ΣΥΚΩΤΑΚΙΑ ΠΟΥΛΙΩΝ ΣΕ ΣΟΥ
ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ ΤΑ ΣΟΥ
1 ποτήρι νερό
1/3 του ποτηριού λάδι
1 κουταλάκι αλάτι
2 κουταλάκια ζάχαρη
1 ποτήρι ματσά τριμμένη ψιλή
4 αβγά
ΓΙΑ ΤΗ ΓΕΜΙΣΗ
400 γραμ. συκωτάκια πουλιών
2 κρεμμυδάκια ξερά
Μαϊντανό ή άνηθο ψιλοκομμένο
Αλάτι και πιπέρι
1 αβγό σφιχτό ψιλοκομμένο
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Σε κατσαρολάκι βράζουμε το νερό με το λάδι και ρίχνουμε το αλάτι με τη ζάχαρη. Αποσύρουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε λίγη – λίγη τη ματσά και τα αβγά, μέχρι να γίνει μια ζύμη μαλακή. Αφήνουμε τη ζύμη για μια ώρα, ώστε να «δέσει». Σοτάρουμε τα συκωτάκια ελαφρά για να μην στεγνώσουν και τα λιώνουμε με το πιρούνι. Σοτάρουμε τα κρεμμυδάκια, τα ρίχνουμε στα λιωμένα συκωτάκια, προσθέτουμε μαϊντανό ή άνηθο, αλάτι, πιπέρι και το αβγό. Ενώνουμε καλά τα υλικά. Βουτυρώνουμε ένα ταψάκι και με τη βοήθεια ενός κουταλιού, βάζουμε κομμάτια από τη ζύμη σε σχήμα οβάλ, αφήνοντας ανάμεσα μικρά διαστήματα για να μπορούν να φουσκώσουν. Τα ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 220 βαθμούς, για 20 λεπτά μέχρι να ροδίσουν. Ανοίγουμε το φούρνο και αφήνουμε μέσα τα σου μέχρι να κρυώσουν. Αφού κρυώσουν τα βγάζουμε από το φούρνο, τα ανοίγουμε στη μέση και τα γεμίζουμε με ένα κουταλάκι από το υλικό των συκωτιών. Τα βάζουμε σε πιατέλα και τα σερβίρουμε.
Οι συνταγές είναι από το βιβλίο, «ΕΒΡΑΪΚΕΣ ΓΙΟΡΤΕΣ ΚΑΙ ΠΑΡΑΔΟΣΕΙΣ, ΙΔΕΕΣ ΓΙΑ ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ», από τις κυρίες της Ισραηλιτικής Κοινότητας Βόλου