Την ημέρα της επιστροφής μας από το Παρίσι στην Αθήνα, χιόνιζε. Προς μεγάλη ευχαρίστηση των παιδιών, ξυπνήσαμε σε ένα μαγικό, ολόασπρο κόσμο. Το χιόνι γι’ αυτά, σήμαινε παιχνίδι έξω, χιονάνθρωπο ακόμα και φτυάρισμα (προσπάθησε να βοηθήσει ακόμα και ο Λεβί που είναι 2 χρονών!). Για μας σήμαινε πιθανή καθυστέρηση της πτήσης μας και μποτιλιάρισμα.
Blog – It’s all Greek to me! (ελληνικά)
Όλοι στην ίδια βάρκα!
7 πραγματά που μου έμειναν από το Παρίσι
Μόλις επιστρέψαμε από τη Γαλλία μετά από 10 μέρες διακοπών με τους γονείς, τα αδέρφια και τα ανίψια μου, όπου περάσαμε εκπληκτικά. Εκτός από πλήρες πρόγραμμα εξόδων και ψυχαγωγικών δραστηριοτήτων για τα παιδιά, απολαύσαμε την κουβέντα, το γέλιο και τη χαλάρωση, όλοι μαζί …
ΜΟΙΡΑΖΟΝΤΑΣ ΦΩΣ
2 χρόνια πριν, ο Μέντελ είχε μια τολμηρή ιδέα: να μοιράζουμε κεριά του Χανουκά σε όλους τους Εβραίους που ζουν στην Αθήνα, πόρτα – πόρτα για να διασφαλίσουμε πως κάθε οικογένεια έχει την δυνατότητα να γιορτάσει και να φέρει τη χαρά και το φως στο σπιτικό της. Και τα προηγούμενα χρόνια μοιράζαμε κεριά σε πολλούς ομοθρήσκους μας, αλλά ο Μέντελ σκέφτηκε όλο αυτό να πάρει μια εντελώς διαφορετική διάσταση.
10 σημαντικά γεγονότα για το Χανουκά
2. Μια μεγάλη συλλογή εβραϊκών αντικειμένων και είδη για το Χανουκά θα είναι διαθέσιμα στο Μπαζάρ που γίνεται στο Ρέστειον, αυτή την Κυριακή 6 Δεκεμβρίου, 10:30 - 17:30, όπου θα συμμετέχουμε. (Οδηγίες προς την Ρέστειον). (Θα συμμετέχουμε επίσης στο Μπαζάρ στο Σχολειό την Κυριακή 13 Δεκεμβρίου). Περιμένουμε να σας δούμε εκει και να θυμάστε ότι όλα τα έσοδα και από τις δυο εκδηλώσεις είναι για φιλανθρωπικούς σκοπούς!
3. Αυτές τις ημέρες 48 εθελοντές διανέμουν Χανουκιγιές και κεριά σε όλα τα σπίτια των ομόθρησκων της Αθήνας! Το πρόγραμμα «Sharing light» έχει γίνει δεκτό με μεγάλο ενθουσιασμό και δράττομαι της ευκαιρίας να συγχαρώ και να ευχαριστήσω όλους τους εθελοντές. Υπάρχουν ακόμα λίγες περιοχές που δεν έχουν καλυφτεί, έτσι εάν επιθυμείτε να συμμετάσχετε στο πρόγραμμα «Sharing light» και να διανείμετε κεριά στην περιοχή σας, παρακαλούμε επικοινωνήστε μαζί μας!
4. Το Χανουκά, γιορτάζεται για την 2147τη φορά φέτος. Μας υπενθιμιζει το θαύμα της νίκης των λίγων εναντία των πολλών, αλλά και το θαύμα του λαδιού που διήρκεσε για 8 ημέρες. Για να διαβάσετε περισσότερα για την ιστορία του Χανουκά, κάντε κλικ εδώ . Το Χανουκά είναι η ευκαιρία να δώσουμε προσοχή στα μικρά θαύματα που συμβαίνουν γύρω μας!
