς Σένα, Ζωντανέ και Αιώνιε Βασιλιά, που επέστρεψες την ψυχή μέσα μου με ευσπλαχνία, η πίστη Σου είναι μεγάλη. Συνταγές μαγειρικής (videos)

Recipes.png 

Έρχεται το Πέσαχ! Αναζητήστε από συγγενείς και φίλους παραδοσιακές συνταγές. Είναι μια ευκαιρία να δοκιμάσουμε να φτιάξουμε συνταγές που πάντα θέλαμε να προσπαθήσουμε και ποτέ δεν είχαμε τον χρόνο. Εάν έχετε παιδιά, βάλτε τα σε αυτήν την διαδικασία. Είναι μια δημιουργική και πολύωρη απασχόληση για μικρούς και μεγάλους.

Το Jewish cooking videos μας δείχνει την παραδοσιακή αλλά και την σύγχρονη κασσέρ κουζίνα και συμβουλές μαγειρικής. Ένα διάλειμμα από τα ζυμαρικά και το ρύζι που έχουμε όλοι στα ντουλάπια μας. 


 

Εικονικά ταξίδια

 postcards israel.jpg 

Εδώ μπορούμε να επισκεφτούμε διάφορες πόλεις του Ισραήλ. Παράλληλα όσοι έχουμε ταξιδέψει και επισκεφτεί στο παρελθόν αυτές τις πόλεις, μπορούμε να μοιραστούμε τις αναμνήσεις μας με την υπόλοιπη οικογένεια.


 

Ψηφιακές Εκθέσεις Εβραϊκών Μουσείων

jewish museum greece expos.jpg

 Μπορούμε να επισκεφτούμε το Εβραϊκό Μουσείο της Ελλάδος για να δούμε online τις εκθέσεις«Συναγωνιστής: Έλληνες Εβραίοι στην Εθνική Αντίσταση», «Εβραϊκές γειτονιές της Ελλάδας» και «Εικόνες Ελλήνων Εβραίων». Ευκαιρία να τα ανακαλύψουμε η να τα ξανά απολαύουμε.


 

 Πνευματική Τροφή

torah cafe crop.jpg 

Στο www.torahcafe.com θα βρείτε βίντεο διακεκριμένων ομιλητών πάνω σε ένα ευρύ πεδίο εβραϊκών θεμάτων όπως, ΚαμπαλάΕβραϊκή Φιλοσοφία, η εβραϊκή άποψη για τις σχέσεις, τις προκλήσεις της ζωής και άλλα πολλά ενδιαφέροντα θέματα.


 

ΚΑΙ ΔΕΝ ΞΕΧΝΑΜΕ... Νοιαζόμαστε τους γύρω μας 

handshake-3382503_1920 crop.jpg 

Και φυσικά, δεν ξεχνάμε να νοιαζόμαστε τους γύρω μας. Ευτυχώς, όχι μόνο η σύγχρονη τεχνολογία Skype, Facetime, Whatsapp…. αλλά και η κλασική όπως τηλέφωνο και μέιλ μας δίνει την δυνατότητα της επικοινωνίας. Είναι η ευκαιρία να επικοινωνήσουμε και με ανθρώπους που έχουμε καιρό να μιλήσουμε, που έχουμε χαθεί τελευταία αλλά και με ανθρώπους που εκτιμούμε ή θα θέλαμε να έχουμε μια επαφή.

ΜΕΙΝΕΤΕ ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΕΝΟΙ ΓΙΑ ΤΟ ΤΡΙΤΟ ΜΕΡΟΣ 
ΜΕ ΝΕΕΣ ΙΔΕΕΣ !!!

Ιδέες για Εβραϊκές δραστηριότητες στο σπίτι - Μέρος Πρώτο

Κάντε κλικ εδώ για το Δεύτερο Μέρος

Πόσες φόρες δεν έχουμε πει… «Θα ήθελα να είχα τον χρόνο να κάνω …» και συμπληρώστε την πρόταση με ότι θα σας ήταν σημαντικό να κάνετε αλλά, επειδή δεν ήταν επείγον, όλο το αναβάλατε.

Καθώς ο κορωνοϊός εξαπλώνεται και καλούμαστε όλοι να μείνουμε στα σπίτια μας όσο περισσότερο γίνεται, θα θέλαμε να σας προτείνουμε μερικές ιδέες εβραϊκού περιεχομένου για να περάσετε ευχάριστα τον χρόνο σας στο σπίτι.

Αυτό είναι το πρώτο μέιλ μιας σειράς που ετοιμάζουμε και θα σας αποστέλλουμε σταδιακά.

Ευχόμαστε σε όσους έχουν νοσήσει, ταχεία ανάρρωση και ελπίζουμε σύντομα όλοι μαζί να μπορούμε και πάλι να βρισκόμαστε με συγγενείς και φίλους σε χαρές.

