Τί τρώμε; Ρωτήστε το Μωυσή.
(Από το site www.askmoses.com)

Απορία: Το φαγητό μας ελέγχεται ήδη από κρατικές υπηρεσίες, ποιό είναι λοιπόν το όφελος της τήρησης του κασσέρ;

Ρωτήστε το Μωυσή: Ο Ιουδαϊσμός μάς διδάσκει πως είμαστε ό,τι τρώμε. Το κασσέρ αναφέρεται στην πνευματική τροφή – πώς να θρέψουμε την ψυχή. Ο Εβραϊκός μυστικισμός (Καμπάλα) μας αποκαλύπτει ότι επηρεαζόμαστε από ένα σύστημα θετικής και αρνητικής ενέργειας που υπάρχει στον κόσμο το οποίο δεν μπορούμε να αισθανόμαστε συνεχώς, διότι το αποτέλεσμα αποκαλύπτεται σταδιακά. Η τήρηση του κασσέρ αυξάνει τη δυνατότητα να λαμβάνουμε θετική ενέργεια.

Απορία: Τι καθιστά ορισμένες τροφές μη κασσέρ;

Ρωτήστε το Μωυσή: Στην Τορά (Βίβλο) υπάρχει κατάλογος με τα ψάρια, τα πουλερικά και τα ζώα κασσέρ ενώ περιγράφονται οι διαδικασίες προετοιμασίας του φαγητού κασσέρ. Η χρονική περίοδος είναι επίσης πολύ σημαντική. Για παράδειγμα, δεν καταναλώνουμε ταυτόχρονα κρέας και γαλακτοκομικά προϊόντα, και κατά τη διάρκεια του Πέσαχ, απαγορεύονται οι τροφές με προζύμι.
`Ενα άλλο παράδειγμα φαγητού μη κασσέρ, είναι τα υγρά, οι σκόνες και οτιδήποτε προέρχεται από ένα ζώο μη κασσέρ. Ορισμένα μπισκότα περιέχουν έναν γαλακτωματοποιητή που προέρχεται από λίπος ζώου μη κασσέρ. Ορισμένα ποτά περιέχουν ένα ενισχυτικό γεύσης, το «καστόρεουμ», το οποίο παρασκευάζεται από αδένες καστόρων και είναι μεν νόστιμο αλλά απαγορεύεται ρητώς.
Μη νιώθετε όμως στερημένοι! Στις μέρες μας, προϊόντα κασσέρ εμφανίζονται καθημερινά. Και στη μαγεία του Δικτύου, ένας ολοένα αυξανόμενος αριθμός προμηθευτών κασσέρ, θα σας φέρει ότι ζητήσετε, στην πόρτα σας. `Εχετε όρεξη για βούβαλο κασσέρ; Δοκιμάστε στο
www.kosherbison.com
Ψάχνετε για καλό κόκκινο κρασί; Τί θα λέγατε για ένα Σατό Γκραν Κρου; Δοκιμάστε στο www.mykoshermarket.com

Μπομπ 321: Φαγητό κασσέρ δε σημαίνει ένα σωρό περιορισμούς;

Ρωτήστε το Μωυσή: Η τήρηση του κασσέρ απαιτεί προσπάθεια. Το κασσέρ είναι πολύ περισσότερο από αυτό που τρώμε. Είναι μια ολιστική προσέγγιση της ζωής. Μόλις ξεκινήσει κανείς, παύει να έχει τις ίδιες ιδέες για το φαγητό.
Για παράδειγμα, η Χασσιδική φιλοσοφία μας εξηγεί πως η κατανάλωση κρέατος και γάλακτος ταυτόχρονα, επηρεάζει δυσμενώς την ψυχή, γιατί το γάλα δίνει και συντηρεί τη ζωή, ενώ το κρέας είναι η απουσία ζωής. Η κατανάλωση και των δύο μαζί προκαλεί πνευματική σύγκρουση.
Τα καλά νέα είναι ότι η τήρηση του κασσέρ είναι ευκολότερη από όσο κανείς φαντάζεται. Το 60% των τροφών που υπάρχουν στην κουζίνα σας, είναι κατά πάσα πιθανότητα, κασσέρ. Κοιτάξτε απλώς αν υπάρχει κάπου, ένα σύμβολο αναγνώρισης κασσέρ στη συσκευασία, όπως το Κ ή U, που να αποδεικνύει ότι το προϊόν ελέγχθηκε από έναν ραββίνο για να δείτε ότι μπορείτε να το απολαύσετε σε πνευματικό επίπεδο. Για χρήσιμες συμβουλές σχετικά με τα σύμβολα κασσέρ και μια πραγματική πανδαισία κασσέρ, επισκεφτείτε το
www.ok.org ή το www.kashrut.com

