Η θεωρία της πίεσης

Μήπως χρειαζόμαστε ασφάλεια και άνεση για να τα πάμε καλά στη ζωή; Πετυχαίνουμε περισσότερα όταν είμαστε ήρεμοι και άνετοι ή όταν αντιμετωπίζουμε δυσκολίες και προκλήσεις;

«Και ο Ιακώβ άφησε τη Μπεέρ Σσέβα και πήγε στη Χαράν» (Γένεσις 28:10). Η Μπεέρ Σσέβα αντιπροσώπευε την ειρήνη και την ηρεμία. Η Χαράν ήταν γνωστή για τη βία και την ανηθικότητα – ήταν το κέντρο του σαματά και της οχλοβοής, πατρίδα του Λαβάν, απατεώνα και κλέφτη. Κατά μία ειρωνεία, εκεί, στη Χαράν, ο Ιακώβ δημιούργησε την οικογένειά του και ιδρύθηκαν οι δώδεκα φυλές του Ισραήλ.

Η Μπεέρ Σσέβα δεν θα ήταν καλύτερο μέρος για τον Ιακώβ να αναθρέψει τα παιδιά του; Δε θα ήταν η ιδανική πατρίδα για το μελλοντικό εβραϊκό λαό να γεννηθεί και να μεγαλώσει; Γιατί η Χαράν από όλα τα μέρη;

Η ελιά δίνει το καλύτερο λάδι μόνο όταν συνθλίβεται. Για την παραγωγή χρυσού απαιτείται πυρωμένος φούρνος όπου η μεγάλη θερμοκρασία καθαρίζει και μετατρέπει σε πολύτιμο το ακατέργαστο μέταλλο,. Η ζωή του Ιακώβ δεν ήταν εύκολη αλλά τον έκανε καλύτερο άνθρωπο και τα παιδιά του καλύτερα παιδιά.

Η ζωή δεν είναι πάντα εύκολη. Φαίνεται όμως πως ο Δημιουργός είχε στο τεράστιο και ατέρμονο σχέδιό του την πρόθεση να μας δώσει δυσκολίες. Προφανώς, εξελισσόμαστε μέσα από τις δυσκολίες και τις προκλήσεις και γινόμαστε καλύτεροι, πιο δυνατοί, πιο σοφοί και πιο παραγωγικοί άνθρωποι. Πάντα υπάρχει ένας σκοπός για τον οποίον πρέπει να μοχθήσουμε. Φαίνεται πως και εμείς, όπως και η ελιά, αποδίδουμε τα μέγιστα όταν βρισκόμαστε υπό πίεση.

Πολλοί αρθρογράφοι παραδέχονται ότι δεν τελειώνουν τα άρθρα τους  αν δεν φτάσει η λήξη της προθεσμίας παράδοσής τους. Δουλεύουν καλύτερα υπό πίεση.

Ένας από τους λόγους που τρώμε σφιχτό, βραστό αβγό στο Πιάτο του Σέδερ, είναι για να θυμόμαστε την εορταστική προσφορά στον Ιερό Ναό. Θα μπορούσαμε να φάμε οποιοδήποτε άλλο φαγητό, γιατί ειδικά το αβγό;

Μία από τις αγαπημένες μου απαντήσεις είναι πως οι Εβραίοι μοιάζουν με τα αβγά. Όσο πιο πολύ «βράζουν» τόσο πιο σκληροί γίνονται. Έχουμε κυνηγηθεί και τιμωρηθεί μέσα στους αιώνες αλλά αυτό μόνο κουράγιο μας έδωσε, δύναμη, πίστη και ελπίδα. Σε κάθε στιγμή της ιστορίας μας έχουμε βγει από τις δυσκολίες πιο δυνατοί, πιο ανθεκτικοί και πιο αποφασισμένοι από ποτέ.

Ο Ιακώβ ανέθρεψε μια σωστή οικογένεια στις λιγότερο ιδανικές συνθήκες. Παρακαλούμε το Θ-ό να μπορέσουμε να μιμηθούμε το παράδειγμά του. Οπουδήποτε και αν ζούμε και υπό οποιεσδήποτε συνθήκες, μακάρι να μπορέσουμε να ανταποκριθούμε στις προκλήσεις και να επιτύχουμε στη ζωή όπως και να μεγαλώσουμε υγιή παιδιά που θα χτίσουν το μέλλον για τις φυλές του Ισραήλ.