5. Δεδομένου ότι το θαύμα που συνέβη είχε να κάνει με το λάδι, η παράδοση είναι να τρώμε τηγανητά όπως λουκουμάδες, τιγανήτες, σουφγκανιγιοτ, λάτκες. Κάντε κλικ εδώ για μερικές ωραίες συνταγές. Προσοχή: Η υπερβολική κατανάλωση μπορεί να οδηγήσει σε αύληση του σωματικού σας βάρους.
6. Στα εβραϊκά, η λέξη Χανουκά σημαίνει αφοσίωση. Μετά τη νίκη των Μακκαβαίων εναντία στους Σύριους Ελληνιστές, ξαναπόκτησαν τον Ιερό Ναό και τον αφιέρωσαν στην υπηρεσία του Θ_ού. . Χανουκά επίσης σχετίζεται με τη λέξη "Χινούχ" – που σημαίνει εκπαίδευση. Γνωρίζετε ότι υπάρχουν πάνω από 40 άρθρα για γονείς και όχι μόνο στα ελληνικά στην ιστοσελίδα μας;
7. Χρειάζονται 44 κεριά, συμπεριλαμβανομένου του Σσαμάσς για να γιορτάσετε σωστά όλες τις νύχτες του Χανουκά. Εάν χρειάζεστε κεριά, παρακαλώ, μην διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μας!
8. Το παιχνιδι με την σβούρα είναι μια ωραία παράδοση του Χανουκά. Την εποχή που κυβερνούσε ο Αντίοχος, η μελέτη της Τορά ήταν απαγορευμένη και γι 'αυτό μελετούσαν κρυφά. Εάν κάποιος αξιωματικός ερχόταν, έβγαζαν αυτά τα παιχνίδια και παρίσταναν ότι έπαιζαν. Τα γράμματα Νουν, Γκιμελ, Χέϊ και Σσιν, είναι τα αρχικά του Νες Γκαντόλ Χαγία Σσαμ «Ένα μεγάλο θαύμα συνέβη εκεί» Στο Ισραήλ, το Σσιν αντικαθίσταται με ένα Πέϊ - Νες Γκαντόλ Χαγία Πο "Ένα μεγάλο θαύμα συνέβη εδώ."Κάντε κλικ εδώ για περισσότερες ερωτήσεις και απαντήσεις
10. Μην ξεχάσετε να στείλετε
1 χρόνο μετά, θυμόμαστε τη Μομβάη.
Σσαμπάτ με το Σσρεκ
Στη λογοτεχνία και στις ταινίες, οι ήρωες είναι συνήθως ψηλοί, δυνατοί και όμορφοι, με το εξωτερικό παρουσιαστικό να καθρεφτίζει τις εσωτερικές ηθικές αρχές τους. (Ή ίσως πάλι επειδή οι άνθρωποι προτιμούν να ταυτίζονται με τέτοιο είδους ήρωες).
Ανακύκλωση, ομοιοπαθητική και Καθολικό μοναστήρι
Σας αρέσει η ρουτίνα;
Μερικοί άνθρωποι δεν αντέχουν τη ρουτίνα, να κάνουν τα ίδια προβλέψιμα πράγματα καθημερινά, να ζουν τις ίδιες μέρες και εβδομάδες, το βρίσκουν βαρετό και χωρίς ενδιαφέρον.