Σσαμπάτ Σσαλόμ,

Ραβίνος Μέντελ & Νεχάμα Χέντελ


  Να νοιαζόμαστε τους γύρω μας

handshake-3382503_1920 crop.jpg

Ευτυχώς, όχι μόνο η σύγχρονη τεχνολογία Skype, Facetime, Whatsapp…. αλλά και η κλασική όπως τηλέφωνο και μέιλ μας δίνει την δυνατότητα της επικοινωνίας. Είναι η ευκαιρία να επικοινωνήσουμε και με ανθρώπους που έχουμε καιρό να μιλήσουμε, που έχουμε χαθεί τελευταία αλλά και με ανθρώπους που εκτιμούμε ή θα θέλαμε να έχουμε μια επαφή. 


 grandma would it kill you to call app.jpg 

Δεν χρειάζεται να κατεβάσετε τη εφαρμογή "ΤΗΛΕΦΩΝΗΣΕ στη ΓΙΑΓΙΑ" (αστείο βιντεάκι). Ίσως περισσότερο σημαντικό είναι να έρθουμε σε επικοινωνία με μεγαλύτερης ηλικίας άτομα, να ρωτήσουμε τι κάνουν και αν χρειάζονται κάτι. Και αν ψάχνετε για θέματα συζήτησης… ρωτήστε τους για συνταγές των εβραϊκών γιορτών και καταγράψτε τις, ή ιστορίες από την παιδική τους ηλικία. Είναι μια ευκαιρία να ενισχύσουμε τους δεσμούς μεταξύ μας. 


  

 Άναμμα κεριών και Καμπαλάτ Σσαμπάτ

Untitled design (2).png

Ίσως ο περιορισμός στο σπίτι να μας δίνει την ευκαιρία να γιορτάσουμε Σσαμπάτ. Ετοιμάστε ένα όμορφο γεύμα, τα κεριά του Σσαμπάτ (για την Αθήνα το άναμμα των κεριών είναι στις 18:13). Τραγουδήστε εβραϊκά τραγούδια. Συζητήστε εβραϊκά θέματα όπως η Παρασσά της εβδομάδας (μπορείτε να βρείτε την περίληψηερωτήσεις για συζήτηση και άλλα άρθρα εδώ.)


 

 Απασχόληση για τα παιδιά

kids.png

Μπείτε στην ενότητα www.chabad.gr/kids όπου θα βρείτε πολύ υλικό σχετικά με τις γιορτές, εβραϊκή ιστορία και άλλα για τα παιδιά. Παιχνίδια, χειροτεχνίες, βίντεο και άλλα πολλά διασκεδαστικά. 


 

 Πνευματική "ανοσοποίηση"

quiz crop ii.jpg

Τσεντακά

Βάλτε λίγα νομίσματα (πριν ανάψετε τα κεριά του Σσαμπάτ) στο κουτί της Τσεντακά ή κάντε κάπου μια δωρεά (γίνεται και στο ίντερνετ!). Ο Προφήτης Ησαΐας παρομοιάζει την ελεημοσύνη με μια προστατευτική ασπίδα. Κάθε προσφορά μας, όσο μικρή και αν είναι, αποτελεί μια ακόμα ασπίδα προστασίας από κάθε κακό.

Προσευχές και Ψαλμοί

Απαγγείλτε το Σσεμά Ισραέλ.

Διαβάστε τους Ψαλμούς 20, 121 (παρακάτω). Στην μακραίωνη ιστορία μας, η ανάγνωση των Ψαλμών του Δαυίδ, έδωσε δύναμη και κουράγιο σε πολλές εβραϊκές γενιές σε εποχές δύσκολες (και όχι μόνο).


 

Ψαλμοί

prayer crop.jpg 

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 20

1 Στον αρχιμουσικό. Ψαλμός τού Δαβίδ. Ο Κύριος να σε εισακούσει σε ημέρα θλίψης! Το όνομα τού Θ-ού του Ιακώβ να σε υπερασπίσει!

2 Να σου στείλει βοήθεια από το ιερό και από τη Σιών να σε υποστηρίξει!

3 Να θυμηθεί όλες τις προσφορές σου, και να αποδεχθεί το ολοκαύτωμά σου! (Διάψαλμα).

4 Να σου δώσει σύμφωνα με την καρδιά σου, και να εκπληρώσει κάθε σχέδιό σου!

5 Θα χαρούμε στη σωτηρία σου, και στο όνομα του Θ-ού μας θα υψώσουμε τις σημαίες ο Κύριος να εκπληρώσει όλα τα αιτήματά σου!

6 Τώρα γνώρισα ότι ο Κύριος έσωσε τον χρισμένο Του θα τον ακούσει από τον ουρανό της ιερότητας Του η σωτηρία της δεξιάς Του γίνεται με δύναμη.

