Βρίσκοντας την Τύχη Σας: Μέρος Ι

της Ελίσσα Γκρίνμπαουμ

Μέχρι πρόσφατα ήταν ο πλουσιότερος άνθρωπος στην πόλη, αλλά ο τροχός της τύχης τον τον πολτοποίησε και τον έριξε στην άλλη πλευρά αφήνοντάς του σχεδόν τίποτα από τον προηγούμενό του πλούτο και τύχη.

Πιο δύσκολη από την απώλεια όλων των πολυτελειών που απολάμβανε προηγουμένως ήταν η αντίστοιχη πτώση και της δημόσιας εικόνας του. Είχε συνηθίσει στον σεβασμό με τον οποίο του φερόντουσαν πάντα. Ήταν τόσο ευχάριστο να αισθάνεται ότι τον καλωσόριζαν όλοι, κάθε του κουβέντα να αντιμετωπίζεται με σεβασμό. Απολάμβανε το ότι μπορούσε προσφέρει μια γνώμη για κάθε θέμα και τώρα του έλειπε πολύ η δυνατότητα να επηρεάζει την κοινή γνώμη με λίγες καλοδιαλεγμένες κουβέντες.

Είχε πιστέψει πριν ότι οι συμβουλές του εκτιμόνταν ανεξάρτητα, αλλά τώρα που είχε υποβιβαστεί στην ιεραρχία αναγκάστηκε να παρατηρεί τους άλλους να απολαμβάνουν την κολακεία που κάποτε ήταν δικό του δικαίωμα.

Αλλά αυτός επέστρεφε! Είχε αντιμετωπίσει τις θύελλες, είχε ανακαλύψει πάλι το στυλάκι του, είχε επανεξετάσει και είχε ξαναεπενδύσει το κεφάλαιό του, έπιασε την ουρά από κάποια τυχερά διαστήματα και ξαφνικά έγινε μια υπολογίσημη δύναμη ακόμα μια φορά. Και δεν ήταν απλά πολύτιμο να παρατηρεί τους πρώην φίλους του να σπεύδουν πάλι σπίτι του. Ακόμα μια φορά το θέμα χιλιάδων συζητήσεων και η εστία του κοινού βλέμματος, δεν είχε αποκτήσει ξανά μόνο τον πλούτο αλλά είχε ξαναενωθεί με την σοφία του.

Τον συμβουλευόντουσαν ευρέως και τον χειροκροτούσαν σφαιρικά για την διορατικότητα και την εξυπνάδα του. Οι άνθρωποι συναθροιζόντουσαν σ’ αυτόν για συμβουλές και τον χειροκροτούσαν για την προθυμία του να τις μοιραστεί.

Το μόνο άτομο που δεν παρασύρθηκε ήταν ο ίδιος ο μεγιστάνας. Ακούγονταν συχνά να παρατηρεί ότι ήταν ευγνώμων για τον σύντομο χρόνο του δίχος ήλιο έτσι ώστε να μπορέσει να μάθει ποιοί ήταν οι πραγματικοί του φίλοι και την πραγματική κοινωνική εκτίμηση των απόψεών του και των σκέψεών του.

Συνέχεια>>>