Την πρώτη του Σιβάν, την πρώτη του τρίτου μήνα μετά την έξοδο από την Αίγυπτο, τα Τέκνα του Ισραήλ έφτασαν στην έρημο του Σινά και κατασκήνωσαν κοντά στο όρος.

Στη διάρκεια του ταξιδιού στην έρημο υπό τη Θεϊκή προστασία, με καθημερινά θαύματα όπως το μάννα και τα ορτύκια, τη θαυμαστή αλλαγή του νερού από πικρό σε γλυκό, την ήττα του Αμαλήκ και το πέρασμα από την Ερυθρά Θάλασσα, ο λαός του Ισραήλ άρχισε να συνειδητοποιεί όλο και περισσότερο την ύπαρξη του Θεού.

Η πίστη τους μεγάλωνε καθημερινά, μέχρι που έφτασαν σε ένα επίπεδο αγιοσύνης, αλληλεγγύης και ενότητας που κανένα έθνος πριν ή μετά, δεν κατάφερε να φτάσει ποτέ.

 

Ο Μωυσής ανέβηκε στο `Ορος Σινά και ο Θεός του είπε τα παρακάτω λόγια: «Αυτά θα πρέπει να πεις στον οίκο του Ιακώβ και στα τέκνα του Ισραήλ: Είδατε τι έκανα στους Αιγύπτιους και πώς σας μετέφερα στα φτερά των αετών και σας έφερα ως εδώ. Για το λόγο αυτό, εάν ακούσετε πραγματικά τη φωνή Μου και τηρήσετε τη συμφωνία σας μαζί Μου, τότε θα είστε ο θησαυρός Μου ανάμεσα σε όλα τα έθνη. Γιατί όλη η γη είναι δική Μου. Και εσείς θα είστε για Μένα ένα βασίλειο ιερέων, ένα ιερό έθνος.»

 

            Ο Μωυσής επέστρεψε από το Σινά και κάλεσε τους πρεσβύτερους του λαού παραθέτοντάς τους όλα τα λόγια του Θεού. Με μια φωνή και μια ψυχή, ο λαός απάντησε: «Ναασέ Βενισσμά» δηλαδή «Θα κάνουμε όλα όσα ο Θεός είπε».

            `Ετσι δέχτηκαν αμέσως την Τορά, με όλους τους κανόνες, χωρίς να ζητήσουν λεπτομερή απαρίθμηση των υποχρεώσεων και των καθηκόντων τους.

            `Οταν ο λαός έδειξε ανυπομονησία για να παραλάβει την Τορά, ο Θεός μίλησε πάλι στο Μωυσή: «Πήγαινε στο λαό και καθαγίασέ τον σήμερα και αύριο και αφησέ τον να πλύνει τα ενδύματά του και να είναι έτοιμος την τρίτη μέρα. Γιατί την τρίτη μέρα ο Κύριος θα γίνει ορατός για όλο το λαό πάνω στο `Ορος Σινά. Και θα πρέπει να βάλεις όρους στο λαό λέγοντάς του: ‘Προσέξτε να μην ανεβείτε στο Βουνό και να μην αγγίξετε τα όριά του. Γιατί τότε το Βουνό θα πεθάνει’».

 

Η Αποκάλυψη στο Σινά

 

Την αυγή της τρίτης μέρας κεραυνοί και αστραπές έσκισαν τον αέρα. Βαριά σύννεφα κρεμάστηκαν πάνω από το βουνό και οι ολοένα αυξανόμενοι ήχοι από το Σοφάρ έκαναν το λαό να σκιρτήσει και να φοβηθεί. Ο Μωυσής οδήγησε τα Τέκνα του Ισραήλ έξω από την κατασκήνωση και τα έβαλε να σταθούν στους πρόποδες του `Ορους Σινά που ήταν καλυμμένο με καπνό και σειόταν γιατί ο Θεός είχε κατέβει σε αυτό μέσα σε φωτιά.

 

Ο ήχος του Σοφάρ δυνάμωσε και ξαφνικά όλοι οι άλλοι ήχοι έπαψαν και ακολούθησε απόλυτη σιωπή. Και στη συνέχεια ο Θεός έδωσε τις Δέκα Εντολές:

 

1.                  «Εγώ είμαι ο Κύριος ο Θεός Αυτός που σε έβγαλε από τη γη της Αιγύπτου, από τη γη της δουλείας».

