ΠΑΣΤΕΛΙ ΜΕ ΣΠΑΝΑΚΙ
ΥΛΙΚΑ
2 ποτήρια ματσά ψιλοκομμένη
1 κιλό σπανάκι
2 κούπες λάδι
3 κούπες νερό
1 κρεμμυδάκι φρέσκο
Μισό ματσάκι άνηθο
Αλάτι και πιπέρι
1 κούπα τυρί φέτα (προαιρετικά)
3 αβγά
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Βάζουμε σε κατσαρόλα το νερό, τη μια κούπα λάδι και λίγο αλάτι. Μόλις πάρει βράση το αποσύρουμε από τη φωτιά και ρίχνουμε σιγά-σιγά την τριμμένη ματσά μέχρι να γίνει ζύμη μαλακή.
Καθαρίζουμε, πλένουμε και κόβουμε σε ψιλά κομμάτια το σπανάκι και το ζεματάμε. Το στραγγίζουμε και το βάζουμε σε κατσαρόλα με το υπόλοιπο λάδι, το κρεμμυδάκι και τον άνηθο για να σοταριστούν, ανακατεύοντας κάπου-κάπου. Το αποσύρουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε το τυρί, αν θέλουμε.
Σε λαδωμένο ταψάκι βάζουμε τη μισή ζύμη και στρώνουμε το σπανάκι. Σκεπάζουμε με την υπόλοιπη ζύμη, χαράζουμε σε κομμάτια και ρίχνουμε τα αβγά χτυπημένα. Ψήνουμε σε μέτριο φούρνο, περίπου για μία ώρα.
Οι συνταγές είναι από το βιβλίο, «ΕΒΡΑΪΚΕΣ ΓΙΟΡΤΕΣ ΚΑΙ ΠΑΡΑΔΟΣΕΙΣ, ΙΔΕΕΣ ΓΙΑ ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ», από τις κυρίες της Ισραηλιτικής Κοινότητας Βόλου