Έλεγχος θυμού

Του Γιαακόβ Λίντερ

Σε κάποιο πρόσφατο σεμινάριο, ένας γονιός μοιράστηκε μαζί μου το πρόβλημά του: «Ο εννιάχρονος γιος μου συμπεριφέρεται με τρόπο που μου δημιουργεί μεγάλο θυμό. Όταν συμβαίνει αυτό, φωνάζω και χάνω εντελώς την ψυχραιμία μου. Δέκα λεπτά αργότερα νιώθω πολύ ένοχη που βγήκα εκτός ελέγχου και είπα διάφορα πράγματα. Πώς μπορώ να κάνω το γιο μου να αλλάξει συμπεριφορά;».

Της εξήγησα πως ίσως δεν έπρεπε να ψάχνει τη λύση στο γιο της, εν πρώτοις, αλλά στον εαυτό της, προσπαθώντας να βρει τρόπους να αντιμετωπίσει το θυμό της. «Η ζωή μας δεν καθορίζεται μόνο από τα γεγονότα που μας συμβαίνουν αλλά και από τον τρόπο που αντιδρούμε σε αυτά. Δεν είναι μόνο αυτά που μας φέρνει η ζωή, αλλά και η συμπεριφορά μας προς αυτήν».

Της είπα την ιστορία για ένα Χασσιδιστή Ραβίνο που επιθυμούσε να αγοράσει ένα όμορφο ετρόγκ (το κίτρο, ένας καρπός που ανήκει στα παραδοσιακά «Τέσσερα Είδη» της γιορτής του Σουκότ), για τη γιορτή. Όταν το πιο όμορφο ετρόγκ της χώρας παρουσιάστηκε μπροστά του, ανακάλυψε με λύπη πως δεν είχε τα χρήματα να το αγοράσει. Δεν μπορούσε να πληρώσει ούτε τα απαραίτητα τρόφιμα για τη γιορτή. Έστειλε λοιπόν έναν από τους γιους του να πουλήσει το τεφιλίν του πατέρα του, ένα πολύτιμο οικογενειακό κειμήλιο και στη συνέχεια να αγοράσει το όμορφο ετρόγκ. Μόλις απέκτησαν το ετρόγκ, ο Ράμπι και οι γιοι του άρχισαν να χορεύουν.

Η γυναίκα του Ραβίνου που καθόταν στην κουζίνα χωρίς να κάνει τίποτα, αφού δεν είχε τα υλικά να μαγειρέψει, όταν άκουσε τους χορούς ήταν σίγουρη πως είχαν βρεθεί τρόφιμα. Το σοκ ήταν μεγάλο όταν είδε πως το μοναδικό απόκτημα ήταν ένα ετρόγκ. Πάνω στο θυμό της, κοπάνησε με δύναμη τον καρπό και τον αχρήστεψε. Ο Ραβίνος όταν έφτασε στα πρόθυρα να χάσει την ψυχραιμία του, άρχισε να χορεύει και να τραγουδά. Τότε είπε: «Έχασα το τεφιλίν του πατέρα μου και τώρα έχασα και το ετρόγκ. Να χάσω και την ψυχραιμία μου;». Στο τέλος κατάλαβε ότι ο έλεγχος του θυμού του ήταν πιο σημαντικό επίτευγμα και από την απόκτηση εκείνου του ξεχωριστού ετρόγκ.

Σε αυτή την ιστορία, ο ραβίνος δεν άλλαξε τη συμπεριφορά της συζύγου του, αλλά την αντίδρασή του, αρχίζοντας να τραγουδά και να χορεύει. Με αυτόν τον τρόπο, άλλαξε ευκολότερα τη συμπεριφορά του και κατέληξε στο συμπέρασμα πως δεν είχε τίποτα να κερδίσει με το θυμό.

Ένας τρόπος για να ξεφύγει κανείς από μια ανεπιθύμητη συναισθηματική κατάσταση είναι να θέσει σε λειτουργία το σώμα του το οποίο είναι εντελώς αντίθετο προς τα συναισθήματα. Για παράδειγμα, αν νιώθετε λύπη μπορείτε να τραγουδήσετε ένα χαρούμενο τραγούδι και να χορέψετε γύρω από το δωμάτιο. Αν νιώθετε έλλειψη αυτοπεποίθησης πριν από μια συνέντευξη για δουλειά, καθίστε με το πηγούνι σε όρθια θέση – όπως όταν νιώθετε μεγάλη αυτοπεποίθηση. Το μυαλό μας μπορεί συνειδητά να κρατήσει μόνο ένα συναίσθημα τη φορά. Όταν εμείς έχουμε τη συμπεριφορά που επιθυμούμε, σύντομα ακολουθεί και το μυαλό.

Πρότεινα στην οξύθυμη μητέρα (και σε όλους τους γονείς) όταν ο γιος της πιέζει το κουμπί του θυμού και νιώθει πως αρχίζει η εκδήλωσή του, θα πρέπει να πλησιάσει το γιο της, να τον αγκαλιάσει, να τον φιλήσει και να του πει: «Σε αγαπώ τόσο πολύ και τίποτα δεν μπορεί να σταματήσει την αγάπη μου. Μην προσπαθείς λοιπόν». Πρέπει να συνεχίσει να το κάνει μέχρις ότου το μυαλό ακολουθήσει τις πράξεις και το επίπεδο του θυμού μειωθεί εκεί που μπορεί αυτός να ελεγχθεί.

Δοκιμάστε το - πιάνει!