Γονείς αντιστρόφως 

Το Γιαακόβ Λίντερ

Αυτή τη φορά, θα ήθελα να συζητήσουμε για την τέχνη του να είναι κανείς γονέας, αλλά από την αντίστροφη κατεύθυνση – πως είναι η σχέση μας με τους γονείς μας. 

Γνωρίζω μια οικογένεια που πάντα θα τη θεωρώ παράδειγμα για τις σχέσεις ανάμεσα στις γενεές. Τα μέλη της είναι από 3 έως 93 χρονών. Είναι πολύ κοντά ο ένας στον άλλον, γεμάτοι αγάπη και φροντίδα. Όσο τους γνωρίζω καλύτερα, συνειδητοποιώ πως είχαν πάντα έναν κοινό σκοπό πάνω από τους εαυτούς τους ο οποίος αποτελούσε και το κλειδί της ενότητάς τους.

Περιέβαλαν τον πατριάρχη της οικογένειας, έναν άντρα γύρω στα ενενήντα, με αγάπη, τιμή και σεβασμό. Τα εγγόνια έμαθαν από τους γονείς τους και τα δισέγγονα από τα εγγόνια. Δεν περνούσε μέρα που να μην κάνουν κάτι για τον ηλικιωμένο παππού. Είτε τηλεφώνημα, είτε δώρο, είτε επίσκεψη, είτε ζωγραφιές από το τρίχρονο δισέγγονο, όλοι ασχολούνταν με το να δώσουν κάτι χωρίς να περιμένουν αντάλλαγμα.

Κάποια στιγμή επισκέφθηκα τον ηλικιωμένο άντρα στην εντατική. Είχε τεχνητή υποστήριξη για να αναπνέει και οι γιατροί του έδιναν μόνο λίγες ώρες ζωής. Γύρω του ήταν τα εγγόνια του. Η κόρη του και ο γαμπρός του ταξίδευαν για να έρθουν κοντά του. «Παππού» ψιθύρισε ο εγγονός του στο αυτί του, «μην φύγεις σε παρακαλώ, οι γονείς μου φτάνουν από ώρα σε ώρα και θέλουν να σε δουν». Τότε ο παππούς άνοιξε τα μάτια του και τα ανοιγόκλεισε σαν να έλεγε, «Ναι, θα περιμένω».

Τον επισκέφθηκα ξανά την επόμενη μέρα και προς μεγάλη μου έκπληξη τον είδα να κάθεται στην πολυθρόνα και γύρω του ήταν η κόρη του, ο γαμπρός και τα εγγόνια του. Ήταν προφανές πως είχε σοβαρό λόγο να ζήσει. Μια βδομάδα αργότερα επέστρεψε σπίτι του.

Τέλειοι γονείς δεν υπάρχουν. Η διαφορά ανάμεσα σε εκείνους που αγαπούν και σέβονται τους γονείς τους και σε αυτούς που μονίμως εξηγούν τους λόγους γιατί δεν το κάνουν, εξαρτάται από την οπτική γωνία. Άλλοι εστιάζουν μόνο στο καλό που έχουν λάβει και άλλοι σε αυτό που θα έπρεπε να έχουν λάβει.

Τα παιδιά μαθαίνουν να εστιάζουν από εμάς. Όταν η Γιαγιά ειδοποιεί πως θα έρθει να σας δει, σχεδιάζετε μαζί τους πώς θα περάσει καλά και άνετα ή τι δώρα περιμένετε να σας φέρει;

Κάποτε ένας φίλος είπε κάτι: «Φρόντισε τα παιδιά σου γιατί μια μέρα αυτά θα διαλέξουν τον οίκο ευγηρίας σου». Προσωπικά προτιμώ να το παραφράζω έτσι: «Τίμα και αγάπα τους γονείς σου ανιδιοτελώς, γιατί μια μέρα τα παιδιά σου θα σε χρησιμοποιήσουν ως παράδειγμα για το πώς να φέρονται στους δικούς τους γονείς».