JJatplay: Αυτό που τρώει ο καθένας μας δεν είναι προσωπική του υπόθεση;

Ρωτήστε τον Μωυσή: `Οχι ακριβώς. Κάθε φορά που καθόμαστε για φαγητό έχουμε τρεις προσκεκλημένους: Το σώμα, την ψυχή και την τροφή – την ενέργεια που κρατά το σώμα και την ψυχή μαζί σαν ζωντανό οργανισμό. Η πείνα είναι μια φυσική εκδήλωση της επιθυμίας της ψυχής, να ανυψώσει και να εκλεπτύνει τις άγιες σπίθες που βρίσκονται στην τροφή που υπάρχει στο πιάτο μας.
Οι νόμοι του κασσρούτ μας διδάσκουν πώς να εκτιμούμε και να ανυψώνουμε τα ζώα, τα φυτά και όλα τα δημιουργήματα του Θεού. Μπορεί να βρισκόμαστε στην κορυφή της τροφικής αλυσίδας, αλλά δεν έχουμε το δικαίωμα να γυρνάμε όπου θέλουμε και να τρώμε ό,τι βλέπουμε.

JJatplay: Δηλαδή όταν τρώω το φαγητό, το βοηθάω;

Ρωτήστε το Μωυσή: Το Μεάμ Λοέζ, μια ανθολογία για την Τορά που συντάχθηκε πριν 300 χρόνια, παρουσιάζει ένα πολύ ενδιαφέρον σενάριο: Περιγράφει πως η κάθε ψυχή πηγαίνει σε ένα ουράνιο δικαστήριο, όπου εκεί υπάρχουν οι ψυχές όλων όσων μπορούν να φαγωθούν. `Ενα κοτόπουλο παίρνει το λόγο και λέει: «Κοιτάξτε, είμαι απλώς ένα κοτόπουλο. Τα περισσότερα που μπορώ να κάνω είναι να φάω και να κοιμηθώ, το άτομο αυτό όμως χρησιμοποίησε την ουσία μου για να πραγματοποιήσει μια μιτσβά (να βοηθήσει έναν ξένο, να ανάψει τα κεριά του Σσαμπάτ, κα.), κάτι που εγώ δε θα μπορούσα να κάνω ποτέ. Αυτό το άτομο πρέπει να είναι ευλογημένο!». `Ετσι, κατά κάποιο τρόπο, το φαγητό στο πιάτο μας, μάς λέει σιωπηλά: «Βοήθησέ με για να σε βοηθήσω. Βοήθησέ με για να σε βοηθήσω».

Ρωτήστε τον Μωυσή: Για να κλείσουμε, το φαγητό είναι μια βασική ανθρώπινη ανάγκη, όπως ο αέρας, το νερό και το κινητό τηλέφωνο :-). Ο μέσος άνθρωπος περνά 17,3 μέρες το χρόνο, τρώγοντας! Οι περισσότεροι όμως από εμάς, τρώμε χωρίς να σκεφτόμαστε αυτή μας την πράξη. Μπείτε στον κόσμο του κασσέρ. Το Σσαμπάτ καθαγιάζει το χρόνο. Η προσευχή καθαγιάζει το χώρο. Η φιλευσπλαχνία καθαγιάζει τον άνθρωπο. Και το κασσέρ καθαγιάζει ακόμα και ένα μικρό σνακ. Με την τήρηση του κασσέρ φέρνουμε το Θεό σε μια βασική ανάγκη της ζωής και αποκτάμε πνευματική γνώση για τις καθημερινές μας συνήθειες. `Ετσι τρώμε με το μυαλό.

Το askmoses.com σέβεται την ανωνυμία των επισκεπτών του. Τα παραπάνω αποσπάσματα έχουν εκδοθεί για ιδιωτική χρήση. Εάν έχετε κάποιο ερώτημα επισκεφθείτε το askmoses.com όπου ραββίνοι και ειδικοί είναι στη γραμμή, ζωντανά, για προσωπικό chat, 24 ώρες, καθημερινά (εκτός Σσαμπάτ).