7 Οι μεν ελπίζουν σε άμαξες, οι δε σε άλογα, εμείς όμως θα καυχώμαστε στο όνομα του Κυρίου του Θ-ού μας·

8 αυτοί λύγισαν και έπεσαν εμείς, όμως, σηκωθήκαμε και ανορθωθήκαμε.

9 Κύριε, σώσε τον βασιλιά και εισάκουσέ μας, την ημέρα που θα Σε επικαλεστούμε.

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 121

1 Ωδή των Αναβαθμών. Υψώνω τα μάτια μου προς τα βουνά, από πού θάρθει η βοήθειά μου;

2 Η βοήθειά μου έρχεται από τον Κύριο, ο οποίος δημιούργησε τον ουρανό και τη γη.

3 Δεν θα αφήσει να κλονιστεί το πόδι σου ούτε θα νυστάξει αυτός που σε φυλάττει.

4 Δες, δεν θα νυστάξει ούτε θα αποκοιμηθεί, αυτός που φυλάττει τον Ισραήλ.

5 Ο Κύριος είναι ο φύλακάς σου ο Κύριος είναι η σκέπη σου από τα δεξιά σου.

6 Την ημέρα ο ήλιος δεν θα σε βλάψει ούτε το φεγγάρι τη νύχτα.

7 Ο Κύριος θα σε φυλάττει από κάθε κακό θα φυλάττει την ψυχή σου.

8 Ο Κύριος θα φυλάττει την έξοδό σου και την είσοδό σου, από τώρα και μέχρι τον αιώνα.

ΚΑΝΤΕ ΚΛΙΚ ΕΔΩ ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΡΟΣ 2
ΜΕ ΑΛΛΕΣ ΙΔΕΕΣ !!!

Ζώντας με την αβεβαιότητα…

To read in English, click here

faith 1.jpg 

Όλοι μας είμαστε ανήσυχοι για την ολοένα και μεγαλύτερη έξαρση του κορωναϊού. Καθώς περνούν οι μέρες και τα περιστατικά πολλαπλασιάζονται και τα μέτρα εντείνονται, πολλές σκέψεις περνούν από το μυαλό τους καθενός μας.

Ήθελα να μοιραστώ μαζί σας τις σκέψεις ενός φίλου μου, του Ραβίνου Zalmen Wishedski του οποίου η κόρη πέρασε μια μεγάλη περιπέτεια υγείας.

«Ένα από τα μεγαλύτερα μαθήματα που πήραμε κατά την διάρκεια της ασθένειας και των θεραπειών της κόρης μας, ήταν το ‘Να ζεις με την Αβεβαιότητα’. Την μια έκανε την θεραπεία της, την άλλη αισθανόταν καλά και μετά από δυο ώρες ήμασταν πάλι στο νοσοκομείο επειδή είχε επιπλοκές. Και δεν ξέραμε για πόσο θα νοσηλευόταν, ούτε καν αν η θεραπεία τελικά θα την ωφελούσε και θα της έσωζε την ζωή.

Πριν, ζούσαμε προγραμματισμένες και προβλεπόμενες ζωές και ξαφνικά χρειάστηκε να μάθουμε να ζούμε με την αβεβαιότητα. Νοιώθαμε αγχωμένοι και εκνευρισμένοι. Αλλά σταδιακά συνειδητοποιήσαμε ότι αυτό ήταν που έπρεπε να μάθουμε στην ζωή μας. Η καρδιά μαθαίνει σιγά σιγά να προσαρμόζεται και να δέχεται την αβεβαιότητα με χαμόγελο και καρτερικότητα. Η αβεβαιότητα σταδιακά υποχωρεί. Όσο περισσότερο εμπιστευόμασταν την ζωή μας στον Θ-ό, τόσο μεγάλωνε η δύναμη μας. Έτσι βρίσκαμε το κουράγιο και τις αντοχές να ζούμε στο ‘Νησί της Αβεβαιότητας’. 

Δεν γνωρίζουμε για ποιο λόγο ο Δημιουργός μας αποφάσισε η ανθρωπότητα να πληγεί από τον κορωνοϊό και να ζει με το άγχος και την αβεβαιότητα. Ένα όμως είναι σίγουρο: Πως τα πλάνα μας και οι προγράμματα μας αλλάζουν και ξανά και ξανά, από την μια στιγμή στην άλλη. Δεν έχουμε άλλη επιλογή από το να προσαρμοστούμε στα νέα δεδομένα και να ενισχύσουμε την πίστη μας στον Θ-ό.

Από την προσωπική μου εμπειρία με την περιπέτεια υγείας της κόρης μας ένα μπορώ να μοιραστώ μαζί σας: Αξίζει τον κόπο να μάθετε να ζείτε μέσα στην αβεβαιότητα. Ίσως να ανακαλύψετε ότι τελικά είναι ένα ‘Νησί Βεβαιότητας’.» Ραβίνος Zalmen Wishedski, Βασιλεία, Ελβετία.

