ΑΒΝΤΑΛΑ

Τι είναι η Αβνταλά;

Η λειτουργία της Αβνταλά σηματοδοτεί το τέλος του Σσαμπάτ, χωρίζοντας το άγιο από το εγκόσμιο. Δεν πρέπει όμως να πραγματοποιείται πριν πέσει το σκοτάδι, το βράδυ του Σσαμπάτ. Το παραδοσιακό σημάδι για το τέλος του Σσαμπάτ είναι η εμφάνιση τριών αστεριών στον ουρανό.

Σε αυτή την τελετή χρησιμοποιούμε τρία αντικείμενα: ένα ποτήρι κρασί ή χυμό σταφυλιού, αρωματικά μπαχαρικά και ένα κερί Αβνταλά.

Αφού απαγγέλουμε ορισμένους στίχους καθώς και την ευλογία πάνω από το κρασί, απαγγέλλουμε τις ευλογίες πάνω από τα μπαχαρικά και τη φωτιά. Τα μπαχαρικά μας ανακουφίζουν από την απώλεια της επιπρόσθετης ψυχής που λαμβάνουμε το Σσαμπάτ. Το άναμμα μιας φλόγας είναι ένας αισθητός τρόπος διαχωρισμού του Σσαμπάτ και μιας καθημερινής μέρας, εφόσον δεν μπορούμε να ανάψουμε μια φλόγα το Σσαμπάτ. Το κερί που χρησιμοποιείται πρέπει να έχει πολλά φιτίλια. Εάν κάποιος δεν έχει κερί Αβνταλά, μπορεί να κρατήσει δύο απλά κεριά ενωμένα, ώστε οι φλόγες τους να ενωθούν.

Ενώ απαγγέλουμε την ευλογία, κρατάμε τα χέρια μας πάνω από τη φλόγα με τα δάχτυλά μας γερμένα και κοιτάμε την αντανάκλαση της φλόγας στα ακροδάχτυλά μας. Αυτό γίνεται διότι δεν είναι σωστό να απαγγείλουμε μια ευλογία για κάτι το οποίο μετά δεν πρόκειται να χρησιμοποιήσουμε.

Μετά την τελική ευλογία, πίνουμε το κρασί. Χρησιμοποιούμε μερικές από τις σταγόνες του για να σβήσουμε τη φλόγα από το κερί.