Εκμάθηση τη νύχτα του Σαβουότ

 

Την πρώτη νύχτα του Σσαβουότ (φέτος Σάββατο 19 Μαϊου 2018), οι Εβραίοι σε ολόκληρο τον κόσμο τηρούν το έθιμο αιώνων, μια αγρυπνία αφιερωμένη στην εκμάθηση της Τορά. Μια εξήγηση για αυτήν την παράδοση είναι ότι ο λαός δε σηκώθηκε εγκαίρως την ημέρα που ο Θεός του παρέδωσε την Τορά και χρειάστηκε να τον ξυπνήσει ο ίδιος ο Θεός. Προκειμένου να εξιλεωθούν για τη συμπεριφορά τους, οι Εβραίοι δέχτηκαν το έθιμο της αγρυπνίας για μία ολόκληρη νύχτα.

 

Οι Δέκα Εντολές

 

Η γιορτή του Σσαβουότ είναι η μέρα στην οποία γιορτάζουμε τη μεγάλη αποκάλυψη της παράδοσης της Τορά στο Όρος Σινά, 3315 χρόνια πριν. Σταθήκαμε στους πρόποδες του βουνού. Εμείς και οι πρόγονοί μας. Οι ψυχές όλων των Εβραίων, από όλες τις εποχές συγκεντρώθηκαν για να ακούσουν τις Δέκα Εντολές από τον ίδιο το Θεό. Φέτος, την Κυριακή 20 Μαϊου 2018, πηγαίνουμε στη Συναγωγή και ακούμε τις Δέκα Εντολές και επαναβεβαιώνουμε τη συμφωνία με το Θεό και την Τορά Του.

Εφόσον όλοι σταθήκαμε στο `Ορος Σινά, πρέπει όλοι να ξαναδεχτούμε την υποχρέωσή μας. Μωρά, παιδιά, ενήλικες και όλοι όσοι μπορούν, θα πρέπει να παρευρεθούν.

 

Το Βιβλίο της Ρουθ

 

Σε πολλές συναγωγές, το βιβλίο της Ρουθ διαβάζεται τη δεύτερη μέρα του Σσαβουότ. Υπάρχουν πολλές αιτίες που συνέβαλλαν στην επικράτηση αυτού του εθίμου.

Α) Το Σσαβουότ είναι η μέρα γέννησης αλλά και "ιλουλά" (μέρα θανάτου) του Βασιλιά Δαυίδ, και στο βιβλίο της Ρουθ καταγράφεται η γενεαλογική του σειρά. Η Ρουθ και ο σύζυγός της Βοάζ ήταν οι προπάπποι του βασιλιά Δαυίδ.

Β) Οι σκηνές της συγκομιδής που περιγράφονται στο βιβλίο της Ρουθ είναι οι κατάλληλες για το Σαβουότ, τη Γιορτή της Συγκομιδής.

Γ) Η Ρουθ υπήρξε μια ειλικρινής νεοφώτιστη που αγκάλιασε τον Ιουδαϊσμό με όλη της την καρδιά. Στο Σσαβουότ όλοι οι Εβραίοι θεωρούνταν νεοφώτιστοι εφόσον είχαν αποδεχτεί την Τορά και όλους του κανόνες της.

 

Περισσότερα για την Ρουθ

 

Στολισμός του σπιτιού με πρασινάδα και λουλούδια

 

Στο Σσαβουότ συνηθίζεται ο στολισμός του σπιτιού και της συναγωγής με καρπούς, λουλούδια και πρασινάδα. Ο λόγος είναι ότι την εποχή του Ναού, οι πρώτοι καρποί της σοδειάς δίνονταν στο Σσαβουότ. Επίσης, οι σοφοί μας αναφέρουν ότι αν και το `Ορος Σινά βρίσκονταν στην έρημο, όταν παραδόθηκε η Τορά το βουνό άνθισε και γέμισε λουλούδια.

Σημείωση: `Ολα τα ζητήματα θα πρέπει να ταχτοποιηθούν νωρίς το πρωί της Πέμπτης, πριν την αρχή της Γιορτής, από σεβασμό στην αγιότητα του Σσαβουότ.

 

Κατανάλωση γαλακτοκομικών προϊόντων

 

Στο Σαβουότ συνηθίζεται να τρώμε γαλακτοκομικά προϊόντα. Οι αιτίες γι’ αυτό το έθιμο είναι πολλές.

Μετά την παράδοση της Τορά, οι Εβραίοι άρχισαν να τηρούν τους νόμους του Κασσρούτ. Καθώς η Τορά παραδόθηκε το Σσαμπάτ, ούτε βόδι μπορούσε να σφαχτεί, ούτε τα σκεύη να χρησιμοποιηθούν. `Ετσι την ημέρα αυτή καταναλώθηκαν γαλακτοκομικά.

`Ενας άλλος λόγος είναι ότι η Τορά μοιάζει με το γάλα. Η Εβραϊκή λέξη για το γάλα είναι χαλάβ. Εάν προστεθούν οι αριθμητικές αξίες όλων των γραμμάτων της λέξης χαλάβ – 8,30,2 - το σύνολο είναι 40. Σαράντα είναι ο αριθμός των ημερών που ο Μωυσής έμεινε πάνω στο Σινά για να παραλάβει την Τορά.

 

ΙΣΤΟΡΙΚΑ ΝΟΜΟΙ ΚΑΙ ΕΘΙΜΑ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ΤΗΣ ΡΟΥΘ

ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΣΕΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΟΝΟΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΟ ΣΣΑΒΟΥΟΤ

ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ ΤΟΥ ΣΣΑΒΟΥΟΤ