Σε αυτές τις δύσκολες στιγμές είναι σημαντικό να ακολουθούμε όλες τις οδηγίες που ανακοινώνονται από τις αρμόδιες αρχές σχετικά με την προστασία από τον κορωνοϊό. Μαζί με την φυσική προστασία για τον εαυτό μας κα τους άλλους, χρειάζεται να δυναμώσουμε τους εαυτούς μας πνευματικά, με πίστη, θετικότητα και προσευχή.

Έχοντας αυτό κατά νου, θα ήθελα να σας προτείνω τον Ψαλμό του Δαυίδ 121 που συνηθίζουμε να διαβάζουμεσε στιγμές ανάγκης.

Να προσέχετε τους εαυτούς σας,

Σσαμπάτ Σσαλόμ,

Ραβίνος Μέντελ & Νεχάμα Χέντελ

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 121

1 Ωδή των Αναβαθμών. Υψώνω τα μάτια μου προς τα βουνά, από πού θάρθει η βοήθειά μου;

2 Η βοήθειά μου έρχεται από τον Κύριο, ο οποίος δημιούργησε τον ουρανό και τη γη.

3 Δεν θα αφήσει να κλονιστεί τοπόδι σουούτε θα νυστάξει αυτός που σε φυλάττει.

4 Δες, δεν θα νυστάξει ούτε θα αποκοιμηθεί, αυτός που φυλάττει τον Ισραήλ.

5 Ο Κύριος είναι ο φύλακάς σου ο Κύριος είναι η σκέπη σου από τα δεξιά σου.

6 Την ημέρα ο ήλιος δεν θα σε βλάψει ούτε το φεγγάρι τη νύχτα.

7 Ο Κύριος θα σε φυλάττει από κάθε κακό θα φυλάττει την ψυχή σου.

8 Ο Κύριος θα φυλάττει την έξοδό σου και την είσοδό σου, από τώρα και μέχρι τον αιώνα.

Ο εβραϊκός τρόπος αντιμετώπισης του κορονοϊού

coronovirus.jpg

 Inspired by Mendy Kaminker   

Αγαπητοί φίλοι,

Αυτές τις μέρες όλους μας απασχολεί ο κορονοϊός και η εξάπλωση του.

Μπορούμε να κάνουμε κάτι για αυτό;

Η εβραϊκή απάντηση είναι ναι!!! Πάντα υπάρχει κάτι να κάνουμε!

Θα μοιραστούμε μαζί σας μερικές ιδέες.

1. Η μεγαλύτερη αξία στον εβραϊσμό είναι η ίδια η ζωή και πρέπει να την προστατεύουμε με κάθε τρόπο. Να ακολουθείτε κατά γράμμα τις οδηγίες των ειδικών, των γιατρών και των αρμόδιων υπηρεσιών.

2. Να νοιάζεστε για τους συνάνθρωπους σας που ίσως έχουν προσβληθεί ή που βρίσκονται σε καραντίνα. Χρησιμοποιώντας την τεχνολογία με ένα τηλεφώνημα, ένα γραπτό μήνυμα ένα μέιλ, να δείξετε ότι τους νοιάζεστε, τους σκεφτόσαστε ότι είσαι κοντά τους πνευματικά.

3. Ελέγξτε τις μεζουζότ σας. Η Τορά μας λέει πως όταν ένα εβραϊκό σπίτι έχει μεζουζά, ο Φύλακας του Ισραήλ προστατεύει το σπίτι. Είναι έθιμο όταν κάτι συμβαίνει να ελέγχουμε τις μεζουζότ, ειδικά όταν χρειαζόμαστε προστασία.

3. Δώστε ελεημοσύνη. Ο Προφήτης Ησαΐας παρομοιάζει την ελεημοσύνη σαν μια προστατευτική ασπίδα. Κάθε προσφορά μας, όσο μικρή και αν είναι, αποτελεί μια ακόμα ασπίδα προστασίας από κάθε κακό.

4. Να έχετε πίστη. Η ανησυχία είναι λογική. Αλλά υπάρχει ο Ένας που αποφασίζει το τι θα μας συμβεί. Έχετε πιστή ότι είναι Καλός και κάντε θετικές σκέψεις. Πείτε κάποια προσευχή και ζητήστε Του να προστατεύει εσάς και τους οικείους σας. Δείξτε εμπιστοσύνη ότι θα εισακούσει τις προσευχές σας.

Είθε όσοι ασθενούν να γιατρευτούν και σύντομα να τελειώσει αυτός ο κίνδυνος για όλη την ανθρωπότητα.

Σσαμπάντ Σσαλόμ!

