ΑΓΓΙΝΑΡΕΣ ΑΛΑ ΠΟΛΙΤΑ
ΥΛΙΚΑ
8 αγγινάρες
2 λεμόνια
αλάτι και πιπέρι
3 κρεμμυδάκια φρέσκα
5 κρεμμυδάκια ξερά μικρά
8 πατατούλες ολόκληρες ή 3 μεγάλες πατάτες κομμένες
3 καρότα μέτρια
λίγο άνηθο
¾ της κούπας λάδι
λίγο σέλινο (προαιρετικά)
Κόβουμε το κοτσάνι από τις αγγινάρες, αφαιρούμε ένα ένα τα πράσινα εξωτερικά σκληρά φύλλα, τις κόβουμε στη μέση και βγάζουμε το χνούδι από την καρδιά. Τις τρίβουμε με λεμόνι και τις ρίχνουμε σε λεκανίτσα με αλατόνερο και χυμό από μισό λεμόνι. Καθαρίζουμε τις πατάτες, τα καρότα και τα ξερά κρεμμύδια. Ψιλοκόβουμε τα φρέσκα κρεμμυδάκια και τον άνηθο. Βγάζουμε τις αγγινάρες από το αλατόνερο και τις βάζουμε σε κατσαρόλα. Ρίχνουμε τα φρέσκα και ξερά κρεμμύδια, τα καρότα κομμένα, το σέλινο, τις πατατούλες, τον άνιθο, το χυμό από ένα λεμόνι, το λάδι, αλάτι και πιπέρι. Προσθέτουμε αρκετό νερό, μέχρι να σκεπάσει τα λαχανικά και το βράζουμε σε χαμηλή φωτιά για μια ώρα. Στη χύτρα ταχύτητας, χρειάζεται βράσιμο για δέκα λεπτά.
Οι συνταγές είναι από το βιβλίο, «ΕΒΡΑΪΚΕΣ ΓΙΟΡΤΕΣ ΚΑΙ ΠΑΡΑΔΟΣΕΙΣ, ΙΔΕΕΣ ΓΙΑ ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ», από τις κυρίες της Ισραηλιτικής Κοινότητας Βόλου