2.                  «Εσείς δεν θα έχετε άλλο Θεό εκτός από Εμένα. Εσείς δε θα πρέπει να φτιάχνετε είδωλα ούτε κάποιο παρόμοιο ομοίωμα κανενός όσων υπάρχουν πάνω στον ουρανό ή κάτω στη γη, ή στο νερά κάτω από τη γη. Δε θα πρέπει να τα προσκυνάτε ούτε να τα υπηρετείτε. Γιατί εγώ ο Κύριος ο Θεός είμαι ο Θεός που σας θέλω δικούς Μου και τιμωρώ την αδικία των ανθρώπων που Με μισούν μέχρι τα παιδιά της τρίτης και τέταρτης γενιάς. Και ελεώ τις χιλιάδες γενιές από αυτούς που Με αγαπούν και τηρούν τις εντολές Μου».

3.                  «Δεν πρέπει να αναφέρεις το όνομα του Κυρίου του Θεού χωρίς να υπάρχει σοβαρός λόγος. Γιατί ο Θεός δε θα σε θεωρεί αθώο που επικαλέστηκες μάταια το όνομά Του».

4.                  «Να θυμάσαι την ημέρα του Σαββάτου και να τη φυλάς αγιασμένη. `Εξι μέρες να εργάζεσαι και να κάνεις όλες τις δουλειές σου αλλά η έβδομη είναι το Σάββατο του Κυρίου του Θεού σου. Την ημέρα αυτή δεν πρέπει να δουλεύεις εσύ και κανένα μέλος της οικογένειάς σου και όσοι ζουν μαζί σου. Γιατί σε έξι μέρες έκανα τον ουρανό και τη γη, τη θάλασσα και όσα υπάρχουν σε αυτά και την έβδομη μέρα σταμάτησα το έργο μου. Την ημέρα αυτή την ευλόγησα και την έκανα άγια».

5.                  «Τίμα τον πατέρα σου και τη μητέρα σου, ώστε να ζήσεις πολύ καιρό στη γη που σου έδωσε ο Κύριος και Θεός σου.

6.                  «Να μη σκοτώνεις».

7.                  «Να μη διαπράττεις μοιχεία».

8.                  «Να μην κλέβεις».

9.                  «Να μην παίρνεις ψεύτικο όρκο εναντίον του διπλανού σου».

10.              «Να μην επιθυμείς τη γυναίκα του διπλανού σου, να μη ζηλεύεις το σπίτι του, τους υπηρέτες του, τα ζώα του και οτιδήποτε άλλο είναι δικό του».

 

Ο Μωυσής παραλαμβάνει την Τορά.

 

`Ολος ο λαός άκουσε τα λόγια του Κυρίου και φοβήθηκε.

Παρακάλεσε λοιπόν το Μωυσή να μεσολαβήσει μεταξύ αυτού και του Θεού γιατί αν ο ίδιος ο Θεός εξακολουθούσε να τους δίνει ολόκληρη την Τορά, αυτοί σίγουρα θα πέθαιναν. Ο Μωυσής τους είπε να μη φοβούνται που ο Θεός τους είχε αποκαλυφθεί, για να τον σέβονται και να μην αμαρτάνουν.

 

Στη συνέχεια ο Θεός ζήτησε από το Μωυσή να ανέβει στο βουνό. Γιατί μόνο αυτός ήταν ικανός να σταθεί ενώπιον του Θεού. Εκεί ο Μωυσής θα παραλάμβανε τις πλάκες με τις Δέκα Εντολές και ολόκληρη την Τορά, για να τη διδάξει στα Τέκνα του Ισραήλ. Ο Μωυσής ανέβηκε στο βουνό και έμεινε εκεί σαράντα μέρες και σαράντα νύχτες, χωρίς φαγητό και ύπνο, γι’ αυτό είχε γίνει σαν άγγελος. `Ολη αυτή την περίοδο, ο Θεός αποκάλυψε στο Μωυσή ολόκληρη την Τορά, με όλους τους νόμους και τις εξηγήσεις της.

Στο τέλος, ο Θεός έδωσε στο Μωυσή τις δύο πέτρινες Πλάκες της Μαρτυρίας που περιείχαν τις Δέκα Εντολές γραμμένες από τον ίδιο το Θεό.

 

ΙΣΤΟΡΙΚΑ  ΝΟΜΟΙ ΚΑΙ ΕΘΙΜΑ    ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ΤΗΣ ΡΟΥΘ

ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΣΕΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ    ΟΝΟΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΟ ΣΣΑΒΟΥΟΤ

ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ ΤΟΥ ΣΣΑΒΟΥΟΤ