Ραβίνος Μέντελ Χέντελ 

Η πόρτα του γραφείου μας

To read it in English, click here

door office crop.jpg
 

Όταν ήρθαμε σήμερα στη δουλειά , βρήκαμε την πόρτα του γραφείου μας διακοσμημένη από την κόρη μας Χάνα, που βρίσκεται για αυτό το ακαδημαϊκό εξάμηνο στην Αθήνα.

Κάθε φορά που μπαίνουμε στο γραφείο μας χαμογελάμε, επειδή θυμόμαστε ότι έχουμε την χαρά να είναι η Χάνα στο σπίτι, αλλά και το ότι βρισκόμαστε στον εβραϊκό μήνα Αντάρ. ΟΙ Σοφοί μας λένε: «Όταν μπαίνει ο μήνας Αντάρ, αυξάνουμε την χαρά».

Η χαρά της γιορτής του Πουρίμ (η οποία είναι στις 14 του μήνα Αντάρ) εκτείνεται σε όλον τον μήνα και τον κάνει έναν μήνα Μαζάλ (τύχης), διασκέδασης και χαράς. Εάν έχουμε μια ιατρική εξέταση, μια εμπορική συναλλαγή ή μια δικαστική διένεξη, προσπαθούμε να την προγραμματίσουμε για τον μήνα Αντάρ.

Όμως το κρίσιμο ερώτημα είναι: Πως μπορώ να είμαι χαρούμενος όταν… μου συμβαίνει αυτό ή εκείνο; (συμπληρώστε τη πρόταση με ότι σας σταματάει από το να είστε χαρούμενοι).

Αλλά ας θέσουμε πρώτα ένα άλλο κρίσιμο ερώτημα: Ποιος είναι πλούσιος;. Το Πιρκέι Αβότ (Γνωμικά των Πατέρων) μας δίνει μια αναπάντεχη απάντηση: «Ο αρκούμενος σε όσα έχει». Με άλλα λόγια ο πλούτος δεν μετριέται με το πόσα χρήματα έχει κάποιος. Η ευτυχία είναι ένας τρόπος σκέψης: Να είσαι ευτυχισμένος με όσα έχεις.

Το ίδιο συμβαίνει και με την χαρά. Δεν είναι αποτέλεσμα της περιούσιας μας ή των επιτυχιών μας αλλά του τρόπου σκέψης μας. Δεν φτάνουμε στην χαρά αφού έχουμε επιτύχει το τάδε ή το δείνα… (συμπληρώστε τη πρόταση με ότι σας σταματάει από το να είστε χαρούμενοι). Είναι μια επιλογή που κάνουμε κάθε στιγμή της ζωής μας.

Θέλετε να μάθετε πως μπορείτε να το επιτύχετε; Κάντε κλικ εδώ.

Σσαμπάτ Σσαλόμ

Ραβίνος Μέντελ & Νεχάμα Χέντελ

Εγκλωβισμένες στο Μίσιγκαν

To read it in English, click here

bubby popack.jpg 

Αφιερωμένο στην μνήμη της Μύριαμ μπατ Χάνα

Η γιαγιά μου Μύριαμ Πόπακ έφυγε από την ζωή την προηγούμενη Παρασκευή σε ηλικία 95 ετών, περιτριγυρισμένη από τα παιδιά της, τα εγγόνια της και τα δισέγγονα της. Ήταν πολύ αφιερωμένη στην οικογένεια της, αλλά και στην κοινότητα της και ειδικότερα στην οργάνωση γυναικών της Χαμπάντ Neshe Chabad. Ήταν υπεύθυνη για το ετήσιο συνέδριο που γινόταν κάθε φορά σε διαφορετική πολιτεία της Αμερικής. Πρόκειται για ένα συνέδριο με ομιλίες, σεμινάρια, διασκέδαση και σύνδεση μεταξύ των γυναικών.

Μια χρονιά το συνέδριο γινόταν στην πολιτεία του Μίσιγκαν. Ήταν χειμώνας. Στο τέλος τους συνεδρίου ξέσπασε μια χιονοθύελλα και τα αεροπλάνα δεν πετούσαν. Έτσι οι γυναίκες δεν μπορούσαν να επιστρέψουν στα σπίτια τους για το Σσαμπάτ. Η γιαγιά μου τηλεφώνησε στο γραφείο του Ρέμπε, Ραβίνου Μενάχεμ Μέντελ Σσνέερσον για να του πει ότι ήταν εγκλωβισμένες στο αεροδρόμιο και να ζητήσει την ευλογία του.

Μετά από λίγο της τηλεφώνησε ο γραμματέας του Ρέμπε και της είπε: «Ο Ρέμπε ρωτάει ‘τι εννοείτε εγκλωβισμένες;’» «What do you mean ‘you are stuck’?».