Από την άλλη πλευρά, κάποιοι εξελίσσονται μέσα από τις βολικές τους συνήθειες, αγαπούν την καθημερινότητά τους, ξέροντας τι να περιμένουν σε κάθε δεδομένη στιγμή και αναστατώνονται με τις αλλαγές και τις εκπλήξεις.…
Ο περασμένος μήνας Τισσρί σίγουρα δεν ήταν μήνας ρουτίνας: κάθε εβδομάδα είχαμε και άλλη γιορτή, άλλες δραστηριότητες, άλλους ήχους, άλλα φαγητά: από τη σοβαρή διάθεση πετάξαμε στη χαρούμενη και κεφάτη, από τη γλυκύτητα του μελιού και του μήλου στα τραγανιστά «Κρεπλάχ» του Οσσανά Ραμπά, χωρίς να ξεχάσουμε την απόλυτη νηστεία του Γιομ Κιπούρ. Ακούσαμε το διαπεραστικό ήχο του Σσοφάρ, μετά τις συγκινητικές μελωδίες του Γιομ Κιπούρ και τα χαρούμενα τραγούδια του Σιμχάτ Τορά. Φάγαμε επίσης τα εορταστικά γεύματα σε διάφορες τοποθεσίες: Το Ροσς Ασσανά, το δείπνο έγινε στη μεγάλη αίθουσα του Ξενοδοχείου Νοβοτέλ, άλλα γεύματα πραγματοποιήθηκαν στο σπίτι μας, το Γιομ Κιπούρ το περάσαμε στη Χαλκίδα και το Σουκότ στην οροφή της πολυκατοικίας μας, στην όμορφη Σουκά μας (Ρόνι σας ευχαριστούμε που μας βοήθησες με την κατασκευή της), με θέα την Ακρόπολη και το Λυκαβηττό.
Και τότε ξαφνικά βρεθήκαμε στο μήνα Χεσσβάν, χωρίς γιορτές, χωρίς εκδηλώσεις …. πίσω στη ρουτίνα, με άλλα λόγια. Μετά τα πνευματική ύψη, μετά την εμπειρία της στενής επαφής με το θ-ό, τις παραδόσεις μας, χρειάζεται να «ξαναπροσαρμοστούμε» στην καθημερινή ζωή: να ξυπνάμε για να μελετήσουμε, να δουλέψουμε, να βρεθούμε με φίλους και συναδέλφους, χωρίς την έμπνευση της γιορτής. .. Τι είπα; Χωρίς έμπνευση; Αυτό ακριβώς είναι το θέμα: πρέπει να συγκεντρώσουμε όλη την έμπνευση που γευτήκαμε κατά την περίοδο των γιορτών και να την μεταφέρουμε μαζί μας όλη τη χρονιά. Το Ροσς Ασσανά μας έδωσε γλυκύτητα και δέσμευση, Το Γιομ Κιπούρ ξύπνησε μέσα μας την αγάπη του Θ-ού και την απόφαση να κάνουμε το καλό, το Σουκότ μας προμήθευσε με υγιείς δόσεις χαράς και αισιοδοξίας: Και τώρα; Φορτωμένοι με όλα αυτά τα δώρα, πρέπει να επιστρέψουμε στη ρουτίνα, να ανοίξουμε τα δώρα και να αρχίσουμε να τα χρησιμοποιούμε….
Σε κάθε περίπτωση, για μας ο μήνας Χεσσβάν δεν έφερε πίσω τη ρουτίνα: πήγαμε στο Ισραήλ για το γάμο της κουνιάδας μου καθώς και για τα εγκαίνια ενός Σέφερ Τορά, αφιερωμένο στην μνήμη του αδερφού, του παππού και της γιαγιάς του συζύγου μου. Τώρα όμως επιστρέψαμε, έτοιμοι να ανακαλύψουμε πόσο καλά τα πάμε με τη ρουτίνα…
Νομίζω πως δεν μου αρέσει η ρουτίνα τόσο πολύ, μα πρέπει να ομολογήσω ότι δεν θυμάμαι κάτι τέτοιο για μας, αφού πάντα υπάρχει κάτι αναπάντεχο ή καινούργιο που μας απασχολεί….
Γάμος αλλά... ελληνικά! (και Κασσέρ)
Επέστρεψα! Καλοκαιρινές διακοπές και πυρκαγιές
Αυτό το μπλογκ έχει κάνει μεγάλες διακοπές ... Επιστρέφω λοιπόν στο πληκτρολόγιό μου για να σας γράψω μερικά τοπικά νέα …. και έχω πολλά.
