Αθλητική ζωή

«Όλα όσα ακούει και βλέπει κάποιος» δίδαξε ο Μπαάλ Σσεμ Τοβ «θα πρέπει να λειτουργούν ως μάθημα στη ζωή». Σήμερα, βλέπουμε και ακούμε πολλά για αθλητικούς αγώνες και διαγωνισμούς. Εάν δεν ανήκουμε σε αυτό το επάγγελμα, υπάρχει τίποτα χρήσιμο σε όλα αυτά τα ακούσματα και θεάματα; Παρακάτω βρίσκονται συγκεντρωμένα μερικά μηνύματα από τον κόσμο των σπορ.

Γκολ (στόχος): Η ζωή μοιάζει με ποδοσφαιρικό αγώνα. Ο κόσμος είναι η μπάλα κι εμείς είμαστε οι παίχτες. Σκοπός μας είναι να βάλουμε τον κόσμο στον στόχο του. Φυσικά, πάντα θα υπάρχουν άνθρωποι που θα προσπαθούν να μας εμποδίσουν να το κάνουμε. Ας μην τους αφήνουμε να μας σταματούν. Ας παραμένουμε προσηλωμένοι στο στόχο (τέρμα) και ας κάνουμε το καλύτερο δυνατό για να βάλουμε τη μπάλα στα δίχτυα.

Ατομικότητα: Κάθε άθλημα έχει το δικό του είδος μπάλας. Δεν μπορούμε να παίξουμε μπάσκετ με το μπαλάκι του τένις ούτε βόλεϊ με μπάλα του μπόουλινγκ. Σε καθέναν από εμάς έχει δοθεί μια διαφορετική σφαίρα ικανοτήτων με την οποία μπορούμε να παίζουμε. Συγκεντρωνόμαστε στη μπάλα μας και κάνουμε το παιχνίδι μας.

Δέσμευση: Η ζωή των αθλητών δεν είναι πάντα εύκολη. Εφόσον κάποιος παίχτης έχει δεσμευτεί απέναντι στην ομάδα του, πρέπει να είναι έτοιμος να παίξει – βρέξει, χιονίσει. Οι δρόμοι της ζωής δεν είναι πάντα στρωτοί. Υπάρχουν πολλές δυσκολίες στη διαδρομή και τα τραντάγματα δεν πρέπει να μας καθυστερούν στην τήρηση των δεσμεύσεών μας.

Ενότητα: Το πιο σημαντικό χαρακτηριστικό μιας ομάδας είναι η ενότητα. Το άτομο πρέπει διαρκώς να κάνει θυσίες για το καλό του συνόλου. Ως μέλη της Εβραϊκής κοινότητας, αντιμετωπίζουμε συνεχώς την πρόκληση να βάζουμε στην άκρη τον εαυτό μας για τους «συμπαίχτες» μας. Να είμαστε εκεί γι’ αυτούς.

Πρόοδος: Σε πολλά αθλήματα, πρέπει να κρατάμε τη μπάλα συνέχεια σε κίνηση. Εάν θέλουμε να κερδίσουμε στο παιχνίδι της ζωής, οφείλουμε να προοδεύουμε συνεχώς. Αμέσως μόλις πετύχουμε ένα στόχο μας, θέτουμε έναν νέο και προχωράμε μπροστά.

Όρια: Όλα τα αθλήματα έχουν κάποια όρια. Όταν η μπάλα περνά έξω από αυτά, τότε είναι «άουτ». Ακόμα και αν ένας παίχτης θελήσει να την επαναφέρει για να συνεχίσει το παιχνίδι, δεν μπορεί να το κάνει. Συχνά, αντιμετωπίζουμε πειρασμούς που είναι «έξω από τα όρια». Πρέπει να τους αφήνουμε γιατί δεν μας οδηγούν πουθενά.

Υποστήριξη: Σε πολλά αθλήματα υπάρχει κάποιος αποκλειστικά για να πιάνει τις μπάλες που βγαίνουν «άουτ» και να τις ρίχνει πίσω στο παιχνίδι. Σε πολλές φάσεις της ζωής, πετάμε τη «μπάλα» πολύ δυνατά ή την πετάμε πολύ ψηλά. Δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας – πάντα κάποιος θα υπάρχει εκεί να τη μαζέψει και να τη ρίξει πίσω για να μπορέσουμε να συνεχίσουμε.

Ευσυνειδησία: Ένας καλός αθλητής πρέπει να φροντίζει συνειδητά για την καλή του φυσική κατάσταση και υγεία, όλες τις ώρες. Επίσης πρέπει να συνειδητοποιούμε τον τρόπο με τον οποίον οι πράξεις μας επηρεάζουν την ευημερία μας, όλες τις ώρες.

Συγκέντρωση: Στα περισσότερα αθλήματα με γρήγορη κίνηση, τα μάτια του αθλητή πρέπει να είναι συνεχώς στραμμένα στη μπάλα, έτσι ώστε να μπορεί να την παίξει, από οποιαδήποτε κατεύθυνση και αν φτάνει σε αυτόν. Ένας αφηρημένος παίχτης μπορεί να ζημιώσει την ομάδα του. Ποτέ δεν ξέρουμε πότε θα παρουσιαστούν οι ευκαιρίες της ζωής μας. Πρέπει να επαγρυπνούμε και να μένουμε συγκεντρωμένοι συνεχώς.

Ρίσκο: Στο μπάσκετ οι παίχτες μπορούν να μεταφέρουν την μπάλα μόνο αν τη σκάνε συνεχώς στο δάπεδο. Εάν αυτό γίνεται την ώρα που τρέχουν, ο κίνδυνος να τη χάσουν είναι ακόμα πιο μεγάλος. Παρόλα αυτά, το ρίσκο αυτό είναι απαραίτητο εάν θέλουν να φτάσουν πιο κοντά στο καλάθι. Τα σημαντικά βήματα στη ζωή, συνήθως εμπεριέχουν ένα είδος κινδύνου. Αυτό δεν πρέπει να μας φοβίζει να τα κάνουμε.

Υψηλοί στόχοι: Όταν σερβίρουμε τη μπάλα στο τένις, πρέπει να την πετάμε ψηλά για να είναι το χτύπημα σωστό. Προκειμένου να επιτύχουμε στη ζωή, πρέπει να στοχεύουμε πολύ ψηλά. Στο τέλος βγαίνουμε κερδισμένοι.

Κεκτημένα: Στη διελκυστίνδα, η κάθε ομάδα πρέπει να τραβά συνεχώς. Συνήθως χάνει η ομάδα που προηγείται, γιατί σκέφτεται πως έχει την πολυτέλεια να χαλαρώσει για λίγο. Ποτέ δεν πρέπει να χαλαρώνουμε στα σημαντικά πράγματα, αλλά να τραβάμε ασταμάτητα.

Αφοσίωση: Οι αφοσιωμένοι οπαδοί μιας ομάδας θα την υποστηρίξουν ό,τι και αν συμβεί. Αυτό είναι εύκολο όταν η ομάδα είναι νικήτρια και δημοφιλής. Γίνεται πιο δύσκολο όταν η ομάδα χάνει. Δεν είναι πάντα εύκολο να αγωνιζόμαστε για το σωστό – ειδικά όταν δεν είναι και τόσο δημοφιλές. Δεν πρέπει να τα παρατάμε, γιατί η «ομάδα» μας στο τέλος θα νικήσει.