Σίγουρα ο Ρέμπε γνώριζε τι σημαίνει εγκλωβισμένες και η γιαγιά μου κατάλαβε το νόημα της ερώτησης του: ‘A Jew is never stuck’. Ένας Εβραίος δεν είναι ποτέ εγκλωβισμένος. Εάν βρίσκεται κάπου, υπάρχει λόγος για το ότι βρίσκεται εκεί. Αφού ήταν Παρασκευή οι γυναίκες αποφάσισαν να εμπνεύσουν και άλλες γυναίκες να ανάψουν τα κεριά του Σσαμπάτ. Έτσι το συγκεκριμένο Σσαμπάτ τους έμεινε αξέχαστο. Πολλές γυναίκες εμπνεύστηκαν, πολλές φιλίες δημιουργήθηκαν και πολύ περισσότερο φως προστέθηκε στον κόσμο επειδή αυτές οι γυναίκες δεν ήταν τελικά εγκλωβισμένες.

Έμαθα πολλά από την γιαγιά μου, την καλοσύνη, την φιλοξενία, την οργάνωση και το να δίνω προσοχή στον καθένα και στην παραμικρή λεπτομέρεια, να είμαι αφοσιωμένος στην οικογένεια μου και να υπεύθυνος απέναντι την κοινότητα μου. Η γιαγιά μου ήταν πάντοτε πολύ περήφανη για τα παιδιά και τα εγγόνια της.

Θα συνεχίσουμε να ακολουθούμε το φωτεινό της παράδειγμα και να την κάνουμε περήφανη. Ας είναι ευλογημένη η μνήμη της.

Το «Γιατί» και το «Πως»

To read it in English, click here

victor frankl.jpg 

Το να θυμόμαστε το Ολοκαύτωμα είναι πολύ σημαντικό, όχι μόνο αυτήν την εβδομάδα αλλά συνεχώς. Να θυμόμαστε τους αγαπημένους μας που χάθηκαν στο Ολοκαύτωμα με τον πιο θηριώδη τρόπο, να θυμόμαστε την βαρβαρότητα και την σκληρότητα των ναζί και να λέμε «Ποτέ Ξανά». Επίσης να θυμόμαστε τις ηρωικές πράξεις κάποιων πολύ ιδιαίτερων ανθρώπων, Εβραίων και μη, που διακινδύνεψαν την ζωή τους για να βοηθήσουν και να σώσουν συνανθρώπους τους.

Ο Βίκτορ Φρανκλ ήταν ένας αυστριακός νευρολόγος και ψυχίατρος που εκτοπίστηκε στο στρατόπεδο συγκέντρωσης Τερέζιενσταντ. Εκεί, παρατήρησε πως κάποιες φορές δυνατοί και υγιείς άνθρωποι δεν κατάφερναν να συνεχίσουν, ενώ άλλοι πιο αδύναμοι κατάφερναν να αντέξουν και να επιζήσουν. Προσπάθησε να καταλάβει τι ήταν αυτό που τους έδινε αυτήν την δύναμη.

Ανακάλυψε πως όσοι είχαν κάποιο λόγο για να ζήσουν, κάτι που ήθελαν να κάνουν, κάποιον να φροντίσουν, είχαν μεγαλύτερες πιθανότητες επιβίωσης. Συμπέρανε λοιπόν πως όταν κάποιος έχει ένα «Γιατί», τότε θα βρει και το «Πώς». Εάν κάποιος έχει λόγο για να ζήσει, θα βρει τον τρόπο να το κάνει.

Ας το κρατήσουμε αυτό και ας το θυμόμαστε, κάνοντας το μέρος της ζωής μας. Ας βρούμε το νόημα της ζωής μας, το «Γιατί» της ύπαρξης μας και το «Πώς» θα ακολουθήσει.

Ας είναι η ζωή μας και η θετική μας επιρροή στον κόσμο γύρω μας ένας φόρος τιμής σε αυτούς που χάθηκαν. 

Ραβίνος Μέντελ και Νεχάμα Χέντελ 

Ευγνώμων για το σκασμένο λάστιχο

To read in in English, click here 

flatfoot-76564_960_720 flat tire crop.jpg 

Αυτή η ιστορία συνέβη στον φίλο μου Ζάλμαν στη Νέα Υόρκη την περασμένη εβδομάδα, κατά την διάρκεια του Ετήσιου Συνεδρίου των Απεσταλμένων-Σσλούχιμ της Χαμπάντ, στο οποίο συμμετείχα κι εγώ.

Ο φίλος μου είχε νοικιάσει ένα αυτοκίνητο και το πάρκαρε κοντά στο σημείο από οπού θα έφευγαν τα πούλμαν για το γκαλά dinner.

Όμως, παρόλο που ήταν καθόλα νόμιμο σημείο στάθμευσης, η αστυνομία αποφάσισε να μετακινήσει όλα τα αυτοκίνητα από εκεί για λόγους ασφαλείας.