Η κοινοτοπία του κακού
Γιομ Ασσόα, Μέρα Μνήμης του Ολοκαυτώματος. Στην Ελλάδα, μνημονεύθηκε την περασμένη Κυριακή στο Εβραϊκό κοιμητήριο της Νίκαιας, με λόγους και κατάθεση στεφάνων. Παράλληλα, πραγματοποιήθηκε σιωπηλή διαδήλωση με αίτημα την ποινικοποίηση της άρνησης του Ολοκαυτώματος στην Ελλάδα και διαμαρτυρία κατά της απόφασης του Δικαστηρίου που έκρινε τον αρνητή του ολοκαυτώματος Πλεύρη (συγγραφέα του «Εβραίοι: όλη η αλήθεια» όπου γράφει τις ναζιστικές του απόψεις) αθώο για υποκίνηση ρατσιστικού μίσους.
Βρήκα το λόγο του Κ. Σάκη Λέων πολύ ουσιαστικό: έθιξε όλα τα φλέγοντα ζητήματα των ημερών μας: την άρνηση του Ολοκαυτώματος, την αύξηση του Αντισημιτισμού, την απειλή από το Ιράν… Με ξεκάθαρα λόγια, περίγραψε τη μοναδικότητα του Ολοκαυτώματος, το γεγονός ότι ολόκληρη κρατική μηχανή συμμετείχε στη γενοκτονία, από τους μηχανικούς που κατασκεύασαν τα κρεματόρια μέχρι τους οδηγούς των τρένων και τους ταχυδρομικούς υπαλλήλους: πώς κανονικοί άνθρωποι, όχι απαραίτητα ψυχοπαθείς ή κακοί, συμμετείχαν στην εκτέλεση 6 εκατομμυρίων Εβραίων αντρών, γυναικών και παιδιών. Αυτό συνέβη πιθανόν λόγω της προπαγάνδας που εμφάνιζε τους Εβραίους ως δαίμονες, πείθοντας σιγά - σιγά τους ανθρώπους για μια παγκόσμια συνωμοσία Εβραίων υποβιβάζοντας τους ταυτόχρονα σε υπάνθρωπους, όμοιους με βλαβερά έντομα παρά με ανθρώπους που δημιουργήθηκαν κατ’ εικόνα του Θ-ού.
Ο κύριος Λέων ανέφερε τον μικρό αριθμό, δυστυχώς, των ανθρώπων που έσωσαν τους Εβραίους εκείνους τους τραγικούς καιρούς. Κάτι εκπληκτικό συνέβη στην Ζάκυνθο: όταν οι Γερμανοί ζήτησαν από τις αρχές τη λίστα με τους Εβραίους του νησιού, έλαβαν μία με δύο ονόματα: Δήμαρχος Καρέρ και Επίσκοπος Χρυσόστομος. Την ίδια στιγμή, οι κάτοικοι βοήθησαν τους Εβραίους να φύγουν και να κρυφτούν στα βουνά του νησιού, σώζοντας έτσι και τους 275 που ζούσαν στον τόπο. Το θάρρος του Δημάρχου Καρέρ και του Επίσκοπου Χρυσόστομου, καθώς και η συνεργασία των ντόπιων που δεν πρόδωσαν τους Εβραίους συμπατριώτες τους, ήταν παραδειγματικά. Αλλά, αλίμονο και μοναδικά. Οι περισσότεροι άνθρωποι προτίμησαν να κοιτάξουν προς την άλλη κατεύθυνση ενώ Εβραίοι συλλαμβάνονταν και εκδιώκονταν, για να μην πούμε για εκείνους που συνεργάζονταν απευθείας με τους Ναζί.
Όπως είπε και ο Έντμουντ Μπούρκε: «Όλα όσα χρειάζεται το κακό για να πετύχει είναι οι καλοί να μην κάνουν τίποτα».
