ΠΟΥΡΙΜ

Τι είναι το Πουρίμ Κατάν;

Στα δίσεκτα έτη, όπου υπάρχουν δύο μήνες Αντάρ, η γιορτή του Πουρίμ γιορτάζεται στις 14 του δεύτερου μήνα αντί του πρώτου. Η 14η του Πρώτου Αντάρ έιναι γνωστή σαν «Πουρίμ Κατάν» ή το «Μικρό Πουρίμ». Το Πουρίμ Κατάν είναι ένας σπάνιος φιλοξενούμενος που αξίζει ιδιαίτερη προσοχή. Στον κύκλο των 19 χρόνων των κανονικών και δίσεκτων ετών έχουμε δεκαεννέα Πουρίμ, αλλά μόνο εφτά Πουρίμ Κατάν.

Μέχρι την ίδρυση του τωρινού, διορθωμένου ημερολογίου οι Σανχεντρίν (ανώτατο ραββινικό δικαστήριο) αποφάσιζαν αν το έτος θα ήταν δίσεκτο. Συχνά ανέβαλλαν αυτή την απόφαση μέχρι το τελευταίο λεπτό ώστε να δουν αν τα φυτά είχαν αρχίσει να βλασταίνουν και αν υπήρχε αρκετός χρόνος για να μεγαλώσουν ώστε να φέρει ο λαός το Ομέρ (ειδική προσφορά για το Πέσαχ, από τα σιτηρά της νέας σοδειάς) καθώς και αν οι δρόμοι ήταν αρκετά στεγνοί για αυτούς που ταξίδευαν στην Ιερουσαλήμ για το Πέσαχ, μήπως δεν προλάβαιναν να φτάσουν στην ώρα τους για τη γιορτή και διάφορα άλλα.

Ποια είναι τα έθιμα του μήνα Αντάρ;

Ο Αντάρ είναι ο πιο χαρούμενος μήνας του Εβραϊκού ημερολογίου, λόγω του μεγάλου θαύματος του Πουρίμ που συνέβη κατά τη διάρκειά του. Όπως αναφέρεται στη Μεγκιλά: «ο μήνας που μετατράπηκε σε αυτούς (τους Εβραίους) από λύπη σε χαρά, και από πένθος σε ευτυχία (Εσθήρ 9,22). Οι Σοφοί μας λένε: «Μισσενιχνάς Αντάρ μαρμπίμ μπεσιμχά», δηλαδή όταν έρχεται ο Αντάρ μεγαλώνει η χαρά. Ο Αντάρ θεωρείται επίσης τυχερός μήνας και αν κάποιος έχει δίκη ή πρέπει να συνάψει κάποιο συμβόλαιο, καλό είναι να τακτοποιήσει τις εκκρεμότητες, τον μήνα αυτό.

Τι είναι η νηστεία της Εσθήρ;

Για να θυμηθούμε την προσευχή και τη νηστεία που πραγματοποίησε ο Εβραϊκός λαός κατά τη διάρκεια της ιστορίας του Πουρίμ, νηστεύουμε τη μέρα πριν το Πουρίμ. Όταν το Πουρίμ πέφτει την Κυριακή, επειδή δεν νηστεύουμε το Σσαμπάτ, η νηστεία γίνεται την Πέμπτη 4 Μαρτίου 2004. Η νηστεία ξεκινά περίπου μία ώρα πριν τη δύση του ηλίου και κρατά μέχρι να νυχτώσει (περίπου 40 λεπτά μετά το ηλιοβασίλεμα).

Ποιες είναι οι τέσσερις μιτσβότ του Πουρίμ;

Το Πουρίμ γιορτάζουμε τη νίκη του Εβραϊκού λαού κατά του άδικου Αμάν, περίπου 2.400 χρόνια πριν, στην αρχαία Περσία. Την ημέρα αυτή, χάρη στην παρέμβαση της ηρωϊδας Βασίλισσας Εσθήρ, οι Εβραίοι γλύτωσαν από την ολοκληρωτική καταστροφή. Η ευτυχία της ημέρας εκφράζεται από τις τέσσερις μιτσβότ που όλες ξεκινούν με το Εβραϊκό γράμμα «ΜΕΜ». Ακούμε τη Μεγκιλά, τον κύλινδρο που διηγείται ολόκληρη την ιστορία του Πουρίμ. Ανταλλάσσουμε Μισλόαχ Μανότ, δώρα με φαγητό. Δίνουμε ελεημοσύνη, Ματανότ λαεβιονίμ. Και τέλος, έχουμε το παραδοσιακό, εορταστικό γεύμα, το Μισστέ.

Γιατί δεν αναφέρεται το όνομα του Θ-ου στην Μεγκιλά;

Το όνομα του Θεού δεν αναφέρεται στη Μεγκιλά ούτε μία φορά. Αυτό συμβαίνει γιατί το θαύμα του Πουρίμ ήταν κρυμμένο στη φύση. Η σωτηρία προήρθε με φαινομενικά, φυσιολογικό τρόπο: Η Εστέρ επιλέχτηκε σαν η βασίλισσα της Περσίας, ο Μορδεχάι κατάφερε να ανακαλύψει τη συνωμοσία κατά του Αχασσβερός, ο βασιλιάς του έσωσε τη ζωή κοκ.. Όλα μοιάζουν σαν μια τυχαία σειρά συμπτώσεων. Τα παιδιά μεταμφιέζονται στο Πουρίμ γιατί με τον ίδιο τρόπο ο Θεός «μεταμόρφωσε» το θαύμα. Το γεγονός αυτό μας υπενθυμίζει, επίσης ότι η Θεϊκή Παρουσία είναι πάντοτε παρούσα αν και δεν μπορούμε να τη δούμε όλες τις φορές.

Περισσότερα για το Πουρίμ