ΠΑΣΤΕΛΙ ΑΠΟ ΜΑΤΣΑ

 ΥΛΙΚΑ

13 φύλλα ματσότ
1 κιλό συκωταριά από αρνί ή κατσίκι
1 κρεμμύδι
1 και ½ κούπα λάδι
Αλάτι και πιπέρι
6 αβγά 

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Πλένουμε καλά τη συκωταριά, ζεματάμε το πλεμόνι και ψήνουμε ελαφρά το συκώτι. Τα κόβουμε όλα σε μικρά κομμάτια. Ρίχνουμε σε κατσαρόλα το κρεμμύδι ψιλοκομμένο με το μισό λάδι και το βάζουμε στη φωτιά για να ροδίσει. Προσθέτουμε την ψιλοκομμένη συκωταριά και νερό και τα αφήνουμε να βράσουν. Όταν μείνει στο λάδι του, ρίχνουμε το αλάτι και το πιπέρι. Σε μια λεκανίτσα βάζουμε τις ματσότ με αρκετό νερό και τις αφήνουμε να μαλακώσουν. Τις κομματιάζουμε, τις στύβουμε με τα χέρια μας και τις βάζουμε σε τρυπητό να στραγγίσουν. Αφού στραγγίξουν τις βάζουμε πάλι στη λεκανίτσα και ρίχνουμε αλάτι, πιπέρι και το υπόλοιπο λάδι.

Λαδώνουμε ένα ταψί φούρνου 40Χ26 και στρώνουμε τη μισή ζύμη από τις ματσότ. Σκορπάμε από πάνω τη συκωταριά και προσθέτουμε την υπόλοιπη ζύμη από ματσότ. Ρίχνουμε επάνω στην επιφάνεια τα αβγά χτυπημένα με λίγο λάδι και το ψήνουμε σε μέτριο φούρνο για μια ώρα.

Μπορούμε να αντικαταστήσουμε τη συκωταριά με κιμά που μαγειρεύεται με τον ίδιο τρόπο.

Οι συνταγές είναι από το βιβλίο, «ΕΒΡΑΪΚΕΣ ΓΙΟΡΤΕΣ ΚΑΙ ΠΑΡΑΔΟΣΕΙΣ, ΙΔΕΕΣ ΓΙΑ ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ», από τις κυρίες της Ισραηλιτικής Κοινότητας Βόλου