Το Τραπέζι του Σσαμπάτ
Τι θα βρούμε επάνω σε αυτό και γιατί

challah-pair.jpgΧαλά - Δυο καρβέλια από το ειδικό ψωμί, που τρώμε το Σσαμπάτ και τις άλλες γιορτές. Το ψωμί συμβολίζει το «Μάννα», που έστελνε ο Θεός στους Ισραηλίτες, όταν διέσχιζαν την έρημο και τα καρβέλια είναι δυο, επειδή ο Θεός τους έστελνε διπλάσια ποσότητα την Παρασκευή, ώστε να απέχουν το Σσαμπάτ από κάθε εργασία. Αφού πλύνουμε τα χέρια και πούμε την ευλογία «Μπαρούχ Ατά Αντονάι Ελοένου Μέλεχ α ολάμ Ασσέρ Κιντεσσάνου μπε Μιτσβοτάβ βε Τσιβάνου αλ νετιλάτ γιαντάιμ», ο επικεφαλής απαγγέλλει την ακόλουθη ευλογία, κρατώντας στα χέρια του τις δυο Χαλότ: «Μπαρούχ Ατά Αντονάι Ελοένου Μέλεχ α ολάμ Α Μοτσί λέχεμ μιν α άρετς». Έπειτα κάθε μέλος παίρνει ένα κομμάτι Χαλά και το τρώει, αφού απαγγείλει και αυτό με την σειρά του την ευλογία. Συμβολικά αυτό σημαίνει πως όταν ένας Εβραίος τηρεί το Σσαμπάτ, δεν θα πρέπει να ανησυχεί: ο Θεός του στέλνει «διπλή μερίδα» την Παρασκευή.

Οι Ισραηλίτες, που βρίσκονταν στην έρημο, είδαν καθαρά πως η μοναδική τροφή που τους κρατούσε στην ζωή ερχόταν από τον Θεό. Στις μέρες μας – αν και είναι δυσκολότερο να δει κανείς - μολοτούτο είναι ο Θεός αυτός ο οποίος μας στέλνει την «Παρνασά», τα προς το ζην, και εμείς το μόνο που οφείλουμε να κάνουμε είναι να φτιάξουμε το «εργαλείο» που θα τα δεχτεί.

10962206.jpgΟ Δίσκος και το Κάλυμμα για τη Χαλά

Όπως το Μάννα για να διατηρηθεί είχε ένα περίβλημα προστατευτικής δρόσου, έτσι και εμείς σκεπάζουμε τα ψωμιά με ένα κομμάτι ύφασμα.

Δείτε συνταγές για Χαλά

 

previous_over.jpg                                                 next_over.jpg