Στη σημερινή Ελλάδα όπου ένας αρχηγός κόμματος και μέλος του Κοινοβουλίου γράφει ότι οι «Εβραίοι μυρίζουν αίμα», όπου η δικαιοσύνη κήρυξε τον αυτοαποκαλούμενο «Ναζί, φασιστή, ρατσιστή, αντί - δημοκράτη, αντί – Σημίτη» Πλεύρη αθώο, όπου γίνεται όλο και πιο αποδεκτή η εμφάνιση του Ισραήλ (και των Εβραίων) ως δαίμονα, όπου πιστεύονται και προπαγανδίζονται οι θεωρίες συνομωσίας, ο Κύριος Λέων ξεκαθάρισε για άλλη μια φορά ότι το μήνυμα «ποτέ ξανά» σημαίνει: μεγαλύτερη επαγρύπνηση, περισσότερη εκπαίδευση και ανεκτικότητα.
Πέσαχ και Πάσχα
Όταν αφήσεις για λίγο τα μπλογκ σου, είναι δύσκολο να ξαναγυρίσεις σε αυτό.
Έχω βέβαια πολλές δικαιολογίες, αλλά δεν είμαι σίγουρη ότι ενδιαφέρεστε να τις ακούσετε. J
Πώς ήταν λοιπόν το Πέσαχ με λίγα λόγια; Πολύ δουλειά, πολύ νόημα, πολύ ικανοποίηση. Συγκεντρώσεις της κοινότητας γεμάτες έμπνευση και χαρούμενες οικογενειακές στιγμές. Το πρώτο Σέδερ έγινε στο Νοβοτέλ όπου οι ντόπιοι από την Ελληνική Εβραϊκή κοινότητα και ταξιδιώτες από όλο τον κόσμο, δημιούργησαν μια πολύ ενδιαφέρουσα συντροφιά. Διαβάσαμε την Αγκαντά στα Αγγλικά, στα Ελληνικά, στα Λαντίνο και ….στα Εβραϊκά! Το δεύτερο Σέδερ έγινε στο σπίτι με μερικές άλλες οικογένειες, σε ποιο στενό κύκλο. Και τα δύο ήταν ωραία και συμπλήρωναν το ένα το άλλο.
Οργανώσαμε επίσης Σεδαρίμ στη Ρόδο και στην Κρήτη για πολλούς ταξιδιώτες, κυρίως Ισραηλίνους που επισκέφθηκαν αυτά τα νησιά. Εθελοντές νεαροί ραβίνοι που ήρθαν ειδικά από το Ισραήλ και τις Ηνωμένες Πολιτείες, φιλοξένησαν περίπου 550 ανθρώπους για να περάσουν χαρούμενες και συναρπαστικές γιορτές.
Αμέσως μετά το Πέσαχ, ήρθε το Ελληνικό Πάσχα με την πρωτεύουσα να αδειάζει αφού οι κάτοικοί της πήγαν στα χωριά τους για να γιορτάσουν. Μπορούσε κανείς να διασχίσει την Αθήνα χωρίς κίνηση σε 20 λεπτά και να παρκάρει όπου ήθελε.
Αλίμονο, την επόμενη εβδομάδα όλα τα αυτοκίνητα επέστρεψαν, πιο ορμητικά από πριν …
Χαρούμενο Πέσαχ
Ήμουν πολύ απασχολημένη με το καθάρισμα και το σκούπισμα του σπιτιού, γιατί έπρεπε να βεβαιωθώ πως δεν υπήρχε πουθενά χαμέτς… Τώρα καθαρίζω λαχανικά, ψιλοκόβω Μαρόρ και αλέθω χαρόσετ, μαγειρεύω και κάνω τις τελευταίες ετοιμασίες για το Σέδερ….
Εύχομαι σε όλους «Χαγκ Κασσέρ βεσαμέαχ!», χαρούμενη και γεμάτη νόημα γιορτή της ελευθερίας. Μακάρι όλοι να ζήσουμε την πραγματική ελευθερία, την ελευθερία του σώματος και της ψυχής!
