Καλό και γλυκό

 

Το ηλιοβασίλεμα είναι θαυμάσιο και η βροχή αναζωογονητική

Ο αέρας μας τονώνει και το χιόνι μας κάνει χαρούμενους

Δεν υπάρχει κακός καιρός

Μόνο διαφορετικά είδη καλού καιρού

ΤΖΟΝ ΡΑΣΚΙΝ (1819-1900)

 

Ένας γονιός μου έγραψε πρόσφατα πως ο γιος του ήταν μέγας παραπονιάρης. «Πάντα παραπονιέται και δεν ικανοποιείται με καμία κατάσταση – βρίσκοντας πάντα κάτι αρνητικό σε αυτήν. Τι μπορώ να κάνω γι΄αυτό;».

Του εξήγησα πως στην Εβραϊκή παράδοση, πριν το Ροσς Ασσανά (Νέο Έτος) ευχόμαστε ο ένας στον άλλο «ένα καλό και γλυκό έτος». Γιατί αυτή η διπλή έκφραση; Πιστεύουμε πως ό,τι μας δίνει ο Θ-ός είναι καλό. Υπάρχουν όμως δύο είδη «καλού» - το γλυκό και το πικρό.

Μερικές καταστάσεις είναι «καλές» και «γλυκές» που σημαίνει πως νιώθουμε αμέσως την καλοσύνη τους. Άλλες πάλι καταστάσεις είναι «καλές» αλλά όχι «γλυκές», δηλαδή δεν μας κάνουν να νιώθουμε καλά. Ίσως, μετά από χρόνια να ανακαλύψουμε ότι ήταν καλές, ίσως όμως και όχι. Ζητάμε από το Θ-ό να μας δώσει το καλό που μπορούμε να δούμε, να νιώσουμε και να βιώσουμε την ίδια στιγμή.

Το Ταλμούδ μας διδάσκει πως όταν κάτι που αντιλαμβανόμαστε ως κακό, συμβαίνει σε μας, πρέπει να πούμε αμέσως, «Γκαμ ζου λετοβά» - «Αυτό επίσης είναι για το καλό». Κάτι καλό πρέπει να υπάρχει μέσα σε αυτό, ακόμα και αν δεν μπορούμε να το δούμε άμεσα.

Μπορείτε να διαλέξετε το παραπάνω ρητό ή να πείτε «Φανταστικό!» ή «Θαυμάσιο» ή κάθε άλλο θετικό μήνυμα μέσα στο οποίο νιώθετε άνετα, το οποίο πρέπει να επαναλαμβάνεται πολλές φορές. Ωθείστε τα παιδιά σας να ασκούν αυτή τη θετική συνήθεια, μέχρι να τους γίνει δεύτερη φύση. Και πριν καλά καλά το καταλάβετε, όταν συμβαίνει κάτι κακό (Θ-ός φυλάξοι), αντί να καταριέστε και να παραπονιέστε πόσο οδυνηρό είναι, η στιγμιαία αντίδρασή σας θα είναι να πείτε αμέσως, «και αυτό επίσης είναι για καλό».

Ένας πατέρας και ένας γιος πήγαιναν γρήγορα προς την πύλη του αεροδρομίου για να μπουν στο αεροπλάνο και να πάνε σε μια οικογενειακή γιορτή σε άλλη πόλη. Μόλις έφτασν στην πύλη πληροφορήθηκαν πως η πτήση είχε ακυρωθεί. «Φοβερό, δεν μπορώ να το πιστέψω....» άρχισε τότε να λέει ο γιος. Ο πατέρας όμως είπε, «Γιατί στενοχωριέσαι; Αυτό είναι θαυμάσιο! Χαίρομαι που η πτήση ακυρώθηκε». Ο γιος απορημένος ρώτησε: « Τι εννοείς είναι θαυμάσιο;». Ο πατέρας εξήγησε: «Μπορώ να σκεφτώ τρεις πιθανές αιτίες που η πτήση ακυρώθηκε. Είτε είχε μηχανικά προβλήματα το αεροπλάνο, είτε ο πιλότος δεν αισθανόταν καλά ή ο καιρός ήταν κακός. Αν ίσχυε έστω και μία από αυτές, προτιμώ να μην είμαι στο αεροπλάνο και είναι υπέροχο που η πτήση ακυρώθηκε».

Όπως όλα στη ζωή, «η εξάσκηση φέρνει την τελειότητα» ή τουλάχιστον τείνει προς αυτήν και ο καλύτερος τρόπος να μάθουμε είναι μέσα από την επανάληψη και τη θετική ενίσχυση. Κάθε φορά λοιπόν που πιάνουμε τον εαυτό μας ή τα παιδιά μας να χρησιμοποιούν αυτή τη θετική συμπεριφορά, σταματάμε ένα λεπτό και παρατηρούμε πώς αλλάζουμε και γινόμαστε πιο θετικοί άνθρωποι.

Αυτή η θετική συμπεριφορά είναι μεταδοτική και εξαπλώνεται εύκολα. Αργά ή γρήγορα, όταν τα νέα που μαθαίνετε είναι πικρά, μπορείτε να ακούτε παιδιά να φωνάζουν στην άκρη του αυτιού σας, «Είναι θαυμάσιο!». Ενώ αυτό δεν πρόκειται να αλλάξει την κατάσταση, θα αλλάξει οπωσδήποτε τον τρόπο που νιώθουμε και θα μας διευκολύνει να τον αντιμετωπίσουμε.

Δοκιμάστε το – θα σας αρέσει!