Κάποιος το είδε και ειδοποίησε τον Ζάλμαν. Τρέχοντας, πήγε στο σημείο, ενώ παρακαλούσε: «Θ-έ μου, κάνε να το βρω και να γλιτώσω την ταλαιπωρία και τα έξοδα να το παραλάβω από το γκαράζ της αστυνομίας, Κυριακή κιόλας».

Όταν έφτασε, ο δρόμος ήταν άδειος από αυτοκίνητα. Μονάχα ένα είχε απομείνει. Το δικό του!!!

Όταν πλησίασε, κατάλαβε το γιατί: το αυτοκίνητο είχε σκασμένο λάστιχο! Με την βοήθεια ενός περαστικού ραβίνου που δεν τον ήξερε καν, άλλαξε το λάστιχο, πήρε το αυτοκίνητο και το πάρκαρε αλλού. Ίσως πρόκειται για την μοναδική φορά στην ιστορία που κάποιος ευχαρίστησε θερμά τον Θ-ο για ένα σκασμένο λάστιχο.

Αν του είχε συμβεί απλά ένα σκασμένο λάστιχο, θα ήταν πολύ στεναχωρημένος. Άλλα τώρα, που είδε πως αυτό ήταν για το καλό του, χάρηκε.

Η αλήθεια είναι πως δεν μπορούμε πάντοτε να καταλάβουμε γιατί μας συμβαίνουν άσχημα πράγματα. Αλλά πιστεύουμε ότι όλα συμβαίνουν για κάποιον σκοπό, και ότι ο Θ-ός μας στέλνει μόνο καλό. Άλλοτε φανερό, άλλοτε κρυμμένο.

Σας εύχομαι να σας συμβαίνουν πάντοτε φανερά καλά. Αλλά και όταν συμβεί ένα «σκασμένο λάστιχο», να θυμάστε πως είναι κρυμμένο καλό.

Σσαμπάτ Σσαλόμ,

Ραβίνος Μέντελ και Νεχάμα Χέντελ

Το μυστικό του μήλου με μέλι

To read it in English, click here

rosh hashana crop.jpg

Κάνατε το κουίζ γνώσεων του Ροσς Ασσανά;

Εάν ναι, τότε γνωρίζετε πως η κυριότερη Μιτσβά το Ροσς Ασσανά είναι να ακούσουμε το Σσοφάρ την Δευτέρα 30/9/19 και την Τρίτη 01/10/19.

Αλλά το Ροσς Ασσανά υπάρχει το γνωστό έθιμο να βουτάμε το μήλο στο μέλι για να έχουμε μια γλυκιά χρονιά. Αλλά γιατί συγκεκριμένα το μήλο;

Όταν κόβουμε ένα μήλο πρέπει να φαγωθεί άμεσα γιατί μαυρίζει. Από την άλλη, το μέλι διατηρείται για πάντα και για αυτό χρησιμοποιούνταν από τους αρχαίους ως συντηρητικό.

Το μήλο συμβολίζει το μοντέρνο, το καινούργιο. Πρέπει να καταναλωθεί άμεσα όσο είναι φρέσκο. Όπως κάθε τι νέο και μοντέρνο που σύντομα μοιάζει παλιό και εκτός μόδας.

Το μέλι από την άλλη συμβολίζει την παράδοση, τους καλά εδραιωμένους θεσμούς που ξεπερνούν τις δοκιμασίες και διατηρούνται μέσα στο πέρασμα του χρόνου.

Ο Ιουδαϊσμός χρειάζεται να είναι σαν το μήλο με το μέλι. Πρέπει να βρίσκουμε την κατάλληλη ισορροπία μεταξύ του μοντέρνου και του παραδοσιακού. Πρέπει να βρίσκουμε πώς να διατηρούμε την αρχαία κληρονομία μας και τις αξίες της συνδυάζοντας παράλληλα τον μοντέρνο τρόπο ζωής και την πρόοδο.

Το Ροσς Ασσανά καθώς βουτάμε το μήλο στο μέλι,  ας ευχηθούμε να καταφέρουμε τον τέλειο συνδυασμό μεταξύ παράδοσης και ανανέωσης!

Σσαμπάτ Σσαλόμ και Κτιβά Βαχατιμά Τοβά Λεσσανά Τοβά ου Μετουκά, να έχουμε μια καλή εγγραφή στο Βιβλίο της Ζωής για μια Καλή και Γλυκιά Χρονιά

Ραβίνος Μέντελ και Νεχάμα Χέντελ

Το μυστήριο της εξαφανισμένης γυναίκας

To read it in English, click here

15689791934068415448407385974697.jpgΑυτή είναι μια πραγματική ιστορία που συνέβη στην Ισλανδία. Μου την διηγήθηκε ο ξαδέλφος μου που είναι ο Απεσταλμένος της Χαμπάντ στο Ρέικιαβικ.

