Great_Wall_of_China big.jpgΤο Σινικό Τείχος

Είναι μεγαλύτερο από 2000 ετών, αλλά το Σινικό Τείχος στην Κίνα παραμένει ένα από τα μεγαλύτερα θαύματα του κόσμου, ένα επίτευγμα της μηχανικής απίστευτα συνταιριαγμένο εδώ και 22 αιώνες που ξεκίνησε η κατασκευή του.

Υπάρχει άλλο ένα τείχος, ακόμα μεγαλύτερο από το Σινικό. Δεν είναι φτιαγμένο από πέτρες, τούβλα ή τσιμέντο και είναι λιγότερο διάσημο.

Η πολύχρωμη και περιεκτική γλώσσα της Χασσιδικής φιλοσοφίας το περιγράφει ως «σιδερένια κουρτίνα και παραπέτασμα» που χωρίζει έναν άνθρωπο από το Θ-ό.

Η «σιδερένια κουρτίνα» της Χασσιδικής φιλοσοφίας δεν είναι ένα φυσικό εμπόδιο σαν το Σινικό Τείχος της Κίνας. Ούτε ένα ιδεολογικό παραπέτασμα όπως αυτό της Πρώην Σοβιετικής Ένωσης. Ωστόσο, όπως εκείνο το καθεστώς, έτσι και αυτό βλάπτει την Εβραϊκή ψυχή. Το χαρακτηριστικό του όμως είναι ότι αυτό-επιβάλλεται. Δεν δημιουργείται από κυβερνητικές πολιτικές και ιδεολογίες αλλά από κακές πράξεις και υπερβάσεις.

Το γκρέμισμα του τείχους μπορεί να επιτευχθεί «μέσω της μεταμέλειας της καρδιάς και την πικρία της ψυχής» για τις αμαρτίες που έχουμε διαπράξει, όπως η τεσσουβά – η επιστροφή στις ρίζες – μετάνοια.

Η Τεσσουβά, σύμφωνα με τις Εβραϊκές πηγές, γίνεται με το 1, 2, 3. 1) Παραδοχή της αμαρτίας, 2) Μεταμέλεια για την πράξη, 3) Σταθερές αποφάσεις για το μέλλον. 

Όχι και τόσο εύκολο, θα λέγατε. Ναι, πράγματι. Υπάρχουν ιστορίες μεγάλων ανθρώπων που πέρασαν όλη τους τη ζωή προσπαθώντας να ξυπνήσουν τα κατάλληλα συναισθήματα για αληθινή τεσσουβά. Και υπάρχουν ένα σωρό άλλες ιστορίες πολύ πιο απλών λαϊκών ανθρώπων που αναζήτησαν τις συμβουλές ενός ραβίνου ή άλλων λόγιων για να τους βάλουν στο σωστό δρόμο.  

Η παρακάτω ιστορία περιγράφει πόσο απλή είναι ή θα όφειλε να είναι στην πραγματικότητα η τεσσουβά:

Κάποιος πήγε στο μεγάλο Ραβίνο, Ράμπι Γισραέλ του Ρουτζίν και τον παρακάλεσε:

«Αμάρτησα και θέλω να κάνω τεσσουβά».

«Και γιατί δεν το κάνεις;» ρώτησε ο ραβίνος.

Ο άντρας απάντησε με λύπη, «δεν ξέρω πώς να το κάνω».

Και ο ραβίνος είπε τότε: «Και πώς ήξερες να αμαρτήσεις;».

«Απλά το έκανα και μετά συνειδητοποίησα τι είχα κάνει».

Τότε ο Ράμπι Γισραέλ είπε: «Το ίδιο πρέπει να κάνεις και τώρα. Επέστρεψε και οι δισταγμοί σου θα ταχτοποιηθούν αυτόματα».

Οι μέρες πριν το Γιομ Κιπούρ είναι οι καταλληλότερες του έτους, για κατανόηση και τελικά «πραγματοποίηση» της τεσσουβά. Διότι την ημέρα που θα ήταν Γιομ Κιπούρ για όλες τις επόμενες γενιές, ο Ίδιος ο Θ-ός συγχώρησε τον Εβραϊκό λαό και αποδέχτηκε την τεσσουβά του για την αμαρτία του Χρυσού Μοσχαριού. Για το λόγο αυτό, η πνευματική ενέργεια αυτής της ημέρας συνδέεται με την τεσσουβά και τη συγχώρεση.

Το Σιδηρούν Παραπέτασμα έχει φύγει. Το Τείχος του Βερολίνου έχει πέσει. Τα εμπόδια ανάμεσα στους λαούς, στις φυλές, στους πολιτισμούς και στις εθνικότητες σπάνε.

Εκμεταλλευόμενοι την ευκαιρία της ευοίωνης μέρας του Γιομ Κιπούρ για επιστροφή στις ρίζες, θα αξιωθούμε να δούμε τη «σιδερένια κουρτίνα» ανάμεσα σ’εμάς και το Θ-ό να πέφτει και το μεγάλο θαύμα του Τρίτου Ιερού Ναού να γίνεται πραγματικότητα!