Σύμπτωση;
Το δείπνο του Σσαμπάτ έχουμε ένα έθιμο, να κάνουμε το γύρο του τραπεζιού και ένας-ένας οι καλεσμένοι μας να συστήνονται… αυτό συχνά προκαλεί πολύ γέλιο και πολλές φορές ανακαλύπτουμε αναπάντεχες σχέσεις μεταξύ των επισκεπτών μας. Ο κόσμος είναι μικρός και ο Εβραϊκός κόσμος …. ακόμα μικρότερος!
Κάποιοι έχουν ανακαλύψει ότι είναι δεύτερα ξαδέρφια, ότι εργάζονται στον ίδιο τομέα, ότι σπούδασαν στα ίδια πανεπιστήμια και είχαν κοινές παρέες, μια ηλικιωμένη κυρία έτυχε να αναγνωρίσει κάποια νεαρή επισκέπτρια ως κόρη παλιάς φίλης και πολλές άλλες «συμπτώσεις».
Θυμάμαι πριν μερικά χρόνια, ένα Ροσς Ασσανά, μια οικογένεια από την Αυστραλία που αφού μας συστήθηκε μας είπε ότι έκανε κρουαζιέρα στα Ελληνικά νησιά. Δεν έχω ιδέα γιατί αποφάσισαν να αναφέρουν ότι ήθελαν να δώσουν χαιρετίσματα σε έναν Ιταλό σερβιτόρο από τη Σαντορίνη, αλλά δεν μπορούσαν να τον βρουν. Από την άλλη πλευρά του τραπεζιού ένας άντρας είπε: «Εγώ είμαι ο σερβιτόρος από τη Σαντορίνη!!!». Απίστευτο, έτσι;
Αυτή την Παρασκευή το βράδυ, ανάμεσα σε όλους τους δασκάλους (επίσημους και ανεπίσημους) που ήταν παρόντες στο δείπνο, η Μάργκο μας είπε ότι εργάζεται σε μια οικολογική φάρμα στο Ισραήλ, την Αντάμ και Αβά http://www.havaveadam.org/eng/ecoisrael.html, όπου όλα ανακυκλώνονται και η ίδια είχε αναλάβει ένα ειδικό εκπαιδευτικό πρόγραμμα.. Η νεαρή Καναδή Κάρλι που καθόταν δίπλα στη Μάργκο, δεν μπορούσε να κρατήσει τον ενθουσιασμό της: προσπαθούσε απεγνωσμένα να έρθει σε επαφή με το συγκεκριμένο πρόγραμμα για εβδομάδες και να μπει σε αυτή τη φάρμα!! Τι «σύμπτωση»! Ή αλλιώς, μία από αυτές τις περιπτώσεις όπου ο Θ-ός κανονίζει για μας να βρισκόμαστε ακριβώς εκεί που χρειάζεται και να συναντούμε αυτούς που πρέπει να συναντήσουμε…
Στα Εβραϊκά, ή λέξη «κατά τύχη» - «Μικρέ» έχει τα ίδια γράμματα με το «Μεασσέμ Καρά», συνέβη από το Θ-ό» … και όχι κατά τύχη !
Και όσο πιο συντονισμένοι είμαστε με αυτά τα μικρά σημάδια της Θεϊκής παρέμβασης στη ζωή μας, τόσο περισσότερο τα βλέπουμε και τα εκτιμούμε ….
Έχουν συμβεί και σε σας τέτοιες «συμπτώσεις»;
Σεφαραδιτικό Πουρίμ
Το Πουρίμ ήρθε και πέρασε τόσο γρήγορα …. Τα παιδιά εύχονταν να κρατήσει τουλάχιστον μία εβδομάδα! Το Πουρίμ είναι το Εβραϊκό καρναβάλι, αλλά κάτι περισσότερο από μεταμφιέσεις και διασκέδαση… Γιορτάζουμε τη θαυμαστή σωτηρία των Εβραίων της Περσίας από τη δολοπλοκία του κακού Αμάν, χάρη στην όμορφη βασίλισσα Εσθήρ και το δίκαιο θείο της Μορδεχάι… έτσι το Πουρίμ είναι η γιορτή της επιβίωσης και της ενότητάς μας: στέλνουμε ο ένας στον άλλον δώρα με φαγητό, δίνουμε χρήματα στους φτωχούς, ακούμε τη Μεγκιλά και φυσικά…τρώμε ένα εορταστικό γεύμα. Τελικά έτσι συνοψίζονται οι περισσότερες Εβραϊκές γιορτές: «Προσπάθησαν να μας σκοτώσουν, κερδίσαμε! Ας φάμε!!!».