Μια ομάδα τουριστών πέρασε πολλές ώρες αναζητώντας μια γυναίκα που είχε εξαφανιστεί στο Φαράγγι Eldgja για να αποκαλυφθεί ότι τελικά βρίσκονταν ανάμεσα στην ομάδα που έψαχναν να την βρουν. Το γκρουπ ταξίδευε στην Ισλανδία και το πούλμαν σταμάτησε κοντά στο φαράγγι του ηφαίστειου. Κατά την διάρκεια τις στάσης υπήρξε η διάδοση ότι μια από τις επιβάτιδες αγνοούνταν. Η γυναίκα, που εντωμεταξύ είχε αλλάξει ρούχα, δεν αναγνώρισε στην περιγραφή της αγνοούμενης γυναίκας ότι επρόκειτο για εκείνη και ξεκίνησε και η ίδια να βοηθάει στην αναζήτηση. Η αναζήτηση σταμάτησε τρεις ώρες μετά όταν συνειδητοποίησαν ότι αυτή που έψαχναν ήταν ανάμεσα τους και αναζητούσε και η ίδια τον εαυτό της.

Βρισκόμαστε στον εβραϊκό μήνα Ελούλ, πριν από το Ροσς Ασσανά. Είναι η κατάλληλη εποχή για εσωτερική αναζήτηση. Είναι η ώρα να αναζητήσουμε τον εσωτερικό εαυτό μας, την ψυχή μας.

Κάποιοι μπορεί να νοιώθουν χαμένοι. Αλλά ποτέ δεν είμαστε εντελώς χαμένοι. Αυτό που χρειάζεται να κάνουμε είναι να επανασυνδεθούμε με την βαθύτερη αλήθεια μας, με την πνευματική μας υπόσταση, με την ψύχη μας.

Ας αξιοποιήσουμε αυτόν τον πολύτιμο χρόνο για να βρούμε τους εαυτούς μας και να φτάσουμε στις Μεγάλες Γιορτές, Ροσς Ασσανά και Γιόμ Κιπούρ καλά προετοιμασμένοι.

Είθε να έχουμε όλοι μια καλή και γλυκιά χρονιά.

Κτιβά Βαχατιμά Τοβά,

Ραβίνος Μέντελ & Νεχάμα Χέντελ  

Τα fake news που οδήγησαν στο βραβείο Νόμπελ

To read it in English, click here

AlfredNobel_adjusted.jpgΓνωρίζετε πως θεσπίστηκαν τα βραβεία Νόμπελ;

Όλα ξεκίνησαν από μια υπόθεση fake news (ψευδών ειδήσεων). Το 1888, ο Άλφρεντ Νόμπελ έκπληκτος διάβασε την αναγγελία θανάτου του σε μια γαλλική εφημερίδα. Επρόκειτο για λάθος. Ήταν ο αδελφός του Λούντβιχ  που είχε πεθάνει. Αλλά ο Αλβέρτος συγκλονίστηκε με τον τίτλο: "Ο έμπορος του θανάτου είναι νεκρός". Αυτός ο αμφιλεγόμενος τίτλος οφειλόταν στο γεγονός ότι ο δυναμίτης, το εκρηκτικό που εφηύρε ο Άλφρεντ, ήταν αιτία καταστροφής και θανάτου στον κόσμο.

Αυτό έκανε τον Άλφρεντ να αναθεωρήσει τη ζωή του και την κληρονομιά που ήθελε να αφήσει. Άλλαξε την διαθήκη του και αποφάσισε το 94% του πλούτου του να δίνεται προς όφελος της ανθρωπότητας, δημιουργώντας βραβεία για όσους συμβάλλουν στην ιατρική, τη φυσική, τη χημεία, τη λογοτεχνία και την ειρήνη. Ο Άλφρεντ Νόμπελ κατάφερε να συνδέεται το όνομα του με έναν ευεργέτη της ανθρωπότητας και όχι με έναν έμπορο θανάτου.

Τι γίνεται με εμάς; Ποια κληρονομιά θα αφήσουμε;

Ο μήνας Ελούλ, ο τελευταίος μήνας πριν από τις Μεγάλες Γιορτές, είναι ιδανικός για να κοιτάξουμε προς τα πίσω, στη χρονιά που πέρασε και να δούμε τι έχουμε επιτύχει. Ποια είναι η κληρονομιά που δημιουργήσαμε; Είναι αυτό για το οποίο θέλουμε να μας θυμούνται;

Στη συνέχεια, αφού ευχαριστούμε τον Θ-ό που είμαστε ζωντανοί και μπορούμε να αλλάξουμε την πορεία της ζωής μας, έχουμε την ευκαιρία να επιλέξουμε τι θέλουμε να διορθώσουμε και τι να βελτιώσουμε και να σχεδιάσουμε την υαλοποίηση τους κατά την διάρκεια του επόμενου έτους.

Σσαμπάτ Σσαλόμ

Ραβίνος Μέντελ & Νεχάμα Χέντελ

Looking for older posts? See the sidebar for the Archive.