Όταν ανάψετε τα φώτα στους λύχνους….. αυτοί θα φωτίζουν προς το μπροστινό μέρος της μενορά (8:2)

΄Oταν κάποιος χτίζει ένα σπίτι, κάνει τα παράθυρα στενά στο εξωτερικό και πιο φαρδιά στο εσωτερικό, έτσι ώστε το φως που έρχεται απέξω να φωτίζει τέλεια το εσωτερικό. ΄Οταν όμως ο Βασιλιάς Σολομόντας έχτισε τον Ιερό Ναό στην Ιερουσαλήμ, έφτιαξε στενά τα παράθυρα στο εσωτερικό και πιο φαρδιά στο εξωτερικό έτσι ώστε το φως του Ναού να διαχέεται προς τα έξω και να φωτίζει τον κόσμο.

(Μιντράσς Ραμπά)

Όταν ανάψετε τα φώτα (8:2)

Αυτό μας διδάσκει ότι όποιος ανάβει το λύχνο θα πρέπει να κρατά τη φλόγα κοντά στο φυτίλι μέχρι που μια νέα φλόγα να υψωθεί από μόνη της.

(Ρασσί)

Η πνευματική σημασία της μιτσβά του ανάμματος της μενορά είναι ότι πρέπει να είμαστε «φανοκόροι», δηλαδή αυτοί που πυροδοτούν τις εσωτερικές δυνάμεις στην «ψυχή του ανθρώπου, το λύχνο του Θ-ού» (Παροιμίες 20:27)

Η προσπάθειά μας αυτή να «ανάψουμε το λύχνο» πρέπει να είναι τέτοια, «έτσι ώστε η φλόγα να υψώνεται από μόνη της». ΄Οσον αφορά τη διδασκαλία και την επιρροή που ασκούμε σε κάποιον, ο στόχος μας πρέπει να είναι η μετατροπή του σε αυτόφωτη προσωπικότητα: να τον βοηθήσουμε να αναπτύξει τα ταλέντα και τις ικανότητές του, έτσι ώστε ο λύχνος του να λάμπει από μόνος του και με τη σειρά του, να ανάβει το «φυτίλι» των συνανθρώπων του.

(Ράμπι του Λούμπαβιτς)

Όταν ανάψετε τα φώτα στους λύχνους (8:2)

Όταν ο Κοέν πήγαινε κάθε απόγευμα να ανάψει τους λύχνους της μενορά στον Ιερό Ναό, τους έβρισκε έτοιμους για το άναμμα: νωρίτερα, οι λύχνοι είχαν καθαριστεί και ήταν γεμάτοι λάδι, ενώ είχαν τοποθετηθεί τα καινούργια φυτίλια. Το μόνο που είχε να κάνει ο Κοέν, ήταν να φέρει κοντά τους τη φλόγα που μετέφερε, έτσι ώστε η στενή προσέγγισή της με τον έτοιμο λύχνο να ελευθερώσει τη δύναμη του για φωταγωγία που υπήρχε ήδη μέσα του.

Στο σημείο αυτό υπάρχει ένα ενδιαφέρον μάθημα για αυτούς που ανάβουν τα φώτα του πνεύματος: μη νομίζετε ότι καταφέρνετε οτιδήποτε που οι συνάνθρωποί σας δεν θα μπορούσαν να καταφέρουν από μόνοι τους: μη νομίζετε πως τους δίνετε κάτι που δεν το κατέχουν ήδη. Η ψυχή τους είναι ένας έτοιμος λύχνος, γεμάτος με το καλύτερο λάδι και εφοδιασμένος με όλα όσα απαιτούνται για να μετατρέψει τα αποθέματά του σε λαμπερή φλόγα. Το μόνο που της λείπει είναι η στενή προσέγγιση με έναν άλλο λύχνο που θα πυροδοτήσει το φυτίλι. Εάν η ψυχή σας είναι φωτισμένη, η επαφή της με μια άλλη ψυχή, θα ξυπνήσει τη δύναμή της για φως έτσι ώστε και αυτή να φωτίσει τον περίγυρό της και να ανάψει με τη σειρά της, ακόμα περισσότερες ψυχές.

(Ράμπι του Λούμπαβιτς)