Το Πουρίμ λοιπόν περάσαμε πολύ ωραία: κάναμε ένα μεγάλο πάρτι το βράδυ της Δευτέρας με Σεφαραδίτικο χρώμα, με τραγούδια λαντίνο και παραδοσιακό μενού σεφαρδί… Ο Μέντελ κι εγώ ντυθήκαμε ζευγάρι Ισπανών… Η Ρίτα Γκαμπάι Ταζάρτες μας είπε λίγα πράγματα για την ιστορία των Εβραίων της Ισπανίας και ο Αλμπέρτος Γκαμπάι μας εντυπωσίασε με τις μουσικές του ικανότητες στη φυσαρμόνικα και στο πιάνο… Ο Λέων Γαβριηλίδης μας τραγούδησε μερικά τραγούδια, αφήνοντας μας την επιθυμία να ακούσουμε περισσότερα… Να μην ξεχάσω το παιχνίδι ερωτήσεων που παρουσίασε ο θαυμάσιος Μόνις Χαλέγουα ο οποίος μας έκανε να γελάσουμε: «Ποιος θέλει να γίνει εκατομμυριούχος» το όνομα του παιχνιδιού και η δική μου ερώτηση, «Ποιος δεν θέλει;!!!»J. Θα βάλω τις σχετικές φωτογραφίες στη γκαλερί αυτή την εβδομάδα. Την Τρίτη επισκεφθήκαμε το κέντρο φιλοξενίας ηλικιωμένων, Ρέστειον όπου ο Μέντελ διάβασε τη Μεγκιλά και μετά τραγουδήσαμε όλοι μαζί διάφορα τραγούδια.
Ορίστε δύο τυπικές συνταγές Σεφαραδίτικων νοστιμιών:
Αυγά Χαμινάδος:
10 αυγά
Φλούδες από κρεμμύδια (πολλές, μπορείτε να τις πάρετε από τη λαϊκή στο τέλος της ημέρας)
1 κουταλιά της σούπας λάδι
1 κουταλιά της σούπας καφέ
1/2 κουταλιά της σούπας αλάτι
½ κουταλιά της σούπας πιπέρι
Βράστε τα αυγά σε βαθιά κατσαρόλα. Προσθέστε όλα τα συστατικά και χαμηλώστε τη φωτιά. Αφήστε τα να σιγοβράζουν για τουλάχιστον έξι ώρες. Τα αυγά θα πάρουν ένα καφέ χρώμα και μια υπέροχη γεύση.
Πρασοκεφτέδες:
2 κιλά πράσα
1-2 αυγά
50 γραμμάρια θρύμματα ψωμιού ή Ματσά
Αλάτι, πιπέρι
Προαιρετικά: μπέηκιν πάουντερ
Καθαρίστε και κόψτε τα πράσα, αφαιρώντας τις σκληρές άκρες.
Βράστε τα, στραγγίστε τα και λιώστε τα στο μίξερ (όσο πιο μικρά τα κάνετε τόσο το καλύτερο).
Βάλτε τα σε μπολ και ανακατέψτε τα με τα αυγά, τα θρύμματα του ψωμιού και τα μπαχαρικά. Το μίγμα δεν θα πρέπει να είναι πολύ πηχτό.
Σχηματίστε στρογγυλά σχήματα και τηγανίστε τα σε λάδι και από τις δύο πλευρές. Τοποθετήστε τα σε απορροφητικό χαρτί.
Τα σερβίρουμε ζεστά ή κρύα.
Πρόταση: Μπορείτε να ψήστε το μίγμα σαν πίτα στο φούρνο.